2017-05

‘Lichtend' snoeien

Tussen de voorbereidingen van de pakketten en markt, is er volop doorgepakt met het teeltplan voor aankomend seizoen. Naast de verschuivingen op de tuin die samenhangen met onze 7-jarige vruchtwisseling is het ook een bijschaven in aantallen (meerderen/minderen), rastypen en gewas soorten.

Daarnaast is er ook veel werk verzet in de hagen, singels en houtwallen. De meidoornhaag - een aantal jaar terug geplant - met ook veldesdoorn en sleedoorn is teruggezet en kan aankomend voorjaar mooi opnieuw uitstoelen. In de houtwallen wordt ook nog steeds flink gesnoeid, met name de struweel laag is flink teruggezet en zal de aankomende jaren opnieuw uitslaan. Voor nu valt vooral op dat er veel licht en ruimte terugkomt.

Met het buitenwerk valt het des te meer op dat het steeds langer licht is en dat de lichtintensiteit verandert. Deze dagen begin februari is vaak een omslagpunt waar te nemen. Met als richtlijn 2 februari valt dan ook Maria Lichtmis. Het is het laatste lichtfeest, het feest van het steeds sterker wordende daglicht. In een volksgezegde wordt het zo uitgedrukt: 'Het wordt lichter; na Kerstmis wordt het daglicht een hanensprong lichter, na Nieuwjaar een hertensprong, en met Maria Lichtmis een heel uur.' Vroeger werkten de handwerkslieden na de tweede februari alleen nog maar bij daglicht. Ze hielden rekening met het gezegde: "Maria blaast het lichtje uit en Michaël steekt het weer aan”.

Wij vieren het door potjes van klei gevuld met kaarsvet en lont te maken en te branden op bijzondere plekjes rondom schuur en erf. Een geliefd plekje is ook de kas, in de beschutting branden de lichtjes hier rustig en lang en zijn van verre te zien.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Rode biet - Broccoli - Schorseneren - Champignons kastanje - Aardappel Ditta vast (klein) of Agria kruimig (groot of combi) - Knolselderij
fruit: Appel Santana (combi: Evelina) - Peer Concorde - Mango

Verwacht:
groente: Winterpeen - Pastinaak - Chinese kool - Witlof - Winterpostelein
fruit: Appel Elise - ? - ?

Stoofschotel met schorseneren

8 Schorseneren - een versnipperde ui - sap van een halve citroen - 30 gr boter - 4 dun gesneden champignons - 15 gr bloem - geraspte parmezaanse of andere kaas - zout en peper - 1 theel tomatenpuree - 1 dl witte wijn - 3 dl bouillon - (2 tomaten evt.) - fijn gehakte peterselie

Kook de schorseneren gaar en smelt onderwijl wat boter in een stoofpan. Ui en champignons in de gesmolten boter. Haal de pan van het vuur en doe er bloem zout peper en tomaten-puree in. Zet de pan weer op het vuur en doe er de wijn en de bouillon in. Breng alles nu al roerende aan de kook en laat dan de pan 15 min op een laag pitje staan. Snij de tomaten en schorseneren in kleine stukjes en doe deze ook in de pan. Nog 10 min. koken en voeg voor het opdienen de geraspte kaas en peterselie toe.

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise

300 g knolselder - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook (uitgeperst) - 3 takjes verse peterselie

Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.

Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.

Broccoli met amandel

1 theel. Korianderzaad - 500 gr broccoli - 3 eetl. olijfolie - 2 el geschaafde amandelen - 1 teentje knoflook, uit de pers - 1 theel. geraspte verse gemberwortel - 2 el rode-wijn azijn - 1 eetl. ketjap - 2 theel. Sesamolie - 1 theel. geroosterd sesamzaad

Stamp het koriander zaad fijn in een vijzel. Snijd de broccoli in roosjes. Verhit de olie in een wok of roerbak het korianderzaad en de amandelen hierin 1 minuut op middelhoog vuur; de amandelen mogen goudgeel worden.

Voeg de knoflook, gember en broccoli. Roerbak ze 2 minuten op hoog vuur. Haal de pan van het vuur. Giet de gemengde azijn, ketjap en olie in de pan. Schep om tot de broccoli goed bedekt is. Bestrooi het gerecht met geroosterd sesamzaad en serveer het direct.