2017-08

De zon door de jaar(ring)en

We snipperen en zagen door, nog even…eenmaal goed op gang lijkt Roel samen met de tuinploeg ook niet te stoppen. Het is dankbaar werk, het ritme zit er lekker in en daarmee zijn alle losse uurtjes hiermee zo gevuld; daarnaast is het ook een leuke buitenklus in afwisseling met veelal het schuurwerk wat de winter kenmerkt op de Hooge Kamp.

Deze week hebben we ook Karsten als stagiaire van het AOC in Twello die nu een week stage loopt met daarbovenop nog twee weken in juni. Nu bestaat het werk uit pootgoed sorteren, deze in kiemopstelling klaarzetten (kisten 1/3 vullen met een bodem pootaardappelen), kleine oogstklussen van winterpostelein en winterprei en het afweegwerk voor de pakketten. Straks in juni is er een al aardig gevulde tuin, een kas met zomergewassen en de eerste verse oogst van tuinboon, peul en bladgewas van de volle grond. We kunnen niet wachten…

Maar eerst nu mestvakken uitzetten en de eerste grondbewerkingen. Over 2 a 3 weken - afhankelijk van het weer en of de kas al verplaatst is - arriveert hier al het eerste plantgoed van de plantenkwekerij!

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Romanesco bloemkool - Peen - Witlof - Rode kool - Winterpostelein
fruit: Appel Elise - Sinaasappel Navelina - Banaan (niet voor combi)

Verwacht:
groente: Rode biet - Groene kool? - Wortelpeterselie - Pompoen groen - Monniksbaard? - Winterpostelein
fruit: Appel Evelina - Peer Concorde - ?

Rode kool salade met appel

300 gr rode kool - 1 kleine bleekselderij - 3 fris zure appels - 2 el citroensap - 4 el slasaus of eigen dressing met een schepje suiker - peper - 5 walnoten kraken (evt ook nog een struikje witlof fijngesneden er doorheen)

De rode kool schaven of heel dun snijden zonodig wassen en uitlekken. De bleekselderij, stelen wassen en in stukjes snijden. De appels schillen en in reepjes snijden, citroen erover sprenkelen. Sausje roeren van de mayo of dressing met peper en suiker/honing/diksap.

Witlof-ovenschotel

witlof - 1 ui - 1 klein potje maïskorrels - 2 eetl. tomatenpuree - peper - zout - paprikapoeder - cayennepeper - drupje tabasco - ½ theel. suiker - een handje (tortilla)chips - verse koriander of peterselie

Snijd de witlofstruikjes in de lengte doormidden. Kook ze in circa vijf minuten in water beetgaar. Snipper de ui en fruit deze tot ze zacht is. Voeg de (uitgelekte) maïskorrels toe. Breng het geheel op smaak met peper, zout, paprikapoeder, cayennepeper, tabasco, suiker en eventueel wat bouillonpoeder. Laat het geheel afgedekt vijf minuten stoven. Hak een deel van de verse koriander (of peterselie) fijn en roer de helft door het rode mengsel. Laat de witlof uitlekken en leg ze in een lage ingevette ovenschaal. Verdeel de tomatensaus over de witlof. Verkruimel de (tortilla)chips erboven. Zet de schotel 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Serveer de schotel met de rest van de verse koriander (of peterselie) eroverheen. Lekker met grote witte bonen en een salade erbij.