2016-47


Oogst-stilleven...

Ondergedompeld geweest in winterkoude staan de boerenkoolkoppen fier rechtop, staan met warme wind de tuinders temidden van het groene veld… oogstend met mes, trekker en kruiwagen.

De koude gezamenlijk met het weekeinde weer op komst - eet lekker van dit mooie gekrulde blad!

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Boerenkool - Winterpostelein en Veldsla (samen in een zakje!) - Pastinaak - Bloemkool DEM NL
fruit: Appel Autento - Peer Concorde - Kakifruit

Verwacht:
groente: Rode biet - Prei - Pompoen groen - Chinese kool of Witlof? - Veldsla
fruit: Appel Autento - ? - ?

Lever- en marktritme rond de jaarwisseling/feestdagen

Markten:
Donderdag 22 december (Leienplein Apeldoorn) en zaterdag 24 december (Kerkplein Arnhem) zijn ons laatste markten van seizoen 2016;
De markten 29 december en 31 december komen te vervallen.
Paketten:
Vrijdag 23 december (Apeldoorn e.o.) en zaterdag 24 december (Arnhem/Velp) leveren we een dubbel pakket uit
De leveringen van 30 en 31 december komen te vervallen.

Boerenkoollasagne

400 g boerenkool - 100 g olijven - olijfolie - 1 blik tomatenpuree - 1 rode paprika (heel fijn gehakt) - 100 g seitan - 200 ml sojaroom - 150 ml kokosmelk - zout & peper - nootmuskaat, oregano, tijm, paprikapoeder - verse rozemarijn - 2 tl citroensap - lasagnevellen (voorgekookt) - arrowroot - gistvlokken

Maak een tomatensaus met de tomatenpuree, een blaadje laurier (wegnemen na het koken), oregano, tijm, aprikapoeder, rozemarijn, basilicum en olijfolie. Voeg seitan en paprika toe. Ondertussen oven verwarmen op ca. 210°C. Een bechamel­saus maken met de sojaroom, kokosmelk, arrow­root (opgelost in wat water), zout, peper, nootmuskaat, gist­vlokken en citroensap. Bak de boerenkool in een pan met wat olijfolie gedurende 3', voeg zout en peper toe en stukjes olijf.

Een ovenvaste schaal invetten en afwisselend vullen met een laagje tomatensaus, een laagje lasagnevellen en een laagje gebakken boerenkool. Eindigen met een laagje bechamelsaus.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.