2017-09

‘Schuur-kijkje'

We vangen tussen de regendruppels naast de nodige wind ook zonnestralen met onze gezichten ;-) de lente nadert! Daarnaast zijn we veelvuldig in de schuur te vinden, op ronde om product bij collega-telers te halen, rest een staartje zaagwerk in de houtwal en start de buitenactiviteit langzaam op. Met de nattigheid van het land welke nog niet bemest is, wordt een deel van de lege bedden van winterpostelein en veldsla gefreesd en klaargelegd voor inzaai van spinazie. De zaadjes kunnen dan kiemen in drogere en enigszins warme omstandigheden door de beschutting van de kas. Bij het verrollen van de kas naar de voorjaarsstek kunnen deze dan onder een deken van doek verder groot worden.

De schuuractiviteiten worden hoe dan ook met de naderende lente diverser - de laatste ‘oude’ voorraad van knolselderij en witte kool zijn schoon gemaakt voor verkoop, aardappelpootgoed staat in de schuur of zon buiten om wakker te worden, de plantknoflook wordt van voet naar teentjes gepeld en een tweede lichting tuinbonen voor gezaaid op bak….

Met de koude/sneeuw in de landen rondom de Middellandse zee en daarmee ook veel oogstderving en het naderende voorjaar, is een tijd aangebroken dat de puzzel om het groentepakket samen te stellen iets groter is. Onverwacht zijn de geleverde spitskolen deze week iets kleiner, wat we volgende week compenseren met een grotere hoeveelheid veldsla die volop aan de groei is nu de in kracht toenemende zon de kas meer en meer opwarmt. Eet lekker van de groente!

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Rode biet - Spitskool - Pompoen groen - Monniksbaard? - Winterpostelein
fruit: Appel Elstar - Peer Concorde (niet voor combi) - Sinaasappel Tarocco (niet voor combi) - (voor combi als 2e fruitsoort: Banaan)

Verwacht:
groente: Pastinaak - Groene kool? - Witlof - Aardpeer - Veldsla
fruit: Appel Evelina - Peer Concorde - ?

Pompoensoep - bereid met kokosmelk

ca. 500 gr pompoen - 1 ui, in ringen gesneden - ½ tl verse gember, fijngehakt - 2 el boter of margarine - 600 ml bouillon - 480 ml kokosmelk - 1 el verse peterselie of koriander - peper en zout

In veel recepten uit het zuidelijk deel van de Stille-Oceaan­eilanden en Zuid-India komt kokosmelk voor, zo ook dit recept.Laat de boter of margarine in de pan smelten. Fruit al roerend gedurende enkele minuten de uitjes met de gember in de boter, voeg de pompoen toe en blijf nog 2-3 minuten roeren. Voeg nu bouillon of water toe. Laat dit aan de kook komen en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Pureer de pompoen met de staafmixer. Voeg de kokosmelk toe en laat de soep doorwarmen, maar zorg dat hij niet meer aan de kook komt. Voeg peper en zout toe en garneer de soep met kruiden.

Pompoen risotto

500 gr pompoen - 1 ui - 2 eetl boter - 400 gr risotto rijst - 15 eetl droge witte wijn (of groente­bouillon) - 1 liter groentebouillon - zout & peper - 0,5 potje room (125 gr) - 3 eetl parmezaan

Snijd het vruchtvlees van de pompoen en de ui in stukjes. Stoof beide groenten in 1 el boter. Doe de rijst en de witte wijn erbij. Laat de wijn verdampen. Voeg de groentebouillon gelei­delijk toe. Laat het geheel +/- 15 minuten verder gaar worden op laag vuur. Kruid alles met peper en zout. Roer de room en de rest van de boter erdoor samen met de parmezaanse kaas. Lekker met bijvoorbeeld roergebakken/gesmoorde spitskoolreepjes!

Fettucini met pesto van winterpostelein

200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini ( brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.

Monniksbaard

De naam monniksbaard is de vertaling van het Italiaanse ‘Barba di Frate’. Door de vorm en de zoute smaak, is de groente ook bekend onder de naam Italiaanse zeekraal. De groente is zeer geschikt om rauw te eten. Zo komt de “knapperige zoute smaak” het beste tot zijn recht. Als je hem kookt, dan is het het beste om eerst het water aan de kook te brengen en daarna de monniksbaard bladeren aan het water toe te voegen tot ze zacht zijn of beetgaar voor hen die dat liever hebben. Monniksbaard kan ook worden gebakken en smaakt erg lekker als bijgerecht bij vis. Monniksbaard groeit voornamelijk in de zoute moerassen langs de kust van o.a. Italië en Portugal.

De monniksbaard kan als voorgerecht opgediend worden, maar ook heel goed in andere gerechten verwerkt worden - mee in de wok of in een groentetaart met paksoi of als hartig accent in een quinoa-salade of samen met pijnboonpitten en kaas een heerlijke pasta vormen. Vergelijk deze groente in toepassing ook met zeekraal als zilte groente.

Monniksbaard met citroen en harde kaas

Citroensap - olijfolie - zout - water - harde, pittige kaas

De monniksbaard ca 5-10 minuten koken in ruim water waar enig zout aan is toegevoegd (dit voorkomt dat de licht zoute smaak met kookvocht verdwijnt). Afgieten en besprenkelen met olijfolie en citroensap, serveren met plakjes/brokjes harde, pittige kaas.