2016-32

Aardappeloogst van start en zoet, geel zomergoud in aantocht!

Voor de regen uit hebben we de grootste machine uit ons machinepark dinsdag wakker geschud. Al twee weken terug vanuit de stalling op eigen erf, mocht deze vandaag weer voor het eerst schuddenbuiken en draaien ;-).

Resultaat - na een kleine ophoping in de machine door groeiend onkruid op de aardappelruggen - een rooiband vol met mooie ditta’s. Langzaam krijgen we per aardappelsoort na vroege intrede phytophera/aardappelziekte nu beter beeld van de aardappelen - groot of klein, hoeveelheid kg’s - die nog aan het oog onttrokken onder de aardappelruggen zitten. Over de ditta’s zijn we zeker tevreden.

Terugrijdend op de rooier - hoog staande op plateau of sorteerlijn, mooi uitzicht op het veld suikermais. De korrels kleuren geel en ze komen op smaak, nog even geduld!

Venetiaanse venkel met rijst

200 gr rijst - 1 knolvenkel - 4 tomaten - 100 gr groene en/of zwarte olijven - 100 gr zachte (kruiden)kaas - verse basilicum

Rijst gaarkoken. Venkelbladen losmaken en in laagje water beetgaar koken. Tomatenstukjes, kaas en olijven toevoegen en nog 5 min goed doorverwarmen. Serveren met de rijst, basilicum en eventueel extra geraspte kaas.

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C.

Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.

Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen.

Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!