2016-38

Bewaar oogst

De oogst aardappelen is binnen! De wisent aardappelrooier heeft ons wederom een mooie dienst bewezen. We zijn met kleinere maten aardappelen (oa door vroeg optredende phythothera) nauwgezet geweest met de maten sorteringen tijdens het binnenhalen van de oogst - blij dat dit zo mooi kan met deze rooier. Het resultaat mag er zijn: er staat een ‘opgeruimde’ voorraad in de aardappelopslag.

Ook het pompoenenveld is leeggeraapt - de nazomerzon heeft de steeltjes mooi doen indrogen en evt ligplekken nog mooi bijgekleurd. Zelfs de rijtjes butternut-pompoen heeft als warmteminnaar een mooie oogst opgeleverd. Er zijn wat pompoenen gegooid en opgevangen - een leuke, geconcentreerde bezigheid! Een deel in kleine oogstkratten alvast op maat voor markt & pakket, het overgrote deel in onze mooie eigen kuubskisten. Als afsluiting een laatste pompoenenritje met de kar vergezeld met twee (tuinders)meisjes.

Deze week raapstelen in pakket en op de markt die de start van het herfstseizoen aankondigt, samen met de eerste malse veldsla. Binnenkort ook weer bladspinzie!

Raapsteeltjes met roereieren

400 g spaghetti - 600 g raapstelen - 2 tomaten - bieslook - 4 eieren - 1/2 el aardappelmeel - 400 g spaghetti - 4 el melk - paprikapoeder - zout - peper - boter

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet af. Maak de raapsteeltjes schoon en kook ze met aanhangend water en iets zout in 5 minuten gaar. Hak de raapstelen, doe ze terug in de pan en bind het vocht met het aangelengde aardappelmeel. Roer een klontje boter door de groente. Maak roereieren van de eieren, melk, zout, peper, paprikapoeder en de bieslook. Neem een voorverwarmde schaal, leg de raapstelen in het midden, schik de spaghetti eromheen. Verdeel de roereieren over het geheel en garneer met plakjes tomaat en fijngeknipte bieslook.