2016-33

Volop zomerweer met de herfstkleuren die zich al laten zien

We genieten volop mooi weer deze week, wat op de tuin betekent dat we onder gunstige omstandigheden verzorgingswerk kunnen doen. Er is volop geschoffeld, gewied in aantal teelten en we gaan gestaag door met aardappelen rooien: kisten komen leeg van de zolder van de trekkerschuur en gaan gevuld de aardappelopslag in. Deze week ook de een-na-laatste lichting (zomer)bladgewas in de vorm van kroppen sla en andijvie, daarna volgen nog de veldsla en winterpostelein en daarmee zit nagenoeg het plantseizoen erop.

In de ochtenden worden we een naderende herfst gewaar…vochtig gras door dauw en nevel; de houtwallen tonen met fris eikel-groen, donker vlierbessen-rood en lichtend lijsterbes-oranje de kleuren van de herfst die komen gaat.

En tussen alle bedden staat daar ook iets nieuws op eigen tuin - mooie, vitaal groeiende struiken van de mangold. Nog even doorgroeien en dan op weg naar jullie via markt of pakket.

Nieuwzeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie is een eenjarige eetbare plant uit de ijskruidfamilie. De soort is niet verwant aan spinazie. De plant is aan het einde van de 18e eeuw naar Europa gebracht. In de tijd dat vollegrondsteelt van gewone bladspinazie niet lukt ivm temperatuur, geeft deze plant (omvang tot ca 1 m2!) de gehele zomer zijn smakelijke blad en toppen. Doorplukken blijft voor volop nieuw mals groen zorgen, nitraatarm en met een volle smaak. In het geheel gestoomd, gehakt geroerbakt of verwerkt in hartige taart of lasagne, eet lekker!

De kiemplanten (natuurlijke uitzaai) zijn door de zorgvragers op de Noorderhoeve (Schoorl) zorgvuldig verspeend in het voorjaar en groot geworden op de Hooge Kamp.

Nieuwzeelandse spinazie met linzen

1eetlepel olijfolie - 2 uien in ringen - 3 tenen knoflook, fijngehakt - 90 gram bruine linzen - 500 ml water - grote hand vol spinazie, gewassen - zout - komijn - zwarte peper

Verwarm de olie in een grote gietijzeren pan, fruit de ui tot deze begint te kleuren, voeg de knoflook toe. Doe dan de linzen en het water erbij. breng aan de kook en kook voor 10-20 minuten tot de linzen zacht worden. Voeg tenslotte de laatste 5 minuten de fijngehakte spinazie en de komijn erbij. Breng op smaak met vergemalen peper en zeezout.