2017-10

‘Green in action'

Het land is nat - heel nat en het vooruitzicht om mest te rijden laat nog op zich wachten... onderwijl blijven wij niet stil zitten en groeien de plantjes in de kas er lente-lustig op los nu het warmer en lichter is; het lijkt wel of ze het stilstaan tijdens de vorstperiodes willen inhalen.

Deze week daarom opnieuw veldsla in de pakketten en volgende week zelfs van beiden een portie in het pakket gelijk aan vorige week. Wel hebben we het bedje winterpostelein geruimd waar al drie keer van geoogst is; tezamen met de leeg geoogste bedjes veldsla zijn deze gefreesd en ingezaaid…met spinazie. Nu de kas later dan anders naar zijn voorjaarsplek verhuisd kunnen de zaadjes door de warmte en beschutting van de kas alvast kiemen en daarna uitgroeien tot de eerste verse, nieuwe blaadjes van seizoen 2017!

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Pastinaak - Courgette - Witlof - Aardpeer - Veldsla
fruit: Appel Elstar - Peer Concorde - Sinaasappel Sanguinello - (voor combi appel Elstar en sinaasappel Tarocco)

Verwacht:
groente: Koolraap - Prei - Winterpostelein (grote portie) - Groenselderij - Veldsla
fruit: Appel Evelina - Peer Concorde - Banaan?

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen.In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zout naar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).

Courgette/eiertaart

1 courgette - ui - 1 knoflook teen - 2 eetl olie - 3 eetl fijn - gehakte basilicum - 5 eieren

Rasp de courgette grof. Fruit de ui en de knoflook in de olie. Doe hierbij de courgette en de gehakte basilicum. Schep dit goed door elkaar en laat het 5 minuten in een afgesloten pan sudderen. Klop de eieren los en meng deze met het zout, de peper en de nootmuskaat. Laat de courgette iets afkoelen en meng ‘m vervolgens door de losgeklopte eieren en de kaas. Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal (24 cm doorsnee) en bak het geheel in gedurende 35 minuten midden in de oven op 175° C.

Aardpeer of Topinamboer

Dit knolletje groeit onder de grond. Hij is op vele manieren bruikbaar: gekookt als groente of kan in bijvoorbeeld stamppot de aardappel vervangen. Hij kan ook rauw geraspt met een dressing als salade gegeten worden. De smaak is nootachtig tot artisjok-‘zoetig’. De aardpeer hoeft niet geschild te worden, omdat de schil erg dun is. Afborstelen en evt knoestjes eraf snijden is voldoende.

Aardpeer of topinamboer is een klein bloemige zonnebloem­soort die in de grond winterharde grillige (soms langwerpige) knollen vormt. Verkrijgbaar vanaf de herfst tot in het voorjaar. Ze zijn sappiger dan aardappels en drogen snel uit dus niet langer als een week bewaren. Het bevat het koolhydraat inuline, een suikersoort die ook door diabetici goed verdragen wordt. Het smaakt zoetig nootachtig, een beetje naar artisjok. En kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Goed te combineren met prei en zuurkool en kan als vervanging van artisjok­bodems dienen.

Kruidige topinamboer

topinamboer - 1 teentje knoflook - 1 ui - 2 eetl zonnebloemolie - 3 eetl tomatenpuree - 2 dl water - 2 theel oregano - 2 theel lavas

Snijd de topinamboer in plakken van 1 cm dik. Hak de ui en knoflook en fruit in de olie. Voeg de topinamboer toe en laat nog een paar minuten sudderen. Roer af en toe om. Voeg nu tomatenpuree, water, kruiden en tamari toe. Meng alles goed en laat zachtjes in een kwartiertje tijd gaar koken. Opdienen bestrooid met fijngehakte peterselie.