2016-37

Nazomer oogst

Oogst Chinese kool voor de bewaar en pakket, het land nog gehuld in nevel. Snijden, zorgvuldig in de kuubskist leggen en daarna liefdevol toedekken met natte jute zakken… daarna op weg naar de koeling van een collega akkerbouwer (met meer volume en met lagere temperatuur waardoor meer geschikt voor de langere bewaar). Kortom: onze Chinese kool gaat uit logeren en komt in herfst en winter in etappes terug.

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijd de Chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Andijviepakketjes met geitenkaas en maïs

16 andijviebladeren – olie om in te bakken – 1 kleine ui, gesn. – 2 tomaten – 2 eetl. gehakte verse basilicum of 3 theel. gedroogde – 1 potje maïskorrels, uitgelekt – 100 g zachte geitenkaas – 1 dl bouillon – peper en zout

Andijviebladeren 3 min. blancheren in kokend water, eruit halen, met koud water afspoelen en los van elkaar uitgespreid uit laten lekken. Tomaten in kwarten snijden, zaden verwijderen en vruchtvlees verder in stukjes snijden. Ui en tomaat 5 min. roerbakken in olie. Van het vuur halen en geitenkaas, maïskorrels en basilicum erdoor scheppen. Op smaak brengen met peper en zout. 2 andijviebladeren op elkaar leggen, in het midden een lepel kaasmengsel scheppen, blad aan weerszijden naar binnen vouwen en oprollen. Zo 8 pakjes maken Met de vouwrand onder in de bouillon leggen en 10 min. op laag vuur stoven.

Tip: Lekker met gierst en uiensaus.