2017-01

Aarde

Aarde

‘Wie ben je, aarde, en wat ben je?

Jij bent mij, aarde!Jij bent mijn gezichts- en onderscheidingsvermogen.

Jij bent mijn kennis en mijn dromen.

Jij bent mijn honger en mijn dorst.

Jij bent mijn vreugde en verdriet.

Jij bent mijn onachtzaamheid en mijn waakzaamheid.

Jij bent de schoonheid die in mijn ogen leeft,

het verlangen in mijn hart,

het eeuwige leven in mijn ziel.Jij ben mij, aarde.

Als het niet voor mijn wezen was geweest,

had jij niet bestaan.

Kahil Gibran
uit: De Dromer

Voor jullie allemaal!

Een mooi nieuw jaar - met kleur & mooie momenten; verbonden met de aarde die ons draagt en met de wereld en medemens om ons heen.

Met veel plezier en gezelligheid hebben we het eerste pakket samengesteld voor jullie; met koude en winterse buien tijdens de oogstmomenten op woensdag, heldere zonneschijn op donderdag en nieuwjaarsstol, soep en verwarmende thee in de pauzemomenten… geniet en eet er lekker van!

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Palmkool - Paarse boerenkool - Winterpostelein HK - - Groenselderij - ES - Bloemkool - FR
fruit: Appel Evelina - Peer Concorde - Clemtenines

Verwacht:
groente: Chinese kool - Pompoen oranje - Spruiten en/of Witlof - Knolselderij
fruit: Appel Santana - Sinaasappel - Kiwi

Roergebakken palmkool

een paar flinke palmkoolbladeren - 2 eetlepels pijnboompitten - scheut olijfolie - 1-2 knoflooktenen - wat verse bieslook/ chinese look en/of lenteui - stukje harde schapenkaas (of oude Hollandse kaas) - 1/2 deciliter groentenbouillon

Rooster de pijnboompitten even in een droge koekenpan of in de wokpan. Bijblijven, tot ze mooi bruin zijn. Was de palmkool en sla de bladeren droog. Snij de nerf eruit en snij de palmkool in dunne repen( 2 cm). je kunt de nerf in stukjes snijden en als in de tip hieronder beschreven 10 min. voorstoven. Snij de knoflook grof en meng ze met de verse bieslook / chinese look / lenteui. Verwarm een grote (wok)pan op hoog vuur, verwarm een scheut olijfolie en doe er alle gesneden palmkool door. Na 5 min. goed bakken en roeren wordt de palmkool zacht en voegt men de gesneden knoflook (combinatie met bielook/lente ui) toe. Nog 3 min. doorbakken en daarna de geroosterde pijnboompitten toervoegen. Aan het eind de groentebouillion toevoegen, doorroeren en op smaak brengen met versgemalen peper en zeezout. Palmkool serveren met de geraspte kaas en eventueel serveren met verse pasta.

Tip: snij de nerf in 2 cm lange stukjes, fruit een ui en een teen knoflook en voeg de palm-koolnerfjes toe. Stoof ze met een deksel op de pan voor een minuut of 10. Daarna kun je de gestoofde nerven verder verwerken met palmkoolbladeren.

Andere creaties met palmkool (Kale in engels)

Als lekkere snack bij een borrel is het onderstaande recept (palmkool chips) ook een aanrader!

Wassen en droogmaken van het blad, rissen van het blad, inmasseren met olijfolie. Los neerleggen op een bakplaat en dan in ca 4-5 mimuten knapperig laten worden in de oven. Al dan niet bestrooid met zout naar smaak.

Groenselderij ‘au gratin’Groenselderij ‘au gratin’

1 struik groenselderij - kaassaus: 2 dl melk - 15 gram boter - 15 gram bloem - kaas - peper, zout, nootmuskaat

Snijd de stelen van de groenselderij in grove stukjes. Gebruik het blad niet. Kook de selderij met een bodempje water en wat zout in ong. 30-40 min gaar. Maak een stevige kaassaus. Doe de gekookte groenselderij over in een ovenschaal en giet hierover de kaassaus. Evt. nog wat geraspte kaas erover strooien. Zet de schaal hoog in een hete oven en laat er een lichtbruin korstje op komen. Variatie: Onderin de ovenschaal een laag gare witte bonen, daarop de groenselderij en de kaassaus.