2016-43

'Polder-logeren'

Alhier de chinese kool die bij collega-teler in de polder tijdelijk opgeslagen is geweest. Wat in etappes geplant is op het land, gegroeid en verzorgd, geoogst, in kuubskisten gedaan, naar de polder gebracht - komt nu in etappes weer terug. Rijke oogst vanuit de ‘bewaar’.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Peen vuil - Savooie kool - Raapsteel - Pittige slamix HK!, Witlof - Tomaat tros EKO NL
fruit: Appel nr 251 - Peer Concorde NL, Kakifruit EKO ES

Verwacht:
groente: Mangold - Boerenkool paars - Tricolore biet - Knolselderij - Veldsla
fruit: Appel Dalinco - Kiwi - Baby Avocado

Wortels in wijn met eekhoorntjesbrood

500g wortels - 1 ui - 100g spekblokjes - 250g eekhoorntjesbrood - 1dl witte wijn - zout - peper - 0,5 theelepel suiker - 2 el gehakte peterselie

Was de wortels en kook ze in een pan met een beetje water en zout 8 minuten. Spoel ze af onder de koude kraan en snijdt ze in dunne plak-ken. Maak de ui schoon en snipper deze. Maak het eekhoorntjesbrood schoon en snijdt het in plakjes. Bak in een pan de spekblokjes uit, voeg de ui toe en bak deze even mee. Voeg dan het eekhoorntjesbrood en de wortels toe en giet de wijn erdoor. Laat de groenten 15 min. zachtjes koken. Breng het gerecht op smaak met peper, zout en suiker en strooi er de peterselie over.

Gesmoorde witlof - met rozemarijn

pond witlof - takje rozemarijn - 2 el roomboter - 2 el gembersiroop - stukjes fijngesneden stem­gember

Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak). Snijdt de struikjes witlof door de helft. Verwarm in een gietijzeren pan (of bakban) de roomboter. Voeg hieraan de stronkjes witlof en het takje rozemarijn toe. Laat dit voor 10-15 minuten smoren met een deksel op de pan. Tijdens het smoren verliest de witlof deels zijn eigen vocht, waardoor deze goed smoort en iets wat bruin kleurt. Dit is het moment om de eetlepels gember­siroop en de stukjes stemgember toe te voegen. Eet lekker !