2016-30

De eerste e-meelever - zo groen als gras, of zo groen als komkommers tussen groot groen blad.In de kas is het inmiddels geen oerwoud meer, nu zowel tomaten- als komkommergewas van het nodige blad ontdaan is. De benodigde assimilatie halen de planten uit het bovenste derde deel van de plant; weghalen van het blad daaronder helpt de kleuring van tomaten, zorgt voor een verbeterd kasklimaat door goede doorluchting en opdroging van het gewas en voorkomen wordt dat ouder/slijtend blad een broedbodem wordt voor schimmels.
Nu dus kale komkommerstengels, maar de tuindershoofden nog verstopt; er zijn volop komkommers en de tomaten kleuren rood!
Naast plant- en oogstwerk is er volop verzorgingswerk in de vorm van schoffelen - zowel machinaal als met de hand.
Het bedekte weer van deze week, maakt het aangenaam voor ons. Het kan nu zonder de nodige zonnebrand & hoofddeksels.

Gemengde bonensalade (salade à la Luit)

115 gr sperzieboon - 2 st bleekselderij - 2 sjalotten - 3 tomaten - 425 gr gemengde bonen, uitgelekt - 3 el peterselie - Dressing: 3 el olijfolie - 1 el rodewijnazijn - 1 knoflookteen - 1 el tomatenchutney - peper & zout
Snijd de (sperzie)bonen in stukken, en blancheer ze tot ze beetgaar zijn. Afspoelen onder koud stromend water. Kook 400 gr (ca 250 gr in de week gezette) bonen en spoel ze af, bv zwartoogbonen. Er zijn ook gemengde blikken bonen in de natuurvoedingswinkel te koop. Snijd de tomaten, sjalotten en snipper de peterselie. Meng de afgekoelde ingrediënten met elkaar en schep met de dressing door elkaar heen. Een voedzame salade die ’s zomer prima als maaltijdsalade geserveerd kan worden.