2016-34

Blij in de prei en de geur van gemaaid grasklaver

Deze week groot prei in het pakket en daarmeevoor ons drie werkzaamheden in de prei: wieden van groot onkruid, aanaarden (voor een mooie witte schacht en als onkruidbestrijding van klein onkruid in de rij) en oogstwerk, het laatste bed zomerprei is opgerold, schoongemaakt, gespoeld en afgewogen.

Daarnaast deze week naast een ‘tropenrooster’ ook grote trekkers op erf en tuin met het maaien van de grasklaverpercelen.

Quiche met snijbiet, wortel en geitekaas

bladerdeeg - 500 g snijbiet - 200 g wortelen - 250 g harde geitenkaas - 3 eieren - cashewnoten - olijfolie - peper

Bereid het bladerdeeg voor zoals aangegeven op de verpak­king of maak een eigen taartbodem. Was de snijbiet en snijd in stukjes en stoof deze in circa 5 min. in wat olijfolie. Stoom de jonge wortelen en snij ze in plakjes. Klop de eieren los en voeg de in blokjes gesneden geit­enkaas toe. Kruid met veel peper. Voeg de snijbiet en wor­telen toe. Bekleed een springvorm met het bladerdeeg en vul deze met het mengsel. Garneer de taart met wat cashew­noten. Bak de quiche op 210° gedurende +/- 20’. Ook lekker met toegevoegde gekookte linzen.

Pasta met knoflookroom en rucola

2 gepelde teentjes knoflook - 125 ml slagroom - 200 g spaghetti (of een ander soort pasta) - 25 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 zeer fijngehakte ansjovisfilets 50 g rucola - zwarte peper

Meng de knoflooktenen en de slagroom in een steelpannetje tegen de kook aan en laat deze 20' zachtjes koken. Kook de pasta volgens de verpakking al dente. Roer de Parmezaanse kaas en de ansjovis door de knoflookroom. Pureer alles met de staafmixer. Schep de room door de pasta, schep de rucola erdoor en bestrooi ruim met peper.