2017-11

‘Buitenlui en landwerk'

Het landwerk 2017 is geopend. Vanochtend lag het land in rust in de ochtendstralen van de lente-zon - vol verwachting. Voor ons als team allereerst een vertrouwde start donderdag met schuurwerk in de vorm van pakketten inpakken… maar daarna volop naar buiten.

Einde dag kijken we terug op een mooi samenspel van geronk van trekkers - de geur van vaste en drijfmest - bruine teeltaarde die zichtbaar wordt door de grondbewerkingen - o.a. mest inwerken - en de eerste rijtjes groen op de volle grond - genieten! Hoewel een late start, maakte deze droge week dat de omstandigheden en de draagkracht van de grond mooi en goed waren; het geduld om te wachten, is meer dan de moeite waard geweest. Fijn dat zowel de firma Beekman uit Vaassen als melkveehouder Joost Boons uit Welsum beiden ruimte in hun eigen planning hadden voor ons. Onze meisjes daarbij ook meer dan genoten, want na school konden zij zowel op de mestinjecteur als bij Joost een ronde mee rijden (zij groeien zo duidelijk niet op als ‘stadsmeisje' zoals ikzelf - Reni 😀 ).

Eergisteren kwamen ze al enthousiast aan Roel vertellen - 'Papa, de gezaaide zaadjes in de kas komen al op - dat zagen we vanmiddag!’ Ja, de eerste rijtjes spinazie komen al boven…

Met morgen de kas verrollen, staat begin volgende week de gehele kas vol met voorjaarsteelten en gaan we daarna volop aan de gang op de volle grond.

We worden ook hoorbaar weer omringt door de steeds diverser koor aan vogelgeluiden, een mooi stukje van de hand van Nico de Haan willen we jullie niet onthouden:

Winter kantelt voorjaar in
Een zonnige winterse dag (vanochtend nog rijp op de velden, noot red). Het merelkoor fluistert in de schemering de dag wakker. Turkse tortels trekken lachend hun baltsbogen door de lucht en houtduiven vliegen hun rituele golfvluchten. Vinken stuiteren steeds overtuigender hun liedje de wereld in, heggenmussen en boomkruipers tierelieren in de zon en boven in de toppen van de eiken 'tsjakken' nog steeds de kramsvogels. Pimpelmobieltjes gaan onophoudelijk af en de koolmeesdeuntjes zijn in iedere achtertuin te horen. Duizenden grutto's stromen nu het land binnen, de lepelaars arriveren maar de kleine zwanen wachten nog even met vertrekken. De vogelwereld is op drift, noordelingen en zuiderlingen ontmoeten elkaar. De winter kantelt, het voorjaar begint.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Koolraap - Prei - Winterpostelein (grote portie) - Groenselderij - Veldsla
fruit: Appel Evelina - Peer Concorde - Banaan - (voor combi appel Evelina en Peer Concorde)

noot: het einde van de Nederlandse peren is nabij - raadzaam is het om de peren in de koelkast te bewaren en in etappes op de fruitschaal te leggen.

Verwacht:
groente: Peen - Bloemkool - Spinazie - Pompoen groen - Winterpostelein
fruit: Appel Elstar - Clementines (laatste van het seizoen) - Kiwi

Stamppot van zoete aardappel en postelein

2 zoete aardappel (flinke), geschild en in grove stukken gesneden - 2 flinke handen postelein - kikkererwten (voorgekookt of uit blik) - geraspte kaas - 4 kastanje champignons

Zet een pan kokend water op en doe hier je zoete aardappelbrokken in. Voeg een snuf zout toe en kook zo’n 20 minuten totdat de aardappel superlicht is en je er heel makkelijk met een vork in kunt prikken. Terwijl je de aardappel kookt bak je de champignons goudbruin in een koekenpan met wat olie. Zodra de aardappelstukken klaar zijn giet je ze af, maar bewaar je een scheutje van het kookvocht. Stamp de aardappel fijn en voeg en scheutje van het kookvocht, een scheutje olijfolie en wat peper en zou toe. Maak er een smeuïge massa van. Roer nu de postelein, de champignonplakjes en de kikkererwten erdoor. Maak af met de geraspte grana padano (of andere pittige kaas)

Zacht gestoofde prei met wijn en tijm (Jamie Oliver)

4 grote preien - 100 gr boter - verse tijm of basilicum - 2 knoflook - 2 wijnglazen witte wijn - 300 ml groentebouillon

De preien in stukken snijden van 2 ½ cm. Het groene loof in kleine reepjes snijden. Smoor de prei en knoflook in boter. Voeg naar ca 5 minuten de wijn en bouillon toe. Vervolgens kan alles geschept worden in een ingevette ovenschaal waaraan de verse kruiden worden toegevoegd. De schaal kan ca 30 minuten bij 180°C in de oven. Serveren met zout en peper, lekker met Parmezaanse kaas.

Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)

1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)

Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op. Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.