2016-46
Winterkoude

De tuin heeft een goede deken van rijp over zich heen gehad. Het warmteminnende knopkruid - als bijkruid op de tuin - valt nu naar de grond, heeft bruin donker aangetast blad door de vorst.

De boerenkool staat nu heerlijk vol smaak op het land. Met voldoening kijken we terug op de paarse boerenkool van vorige week in het pakket - op tijd hebben we deze geoogst. De koude had voor veel bladverlies gezorgd, aangezien dit type de koude minder goed kan verdragen. Echter ook in de groene boerenkool komen we onderste bladeren tegen die er ‘glazig’ uit blijven zien.

Afgelopen maandag hebben we ons met een groepje collega’s verwonderd op de demeter Arnica-kwekerij in Dwingeloo….daar wordt nu voor de kerstdagen nog volop gezaaid van deze vaste plant, waar op meerdere manieren van geoogst zal worden: zaad, bloemen, hele planten en wortels van vierjarigen of ouder.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Groente: Mangold - Butternut - Veldsla/Winterpostelein - HK! - Wortelpeterselie DEM NL - Zuurkool EKO NL
fruit: Appel Autento - Sinaasappel - Banaan

Verwacht:
groente: Peen - Pastinaak - Witlof - Boerenkool - Veldsla
fruit: Appel Santana - Peer Concorde - ?

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie heeft een heerlijk aroma en is zeer geschikt als aanvulling van soepen, bouillons, sausen en stoofgerechten. De wortel heeft het uiterlijk van pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van selderijknol en ook wel van... peterselie. Beschik je bovendien over het loof (= bladpeterselie) dan kan je dit gebruiken als gewone krulpeterselie

Zuurkoolsoep met rooktofu en paddestoelen

1 grot ui, fijngesn. - 1 teen knoflook, geperst - 5 el olie - 1tl paprikapoeder - 500 gr zuurkool fijngesn. - 1,5 ltr kruiden-bouillon - 3 jeneverbessen - 2 laurierblaadjes - 300 gr paddestoelen in reepjes - 200 gr rooktofu, in blokjes - peper - zout - 2 el peterselie fijngesn.

Fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg de paprikapoeder en zuurkool toe en bak even mee. Bouillon jeneverbessen en laurier toevoegen. Laat de soep ca. 45 min. zachtjes koken. Paddestoelen bakken in 1el olie en op laag vuur smoren tot het vocht loskomt. Paddestoelen van het vuur nemen. Bak de tofu krokant. Roer de paddestoelen met vocht door de soep en breng het geheel op smaak met peper, verwijder de laurier-blaadjes. Voeg kort voor het serveren de tofu en peterselie toe.

Tip: Lekker met zuurdesembrood en eventueel kruidenkwark.