2016-50

‘Werkplezier...'

Naar het einde van het jaar hebben we immer nog twee plantmomenten…de herplant van de kas met twee etappes veldsla. Heerlijk om zo in wintertijd van deze werkzaamheden te hebben die je echt tuinder laten voelen; even dicht bij de grond - vaak wel goed ingepakt ivm kou-optrek hoewel de kas heerlijke beschutting biedt. Dit tovert dan glimlachen op de gezichten, hier Herman Jan in actie met de frees samen met Roel.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Winterpostelein - Boerenkool - HK Schorseneer DEM NL Witlof EKO NL Broccoli DEM ES
fruit: Appel Santana - Peer Concorde - Sinaasappel Moro

Verwacht:
groente:
dubbele pakketten Pastinaak - Rode kook - Witlof - Winterpostelein - Chinese kool - Peen (niet combi’s) - Pompoen oranje - Paprika punt - Zoete bataat - Stoofpeer
enkel pakket (tweewekelijks) Rode kool - Witlof - Zoete bataat - Puntpaprika - Winterpostelein - Stoofpeer
fruit: Appel Evelina - Appel Santana - Peer Concorde - Sinaasappel Moro - Clemtenines

Lever- en marktritme rond de jaarwisseling/feestdagen

Markten:
Donderdag 22 december (Leienplein Apeldoorn) en zaterdag 24 december (Kerkplein Arnhem) zijn ons laatste markten van seizoen 2016;
De markten 29 december en 31 december komen te vervallen.
Paketten:
Vrijdag 23 december (Apeldoorn e.o.) en zaterdag 24 december (Arnhem/Velp) leveren we een dubbel pakket uit
De leveringen van 30 en 31 december komen te vervallen. Respectievelijk vrijdag 6 en zaterdag 7 januari wordt de eerste levering van het nieuwe jaar!

Schorseneren op tafel

Basisbereiding: schoonborstelen en schillen met de dunschiller. Schorseneren onder water houden tijdens het schillen.

In stukken van 4-6 cm snijden en direct in een kom met water en een scheutje melk of scheut azijn leggen om bruinkleuring te voorkomen (10-15 minuten). Koken in ruim water met zout en een scheut melk.

  1. gekookt: serveren met boter en peterselie, of een bechamelsaus of andere saus. (Laat de schorseneren uit­lekken en zeef het kookwater, dat u verder kunt verwerken tot saus of soep)
  2. soep: gare schorseneren pureren, verdunnen met bouillon, afmaken met kervel, peterselie en room en wat achterge­houden stukjes schorseneer. Deze soep van schorseneren heeft een zachte volle smaak.
  3. gestoofd: schorseneren 15 min. Koken en nog even stoven in sinaasappelsap met geraspte gemberwortel en crème fraîche

Gesmoorde schorseneren in sinaasappel-honingsaus

500 g schorseneren -1 theelepel citroensap - zout - peper -25 g boter of margarine - 1 eetlepel honing - 1 dl sinaas-appelsap - eventueel allesbinder - verse dille, kervel of peterselie

Boen de schorseneren schoon onder koud stromend water. Schrap ze bij gedeelten af. Leg ze in een pan met water en kook ze beetgaar in ca. 15-20 minuten. Laat de schorseneren wat afkoelen en stroop de schil er af. Verhit de boter of margarine in een hapjespan en bak de schorseneren goudgeel. Voeg de honing toe, roer goed tot de honing carameliseert. Voeg het sinaasappelsap toe, leg het deksel op de pan en smoor de schorseneren gaar in de sinaasappelbotersaus. Bindt de saus eventueel met allesbinder.

Breng op smaak met zout, peper en verse dille, kervel of peterselie. Lekker bij lamsvlees of varkensvlees en gekookte aardappelen.

Gebakken schorseneren met champignons

400 gram schorseneren - 2 eetl azijn - 2 eetl melk - zout - 150 gram - champignons - klontje margarine of boter - 1-2 eetl tomatenpuree - 1 eetl verse dragon (of 1 theel gedroogde dragon)

Schil de schorseneren met een dunschiller. Leg de geschilde schorseneren direct in een bak met water waar een scheut azijn aan is toegevoegd. Snij de schone wortels in stukken van 5 centimeter en kook deze in een pan met water, zout en een scheut melk in circa 20 minuten gaar. Maak de champignons ondertussen schoon en snij ze in vieren. Laat de schorseneren uitlekken in een vergiet. Verhit de margarine of boter in een (hapjes)pan en bak de champignons even aan. Doe de schorseneren ook in de pan en laat de groenten met de tomatenpuree en de fijngeknipte verse of de gedroogde dragon circa 10 minuten zachtjes bakken.