2017-06

‘Snipper-dag'

In etappes krijgen jullie in beeld en tekst de grote snoeiklus van dit jaar mee op de Hooge Kamp. Naast dat er nog verder gesnoeid en gezaagd mag worden, is nu eerst tussendoor een flinke slag geslagen in het opruimen van het snoei'afval’ door een versnipperaar. Dit in een winters landschap met een laagje sneeuw…winterse traktatie.

Seizoen 2017 is geopend ;-) De grond ligt nog in rust, maar de eerste lichting peulvruchten is al gezaaid (twee rassen tuinboon en rijspeulen). Met voorweken in water zijn deze gezaaid op bak en worden met wat extra warmte ‘wakker’ gemaakt om dan in de koude en bij daglicht af te harden en kleine compacte kiemplanten te worden om later uit te planten. Heerlijk weer de handen in de aarde…!

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Peen - Pastinaak - Witlof - Chinese kool - Winterpostelein (alle ook in combi klein)
fruit: Appel Elise - Sinaasappel Tarocco - Kiwi (combi niet)

Verwacht:
groente: Bloemkool - Mangold - Pompoen oranje - Gele biet - Oesterzwam
fruit: Appel Evelina - Peer Concorde - ?

Pastinaak

Pastinaak is een typische wintergroente. Vóór de komst van de aardappel was deze zetmeelrijke wortel basisvoedsel voor velen. Het grote voordeel van pastinaak is dat hij de hele winter in de grond kan blijven zonder schade, zodat je zelfs aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar nog verse pastinaak kan bereiden.

Als de pastinaak eenmaal bevroren is geweest, is een deel van het zetmeel omgezet in suikers. Ook door bakken van de (geblancheerde) pastinaak wordt de zoete smaak duidelijker.

Gegratineerde pastinaak-wortel schotel

De puurheid van de wortels komen vol tot zijn recht!

2 pastinaken - 2 winterwortels - olijfolie (of avocado-olie, zacht en vol van smaak!) - groene kruiden - peper - zout - geraspte kaas

Borstel de pastinaak en de wortels goed schoon, schillen is dan niet nodig. Snijdt beiden wortels in de lengte richting in dunne plakken (circa 0,5 cm). Kort blancheren in kokend water om de rauwigheid van de groente af te halen. Leg deze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie en de groene kruiden (deze laatste evt. even door de vijzel halen om de smaak omhoog te halen!!), strooi daarna de geraspte kaas erover. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 min. Eet lekker!

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zout naar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).

Gegratineerde Chinese kool op tomatenrijst

Voor de tomatenrijst: 120g zilvervliesrijst (lange korrel) - 2,4dl water - 1 laurierblad – groentenbouillon - 1 grote ui - 1 teen knoflook - 20g boter - 150g stevige rijpe tomaten - 1 1/2 tl tijm - 1 1/2 tl oregano - cayenne­peper - boter voor ovenschotel

Voor de Chinese kool: 1/4 l water - 400g Chinese kool - 30g grofgehakte hazelnoten - kruidenzout - 1 eetl. gistvlokken - 1/2 tl groentenbouillon - 2 eetl. sojamelk - peterselie.

Kook de rijst. Snipper de ui grof, de knoflook heel fijn. Smoor beide glazig in de helft van de boter. Snijd de tomaten in blokjes. Meng dit gezamenlijk met de kruiden en de boter door de rijst en breng hem op smaak met cayennepeper. Vet een rechthoekige lage ovenschotel in met boter en verdeel de rijst erin. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng het water met de bouillon in een brede, lage pan aan de kook.

Snijdt de chinese kool overlangs in vieren. Laat de parten kool in de bouillon 5 tot 7 minuten koken. Laat de kool uitlekken na het afgieten en leg ze met de snijkant naar beneden op de rijst. Giet de verwarmde sojamelk met kruidenzout over de Chinese kool. Strooi de noten over het geheel. Laat de Chinese kool boven in de oven ongeveer 10 minuten goudgeel kleuren.