2017-12

‘Kasdak-kijkje'

Na een mooie droge en zonnige vorige week, begon deze week - ondanks de lente-equinox - meer winters in nattigheid, vorst aan de grond en zelfs een lokale hagelbui…

met maandag nat en grauw is maandag de laatste punt op de I gezet in de voorbereidingen van de kas: wat fijn freeswerk, egaal harken en her en der nog een randje losspitten met de hand. Onze lichamen en spieren zijn ‘wakker’ geschud nu er weer meer buitenwerkzaamheden aankomen. Wat stijfheid in de ochtend en spieren die einde dag merkbaar te voelen zijn, horen daar bij.

Daarna waar we allemaal naar uitgekeken hebben, de eerste plantjes die het voorjaarsseizoen inluiden. In de kas planten we zonder paden (vol velds) en met de hand; altijd weer even wennen - zeker omdat we afwisselend op kleine oppervlakte vele verschillende plantverbanden planten. Eerst meten we de lijnen uit en zetten deze met twee lijnentrekkers uit, om vervolgens op de knieën met plantkarretjes de planten uit te planten. Een feest om te doen en een mooi kleurenpallet levert het op!

Met een knipoog aan Roel die al het landwerk en het verrollen van de kas voor zijn rekening heeft genomen, aan Reni die al het lijnenwerk (en eerder rekenwerk) gedaan heeft en aan Marchje de eer om het overgrote deel van het plantwerk te planten, samen met Madeleen die dinsdag mee is aangehaakt.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Bloemkool - Winterpeen - Spinazie - Pompoen groen - Winterpostelein Veldsla
fruit: Appel Elstar - Clementines - Kiwi (voor combi appel Elstar en Clementines)

Verwacht:
groente: Rode biet - Prei - ???
fruit: Appel Evelina - ? - ?

Pompoen-tomatensaus

1 pompoen - 1 kleine ui - knoflook naar smaak - groene kruiden - (geraspte) gember - kruidenzout - tomatenpuree en tomatenpassata/gepelde tomaten

Uitje fruiten, met knoflook, geraspte gember en groene kruiden. Tomatenpuree toevoegen en in ruim olie mee bakken. Pompoen in stukjes toevoegen samen met water totdat de blokjes pompoen net niet onderstaan. Koken en na 10 minuten koken de passata of gepelde tomaten toevoegen. Ca nog 20 minuten koken en dan pureren. Heerlijk om te serveren met een pasta met groene groente!

Gebakken bloemkool met vis op Oosterse wijze

1 bloemkool - 1 of 2 uien - 300g visfilet (kabeljauw, koolvis) -3 el olijfolie - knoflook - (verse) gember - zout & peper - 1 tl kur­kuma (geelwortel) - koriander & komijn - een snuifje chilipeper

Verdeel de bloemkool in stukken. Verhit de olijfolie in een wok of grote kom en bak de stukken op een heet vuur onder voortdurend roeren tot er een bruin randje aan komt. Zet de gebakken bloemkool opzij en bestrooi met wat zout, peper, kurkuma, koriander, komijn en een weinig chillipeper. Fruit nu de ui goudgeel en voeg de geraspte gember en look toe. Voeg de visfilet toe en roerbak ca 5 minuten. Voeg de bloemkool en een scheutje water toe en laat nog 5 à 10 minuten stoven. Serveer met couscous!

Sjalotten & wortel-pie

Deeg 200 g volkorenmeel of een mengsel van meel en bloem - 2 tl bakpoeder - 75 g boter - 3 el olie (van walnoot, saffloer of zonnebloem) - 0,5 dl water - vulling: 200 g sjalotten - 250 g wortel - 35 g boter + voor invetten - 2 tl tijm - 2 el meel of bloem

Meel (en/of bloem) en bakpoeder in een kom zeven. Boter en olie erdoor mengen tot een kruimelige massa. Zoveel water erdoor kneden tot een elastisch, samenhangend deeg. Wortels wassen, indien nodig schrapen, en in plakjes snijden. Sjalotten pellen, in ringen snijden en fruiten in de boter. Wortelplakjes en tijm toevoegen en 10 min. meefruiten onder regelmatig omscheppen. Meel of bloem erdoor scheppen, op smaak brengen met peper en zout en iets af laten koelen.

Deeg uitrollen. Springvorm (± 17 cm) of bakblik invetten en bekleden met de helft van het deeg. Wortel-uimengsel erop leggen tot 1 cm van de rand en bedekken met de rest van het deeg. Deeg aan de randen op elkaar vastdrukken met een vork. Een paar sneetjes maken in het deeg en in de oven (voorverwarmd op 200°C) in 30 min. goudbruin bakken. Lekker met een salade en gebakken aardappelen.