2016-40

Op koeienbezoek

Liefst een paar keer per jaar bezoeken we de melkveehouderij waar we mee samenwerken - maatschap Boons te Welsum. Dit keer was een emmertje mest uit het weiland voor het te maken koehoornpreparaat de aanleiding.

Eerder deze week zijn bij ons al de grasklaverpercelen gemaaid. Ik reis nu woensdagmiddag samen met de meisjes reis af naar de Arkerstraat, om vader Piet en zoon Joost te bezoeken. Mooie namen voor Mira die zojuist de letter ’t’ op school leert. Daarnaast hebben we uiteraard ook nog mest, trekker en het turen naar de IJssel in de verte vanaf de dijk op de heen- en terugweg. We boffen, we vallen in de koffiepauze van senior Piet en zijn vrouw; een gezellig samenzijn. Daarna op naar de schuur, waar Piet begint om het voeren voor te bereiden met de mengvoerwagen…wij treffen daar de vrouw van Joost en de kinderen. Volop beestenboel, dus beide meisjes genieten volop. Dan op pad naar het weiland waar de koeien grazen en we boffen, wanneer we daar zijn worden de koeien opgehaald voor het voeren en melken… we sluiten de stoet terug naar de boerderij op deze stralende middag. Hier treffen we Joost met zoon samen op de schovel. Tijdens het voeren start hij het opstrooien van de potstal, zodat de koeien na het melken een schone bovenlaag hebben….de mest met stro die volgend jaar weer onze bodem mag voeden!

Pakket inhoud

Deze week: Zuckerhut/Groenlof - Bospeen - Mangold - Pompoen oranje - Takje Salie - Veldsla - alle HK!

Verwacht: Rode biet - Boerenkool en/of Witlof? - Tomaat tros - Veldsla/krop sla (Veld)sla

Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)

800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper. Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.

Groenlof of Zuckerhut

De officiele naam is Groenlof, maar in Limburg en België wordt het Suikerbrood genoemd. De plant is familie van de witlof en andijvie en kan een beetje vorst verdragen. Vandaar zeer geschikt voor de najaarsteelt. Kenmerkend is de iets bittere smaak. Verwijder de groene toppen als je niet van bitter houdt, of leg ze in lauwwarm water om de bitterheid te verminderen.Groenlof is ook lekker als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren.

Groenlof / Zuckerhut met seitan of gehakt

(Odin online recept) - 1 krop groenlof of zuckerhut - 1 ui, gesneden - 2 tenen knoflook, geperst - 2 theel. gemalen komijn - 2 theel. kerriepoeder - 2 tot 3 eetl. citroensap - 350 g seitan (pot) - 2 theel. kaneel - peper en zout - olie om in te bakken

Was de groenlof en snijd ze in smalle reepjes. Fruit ui, knof-look, kerrie en komijn in wat olie. Voeg seitan toe (even uit laten lekken), besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 min. Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 tot 10 min. beetgaar stoven. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met rijst. Variatie met vlees: In plaats van seitan kunt u ook (lams)gehakt in dit recept gebruiken.