2017-03

Biologische markt Arnhem

Ruim een maand hebben we nu op het nieuwe marktplein gedraaid - 'de markt is opnieuw naar de markt' zoals de gemeente het verwoord. Het ‘oude’ marktplein heeft een geheel nieuwe bestrating en is opnieuw ingericht. De opzet van de markt is ruimer, met meer ruimte voor en achter de kraam (we kunnen weer dansen als we willen ;-)), een mooiere uitstraling met aangescherpte regels (bv mbt uitbouw van kramen en bus/vrachtauto’s die elders geparkeerd moeten worden)…

en daarnaast vullen wij als Hooge Kamp nu 16 ipv eerder 12 meter marktkraam met groente en kruiden. We kunnen de groente en kruiden hierdoor mooier presenteren met naast onze houten marktkisten ook manden, de kraam praktischer indelen en meer aandacht geven aan ook groot beeldmateriaal. Een mooie landfoto met nazomeroogst hebben we laten afdrukken zodat ook meer benadrukt wordt dat een groot deel van de groente op eigen tuinderij zijn herkomst heeft. Ook hangen hier onze banners met ’ons straatje-breed ontwikkelde’ nieuwe beeldmerk; nu bij deze ook voor jullie in de berichtgeving!

We zijn blij de uitstraling van ons straatje ‘biologische markt’ als onderdeel van de grote markt. En het beeldmerk mag ook met onze klanten mee de wereld in met onze tassen...

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Rode kool - Regenboogpeen - Koolraap - Kievitsboon - Knolvenkel
fruit: Appel Santana - Peer Concorde - Ananas

Verwacht:
groente: Spitskool/Spruiten - Prei? - Witlof - Wortelpeterselie - Zuurkool
fruit: Appel Santana - Banaan? - ?

Bonen

Bonen zijn de eetbare zaden van peulvruchten. Ze groeien in de (niet eetbare) peulen en zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. De variatie aan (droog)bonen is groot, maar alleen de bruine boon, het citroenboontje en de kievitsboon worden in Nederland geteeld. De meeste bonen moeten eerst een nacht worden geweekt, waarna de kooktijd 40 tot 60 minuten

Kievitsboon

De gespikkelde boon die dit pakket meelevert draagt de naam kievitsboon, naar de prachtig gespikkelde eieren van de weidevogel. Niet alleen de bast is opzichtig bespikkeld, ook de boontjes. Eenmaal gekookt verdwijnen kleur en tekening nagenoeg, maar de smaak van het vaste vruchtvlees beklijft: een heerlijke kruising van tuinboon, bruine boon en tamme kastanje.

De kievitsboon kan heerlijk verwerkt worden in groentetaarten, lasagnaschotels of pastasauzen. Maar ook heerlijk door een koude maaltijdsalade of simpel na het koken opbakken met een uitje en spek/ham.

Koolraap-fettuccini

500 g koolraap – 100 g blauwschimmel-roomkaas – 1/8 l slagroom – 1 eetl. peterselie, fijngehakt

Koolraap in plakken snijden (+/- 5 mm dik),schillen en met een kaasschaaf vanaf de rand in reepjes schaven (als lintmacaroni). Minder werk: de plakken snijden als dunne patatjes. Koolraapreepjes in een zeef doen en afspoelen. Kaas smelten in de slagroom, koolraapreepjes met het aanhangende water toevoegen. In ca. 5 min. gaarstoven (patatreepjes 10 min.) op laag vuur en af en toe omscheppen. Voor het opdienen bestrooien met peterselie. Lekker met rijst of gierst.

Rode kool naar turkse inspiratie

rode kool - aardappelen - uitje - knoflook - vinaigrette (mengsel van azijn) - yoghurt

Snij de kool fijn, naar eigen believen maar kleine stukjes. Stoom (boven de patatjes bv) ca. 10 min. Ondertussen maak je een uitje zo fijn mogelijk en knoflook naar believen en maak je een vinaigrette zoals je die graag hebt maar met wat extra pit en zonder olie. De vinaigrette meng je met yoghurt. Ondertus-sen is de rode kool beetgaar. Je mengt de warme kool met de ui/knoflook (zo kunnen ook de smaken een beetje mengen). Als het al een beetje meer is afgekoeld meng je de rode kool (en dus ook ui/knoflook) met de yoghurtvinaigrette. Eet lekker!

NB Of je maakt hem gewoon lekker ouderwets klaar, zoals het “de Hollandse pot” betaamd met de goudreinetten!