2016-41

De herfst mag komen nu!

De afgelopen drie weken vormde het planten van de veldsla en winterpostelein op het kasstuk een rode draad in de nevenwerkzaamheden.

Deze plantklus brengt een heel scala andere werkzaamheden in vorm mee dan bij de plantingen op de volle grond.

Deels handmatig spitten (onder de rails), handmatig lijnentrekken en planten met de hand mbv plantkarretjes; dit alles samen met een (rol)kas die we van plek kunnen laten wisselen samen met een trekker en elektrolier. Nu geniet de veldsla en winterpostelein de bescherming van de kas (na een lichte eerste plaatselijke nachtvorst) en bovenal een kunstmatig regenbuitje in deze wederom droge tijd. Groeien moge ze nu!

Pakket inhoud

Deze week
groente: Rode biet - Witlof - Boerenkool bundel - Paprika rood - Sla batavia rood - Veldsla - alle HK!
Fruit: Appel 251 - Sweeties - Banaan

Verwacht:
groente: Prei - Butternut pompoen - Zuurkool - Andijvie - Veldsla
fruit: Appel Santan - Peer Concorde - Clementines?

Geroosterde witlof met rode biet en peer

4 stronken witlof - 4 eetl olijfolie - 200 gr gekookte bieten - 2 rode ui in parten - 2 mild, sappige peren - 50 gr walnoten - 1 eetl vloeibare honing - 50 gr oude kaas

Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met 2 eetlepels olie en leg het witlof, de biet en de ui erop. De bieten (voorgekookt) en peer geschild, de witlof met het kontje eraf en allen in de lengte in parten gesneden. Bestrooi alles met de noten, peper & zout. Besprenkel met de rest van de olie en de honing naar smaak. Zet ca. 25 min in de oven (schep halverwege om). Schaaf ondertussen de kaas in dunne plakjes voor garnering op het bord.

Rauwkost van veldsla, druiven en noten

1½ à 3 ons veldsla - kleine tros druiven - enkele walnoten - 3 eetl olie - 1 eetll azijn - enkele blaadjes majoraan

De stronkjes kunnen er aan blijven. Blaadjes wassen en eventueel fijn snijden. Meng de sla met de druiven, halve walnoten en een sausjes gemaakt van olie azijn, honing en fijn geknipte majoraan blaadjes.