2016-39

Michaels-licht

De Rudbeckia Hirta straalt nog volop in de nazomerzon aan de rand van het voormalige pompoenenveld. De spitmachine met zaaimachine zaait deze in met een mengsel van grasklaver als groenbemester voor de aankomende twee seizoenen. Dit stukje van het bedrijfsareaal mag rusten onder een deken van grasklaver na vijf jaar groenteteelt van verschillende gewassen. De groenbemester zorgt oa voor een mooie bedekking, doorwortelt de grond intensief en een samenwerking van klaver met bodemleven bindt stikstof welke later onze groentewassen mee mag voeden.

De bodem en bedrijf wordt hier ook gevoed met aandacht in andere vormen - een ritmisch rondscheppen van mest: basisbereiding van een preparaat/middel welke oa ingrijpt op de werking van de kalk in de bodem en eigen aan een verbindende kwaliteit.

Donderdag een eerst herfstige dag op de 29e waar op vele plekken het Michaëlsfeest wordt gevierd: als de dagen korter worden, worden de harten licht - over de herfsttijd straalt de ‘Heilige Sint-Michael’. Nu de uiterlijke zomerzon afneemt, is de tijd daar aan ons als mensen om de ‘innerlijke zomerzon’ te laten groeien. De Michaëls tijd is een tijd waarin we nieuwe idealen zoeken, plannen smeden en op weg gaan om ons iets eigen te maken. Aartsengel Michaël zal daarbij helpen en ons innerlijke kracht en moed schenken; hij helpt ons zoeken naar evenwicht (weegschaal) en het overwinnen/onderdrukken van het kwade (zwaard, symboliek van de draak).

Onze koffiepauze werd hier gisteren opgeluisterd door een heuse drakentaart - kunstzinnig en overheerlijk gemaakt door Herman-Jan (stagiaire). Dank ☺

Herfstklussen worden afgerond, en figuurlijke ‘draken’ verslagen. Zie aldaar, een tweetal moedige strijders die trokken door een meer dan manshoog oerwoud - terugkomend met lichtende zongele suikermais…zomerzon verinnerlijkt in smaak.

Pakket inhoud

Deze week: Spitskool, Andijvie, Knolvenkel (combi klein niet), Knolselderij, Suikermais en Veldsla - alle HK!

Verwacht: Groenlof/Zuckerhut, Bospeen?/Peen, Mangold, Pompoen oranje en (Veld)sla.

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise

300 g knolselderij - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook (uitgeperst) - 3 takjes verse peterselie

Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.

Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.