2017-04

‘Winteronderhou-t'

Nu het land er leeg bij ligt, geven de houtwallen structuur en omgrenzing van onze percelen. Daar zit nu het nodige winteronderhoud in. We snoeien terug, zetten deels af zodat struik of boom opnieuw kan uitlopen, snoeien bomen op…dit alles zodat wij en de buurmanboer er goed met de trekkers langs en onderdoor kunnen rijden. Met een zonnetje erbij en winterkoude een heerlijke klus, waarbij je zeker warm blijft door het gesjouw en het in beweging zijn met zagen.

Terwijl Roel donderdag jl aan het zagen was, genoot de rest van het tuinteam een uitje naar de Bio beurs in Zwolle voor een afwisseling van presentaties, workshops en de nodige ontmoetingen met collega’s uit het werkveld. Van onderzoeker, boer/tuinder, specialisten in landbouwmechanisatie en allerhande kenniskringen…velen komen hier samen bijeen op deze twee dagen.

Maandag is het snoeiwerk vervolgens weer opgepakt door Roel met versterking van schoonvader en in de verdere werkweek volop doorgepakt met een deel van het tuinteam. Ook de schoffels zijn ‘uit de schuur’ gehaald om het gehele kasoppervlak met de teelten winterpostelein en veldsla te verzorgen. De grond is overal weer ontdaan van gekiemde vogelmuur (een bijkruid) en de grond mooi open geschoffeld. Nu mogen deze teelten lekker aan de groei gaan nu de winterkoude weer lijkt weg te trekken.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Witlof - Spruiten - Wortelpeterselie - Groenselderij (niet combi-klein) - Paprika punt - Zuurkool
fruit: Appel Santana - Sinaasappel Navelina - Banaan

Verwacht:
groente: Rode biet - Broccoli - Schorseneer - Kastanje champignons - (Ditta bakaardappel) - Winterpostelein?
fruit: Appel Santana - Peer Concorde - Mango?

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie heeft een heerlijk aroma en is zeer geschikt als aanvulling van soepen, bouillons, sausen en stoofgerechten. De wortel heeft het uiterlijk van pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van selderijknol en ook wel van... peterselie. Beschik je bovendien over het loof (= bladpeterselie) dan kan je dit gebruiken als gewone krulpeterselie.

Gebakken spruitjes en sjalotjes van Ottolenghi

600 g spruitjes - 1,2 dl olijfolie - 300 g baby sjalotjes, gepeld en in de lengte gehalveerd - 2 el maple syrup (ahornsiroop) - geraspte schil van 2 citroenen - 2 dessertlepels granaatappelsiroop* - zout en zwarte peper Extra voor garnering: granaatappelpitten van 2 kleine granaatappels (bij elkaar ongeveer 8 el) - 20 g paarse basilicum, alleen de blaadjes, gescheurd

Snijd de uiteinden van de spruitjes en snij ze in de lengte doormidden. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote wok of anti-aanbakkoekenpan op hoog vuur. Doe de helft van de spruitjes in de pan met een ½ theelepel zout en wat zwarte peper en bak ongeveer 4 minuten, tot ze goudbruin zijn maar nog behoorlijk knapperig. Doe ze over in een kom of keukenschaal en houd ze warm terwijl je op dezelfde manier de rest van de spruitjes bakt.

Doe 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de sjalotjes ongeveer 5 minuten met een snuf zout en een paar slagen zwarte peper. Doe ze bij de warme spruitjes met de ahornsiroop, de citroenrasp, de granaatappelsiroop en de rest van de olie. Doe er de helft van de granaatappelpitten en de helft van de basilicum, bij en meng voorzichtig door elkaar. Serveer warm of op kamertemperatuur, met de rest van de granaatappelpitten en de basilicum eroverheen gestrooid.

Zuurkoolsalade

250 gram milde zuurkool - 2 eetlepels olie - kleine peer & sappige appel, in kleine stukjes gesneden - 2 volle eetlepels rozijnen - 8 halve walnoten - wat peterselie, sla of winterpostelein

Als bijgerecht bij gekookte granen en gekookte groente, of bij een feestelijke lunch. Met een wat grotere hoeveelheid heeft u een maaltijdsalade; serveer met brood en roomboter en een zoet nagerecht toe.Druppel de olie over de zuurkool en vermeng goed. Schep de overige ingrediënten (behalve de walnoten en de kruiden) erdoor en laat ten minste 1 uur intrekken. Garneer met de walnoten en de groene blaadjes, of met schijfjes kiwi.

Variatie: ook kan een dressing genomen worden van mayonaise, mosterd en yoghurt.