2016-36

Ochtend’kristallijn'

Ochtend’kristallijn'

De ochtenden worden al beduidend frisser en op het land genieten we zonsopkomsten met schitterende luchten… de gewassen en grasklaverpercelen zijn dan gehuld in duizenden pareltjes, en de hemel kleurt van roze naar geel en vervolgens helderblauw. Ook de wespspin is inmiddels door Frank gespot - deze was zaterdag meegelift naar de markt tussen de kroppen sla. Een bijzonder dik exemplaar! Frank had deze nog gemist; want deze laat zich pas laat in de nazomer een paar keer zien hier en kondigt de naderende herfst aan.

Dinsdagmorgen dan vroeg naar achteren op het land om een tweetal grote kuubskisten van collega-akkerbouwer zorgvuldig te vullen met de bewaar Chinese kool, dat naast het veld spruitkool waar de dauwdruppeltjes voor een schitterend randje op de bladeren zorgde!

Pompoenen zijn er weer!

De eerste pompoen van het seizoen vinden jullie in pakket en deze oranje vruchten zijn nu ook volop op de kraam te vinden. Binnenkort volgen ook de groene exemplaren en de butternut en sweet dumpling, de laatste twee varianten van de musqee pompoenen. De smaak van de pompoen intensiveert nog wanneer ze langer liggen in de bewaring. Maar nu zeker ook al lekker. Tip om de smaak te verdiepen is om 1 of 2 appeltjes mee te koken met de soep, ook heerlijk met wat kurkuma, gember en/of kerriepoeder voor een kruidig accent. Bijgevoegd een recept met kokosmelk voor een romiger effect...

Pompoensoep - bereid met kokosmelk

ca. 500 gr pompoen - 1 ui, in ringen gesneden - ½ tl verse gember, fijngehakt - 2 el boter of margarine - 600 ml bouillon - 480 ml kokosmelk - 1 el verse peterselie of koriander - peper en zout

In veel recepten uit het zuidelijk deel van de Stille-Oceaan­eilanden en Zuid-India komt kokosmelk voor, zo ook dit recept. Laat de boter of margarine in de pan smelten. Fruit al roerend gedurende enkele minuten de uitjes met de gember in de boter, voeg de pompoen toe en blijf nog 2-3 minuten roeren. Voeg nu bouillon of water toe. Laat dit aan de kook komen en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Pureer de pompoen met de staafmixer. Voeg de kokosmelk toe en laat de soep doorwarmen, maar zorg dat hij niet meer aan de kook komt. Voeg peper en zout toe en garneer de soep met kruiden.