2016-49

‘Roodborstje tikt...'

Bijzonder hoe een klein vogeltje hier zo het hart ‘verwarmt’ van het gehele tuinteam. We hebben sinds de intrede van de herfst een niet schuchter, bijna tam roodborstje die heel dichtbij komt zitten… in de schuur fladdert deze rond en komt gemerkt soms ongemerkt op een plekje heel dichtbij; kijkt je dan met een scheef kopje aan en wipt wat heen en weer.

De werkzaamheden voltrekken deels diep weggetrokken in de schuur - zeker op dagen als afgelopen dinsdag wanneer de starttemperatuur in de schuur - 4,3 graden Celsius is. Het buitenwerk ligt dan geheel stil. Woensdagmiddag kon buiten de draad weer opgepakt worden, met veldsla snijden in de kas voor markt en pakket en het opnieuw planten van een tweede lichting veldsla nu de eerste lichting nagenoeg is weggesneden. Vorige en deze week deel 1 hiervan, volgende week volgt dan het tweede deel van de kap. Donderdag met mooie droge omstandigheden hebben Eva en Herman-Jan als stagiaires hier kennisgemaakt met bewerkingen op het land met instructie van Roel; een groot deel van de tuin met gewasresten is geklepeld en vervolgens met de schijveneg het land bewerkt. Het organisch materiaal klein gemaakt en ingewerkt zodat deze het bodemleven kan voeden.

Deze week ook volop voorbereidingen van een verhuizing. Nee, de kas staat al op een winterplaats - maar met onze marktkramen op zaterdag in Arnhem doen we deze week voor het eerst een nieuw marktplein aan. De markt komt weer als vanouds op het marktplein te staan. Deze week een feestelijke opening hiervan. Met de vier biologische ondernemers onderling hebben we een beeldmerk voor de Biologische markt ontwikkelt…leuk om te doen en goed om de naamsbekendheid in brede zin te vergroten.

De Hooge Kamp breidt hier uit - op vier marktkramen lengte mogen we vanaf nu onze groente presenteren; we zijn zelf ook erg benieuwd! Welkom uiteraard om ons een bezoekje te brengen.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: PPeen - Knolselderij - Aardappel Ditta (combi’s) - Aardappel Raja (groot + klein) - Veldsla - Bloemkool (groot+klein) DEM NL Koolrabi (combi’s) DEM NL Spruiten EKO NL
fruit: Appel Santana - Clementines - Baby avocado

Verwacht:
groente: Groente: Prei - Boerenkool - Witlof - Schorseneer - ? - Veldsla of Winterpostelein
fruit: Appel Evelina - ? - ?

Lever- en marktritme rond de jaarwisseling/feestdagen

Markten:
Donderdag 22 december (Leienplein Apeldoorn) en zaterdag 24 december (Kerkplein Arnhem) zijn ons laatste markten van seizoen 2016;
De markten 29 december en 31 december komen te vervallen.
Paketten:
Vrijdag 23 december (Apeldoorn e.o.) en zaterdag 24 december (Arnhem/Velp) leveren we een dubbel pakket uit
De leveringen van 30 en 31 december komen te vervallen. Respectievelijk vrijdag 6 en zaterdag 7 januari wordt de eerste levering van het nieuwe jaar!

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise

300 g knolselder - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook (uitgeperst) - 3 takjes verse peterselie

Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekenpan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.

Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.

Roergebakken spruitjes met spek

750 g spruitjes - 2 uien, in ringen gesneden - 2 tl kerrie - 100 g spekreepjes - boter - evt. geraspte kaas

Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden of in plakjes van ca 1/2 centimeter dik. Bak de spekreepjes een aantal min. in boter en voeg de gesneden ui en spruitjes met kerrie toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 tot 10 minuten. Strooi er evt. ge­raspte kaas over. Serveer er aardappelpuree of bulgur bij.

Variatie exotisch, met kokos en rozijnen: Als de spruitjes beetgaar zijn gebakken voegt u een klontje santen of 1 dl kokosmelk, eventueel gember en een handje gewelde rozijnen toe om er een extra romig en exotisch tintje aan te geven.