2016-35

Mee-eters, nieuw plantgoed en mensenwerk

Zoek de mee-eters….op ronde om een aantal gewassen op oogstklaar zijn te beoordelen, sneed ik - Reni - willekeurig een grote spitskool weg. Niet zomaar een exemplaar, maar een waar minimaal een tweetal zich al goed tegoed aan had gedaan. Een kruipseltje die zich dik at op weg naar vlinder worden en een mee-eter op reis met zijn huisje zowaar bij zich mocht het ergens goed bevallen...

Met zomerse temperaturen zijn wij al in voorbereiding op een aankomend seizoen. De eerste veldsla is gearriveerd zodat we ook straks nog frisse, groene blaadjes kunnen oogsten. Ondanks dat we in de loop der jaren een uitgebreid machinepark hebben opgebouwd, vernieuwd en aangevuld is en blijft hetzelfde dat het tuinwerk mensenwerk is… alle jonge plantjes gaan ons door de hand en de oogst hiervan is ook handmatig.

Pittige maïssoep

1 ui - ½ rode peper - 20 gr boter - 1 theel komijnpoeder - 1 theel geelwortel (kurkuma) - ½ ltr bouillon - ½ ltr melk - 300 gr maiskorrels - zout, peper, nootmuskaat

Kolven ca. 30 min. koken. Maïskorrels met een scherp mes eraf schrapen. Snipper de ui en de rode peper. Verwarm de boter en bak hierin enkele minuten de ui en de peper. Voeg de komijnpoeder en geelwortel toe en bak deze al roerend mee. Giet nu de bouillon en de melk erbij en breng de soep aan de kook. Doe de maïskorrels erbij. Pureer de helft van de soep en maak het geheel op smaak af met zout en peper.

Zapallito

De zapallito is een zomerpompoen, hij blijft groen van kleur en is in tegenstelling tot de zg. Bewaarpompoenen geheel eetbaar - schil, vruchtvlees en aanzet tot zaadlijsten. De vruchten worden jong geoogst en zijn smaakvol en kunnen zoals courgette in soepen en stoofgerechten verwerkt worden. Maar zijn klein en dun gesneden ook rauw lekker, bijv. door een salade (als komkommervervanging).

Locro de zapallo - pompoenstoofpot

1 ui - 2 teentjes knoflook - 1 verse spaanse peper - 2 grote aardappels - 500g (zomer)pompoen of zapallito - 1 suikermaïskolf - bouillonblokje - 200g bonenmix (pinto-,nier- en witte bonen uit blik) - enkele muntblaadjes - 150g gerapste kaas - peper - zout - olie om in te bakken

Aardappels en pompoen schillen en in blokjes van 1 cm snijden. Met een scherp mes de korrels van de maiskolf snijden. Ui, knoflook en peper in hete olie fruiten. Aardapel- en pompoenblokjes, maïs, bouillonblokje en 1,25 dl water toevoegen en met het deksel op de pan zachtjes stoven. Als de groenten bijna gaar zijn, de bonen toevoegen en even meewarmen. Tenslotte munt en kaas toevoegen. Pan op het vuur laten staan tot de kaas gesmolten is. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met quinoa en tomaatsalade.