2016-44

Spinnewebpracht
Welkom herfst!

Gehuld in nevel
Knielend op de velden
Handen in de grond

Goudgele knollen
Fiere paarse boerenkool
Malsgroene blaadjes

De tuinder ontmoet
Seizoen, sfeer en product...
Geeft dit door, voilà!

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Mangold - Boerenkool paars - Tricolore biet - Knolselderij - Veldsla - alle HK!
fruit: Appel Dalinco - Kiwi - Baby Avocado

Verwacht:
groente: Prei, Chinese kool - Witlof - Zoete bataat - Veldsla
fruit: Appel 251 - ? - ?

Geroosterde gele en rode bietensalade (recept uit Het Kookboek van Ottolenghi)

500 gram rauwe gele bieten - 500 gram rauwe rode bieten - 80 gram zonnebloempitten - 90 ml ahornsiroop - 4 el sherryazijn - 4 el olijfolie - 2 tenen knoflook, fijngehakt - 20 gram kervel + wat voor de garnering - 60 gram sla, zoals minisnijbiet, jonge spinazie of rucola - grof zeezout - zwarte peper

Verhit de oven voor op 200 graden. Was de bieten goed en verpak ze afzonderlijk in aluminiumfolie. Rooster ze in de oven tussen de 40 en 90 minuten (afhankelijk van het formaat, kleine bieten zijn sneller gaar). Controleer ze, de biet is gaar als een scherp mes en makkelijk inglijdt.

Spreid de zonnebloempitten uit in een ovenschaal en rooster ze tegelijk met de bieten 8 minuten in de oven tot ze lichtgekleurd zijn. Haal de gare bieten uit het folie en schil ze nog warm met een schilmesje. Snijd ze doormidden, in vieren of in kleine blokjes. Vermeng de bieten in een schaal met de overige ingrediënten.

Proef! de salade moet een duidelijk zoete smaak hebben die met zout in balans is gebracht. Voeg zo nodig zout en peper toe. Schep de salade op een mooie schaal en bestrooi met kervel.

Paarse boerenkool

Om de kleur te behouden kan paarse boerenkool het beste gestoomd of gebakken worden. Door de contrasterende kleur een mooie aanvulling op het bord! Ook rauw te verwerken in smoothie, met zout te fermenteren (Odin-special) of te maken tot krokante chips (dan rissen, blad in masseren en verspreiden op een bakplaat en 3-5 minuten in een verwarmde oven van 200 graden).

1 rode ui - 2 eetlepels olijfolie of boter - 2 tenen knoflook - 250 ml room - graan/gnocchi/pasta - evt kaas om te garneren

Snijd het onderste deel van de stengels van de boerenkool en snijd deze in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter. Snijd het blad (inclusief het deel van de stengel waar blad aan zit) in dunne reepjes. Houd het blad en de blokjes stengel apart van elkaar. Snipper de ui en fruit deze in een flinke klont boter (ca. 40 gram) totdat ‘ie een beetje glazig begint te worden. Als de ui glazig is geworden, doe je de knoflook en de stukjes steel erbij. Fruit alles ongeveer 5 minuten zachtjes mee tot de stukjes stengel net beetgaar zijn. Doe het blad van de boerenkool erbij en laat het geheel met een deksel op zacht vuur gaar stoven in ongeveer 10 minuten. Check of het blad van de boerenkool zacht is geworden. Als dat zo is dan voeg je de room toe en warm je alles goed door of laat je het inkoken als dat nodig is. Voeg naar smaak peper en zout toe. Serveren bij een graan, gnocchi of pasta, eet lekker!