2016-45

Knollenlicht...
Sint Maarten

Nu het buiten meer en meer duistert met de avonden die vroeger invallen, nemen wij het licht mee naar binnen en koesteren dit. Hier kan het innerlijk groeien. Wie buiten goed rondkijkt ziet dat de natuur vol nieuw leven is, vol belofte.

Met het Sint Maartensfeest brengen we symbolisch het licht, verzameld in de lichte zomertijd, naar binnen in onze lantaarns; deze gemaakt van een uitgeholde aardevrucht, wortel of knol (of zoals nu veel gedaan wordt in een pompoenvrucht).

Het is het eerste lichtfeest van het jaar als voorbereiding op het kerstfeest met zijn adventslichten, en wordt 2 februari afgesloten met Maria Lichtmis. Sint Maarten staat niet alleen in het teken van het licht, maar ook van het elkaar zien en delen; het licht dat je in je draagt kun je altijd delen met een ander.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Groente: Prei - Witlof - Chinese kool - Veldsla - HK! - Zoete bataat EKO NL
fruit: Appel Dalinco - Peer Concorde - Clementines

Verwacht:
groente: Mangold - Butternut - Wortelpeterselie - Zuurkool - Veldsla/Winterpostelein
fruit: Appel Santana - Banaan? - ?

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Witlof-amandelsoep

kruidenbouillon - 200g witte gemalen amandelen - 250 ml room - 2 stronken witlof, in reepjes

Breng 1 liter water met de bouillon en de amandelen aan de kook. Voeg de room toe. Schep de soep in kommen of borden en verdeel de reepjes rauwe witlof erover. Serveer met witte toast met boter.