2017-14

’De tuin zaai/plantklaar - erf op z’n kop'

We kijken nu al terug op een enerverende werkweek.

Het voorjaarsplantgoed geniet zichtbaar van de warmte van de steeds sterker wordende lente-zon. Maandag is deze geheel geschoffeld door Reni en Geert; Geert die als voltijd Warmonderhof stagiaire hier de aankomende 6 maanden stage zal lopen. Met de start van Sven op dinsdag erbij is voorlopig het tuinteam 2017 compleet - welkom beiden!

Naast ‘rokjesdag’ geldt hier op de tuin ook de dag dat de eerste korte broek wordt gedragen! Op dinsdag jl was het zover, met ook de voeten eronder al in lente-stijl ;-)

Naast dat de tuin er bemest en gedeeltelijk geploegd klaar bij ligt - welke wij nu in etappes zullen vol planten en poten; ligt het erf rondom de werkschuur deze week letterlijk overhoop. De oude ‘witlof’schuur is gesloopt, is de beregeningspomp nagenoeg omgelegd en is tussendoor ook al de grotendeels de voorbereiding gedaan voor de verlenging van een stuk riolering door Roel met zijn vader. Een overbodige etherkabel voor de huidige werkschuur kon ook mooi mee omgelegd worden in een andere richting door Saco. En dit alles als voorbereidingen voor onze grote wens van een nieuwe koelingen en geïsoleerde werkschuur!

Om de bedrijvigheid heen van sloop-, graaf- en aansluitingswerk ook een tuinteam die al dan niet versterkt door Roel of Reni flink wat werk heeft verzet in nieuwe samenstelling met de nodige buitenklussen waar we nu volop van genieten.

In beeld een collage van uiteenlopende momenten die deze week bijeen kwamen in de tijd.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Witte kool/rode kool/savooie kool - Pastinaak - Broccoli - Courgette - Aubergine - Koolrabi
fruit Appel Topaz - Banaan - Baby avocado (voor combi appel Evelina en Baby avocado)
Verwacht:
groente Kleurenpeen - Knolvenkel - Raapstelen - Radijs - Aardappel ditta fijn - Insalata mista
fruit Appel Evelina - Peer Williams - Aardbei

Hartige taart met pastinaak en ansjovis

250 g pastinaak - 50 g sjalot of ui - 2 eieren - 4 el gemalen pittige/oude kaas (vb. gruyère) - 100 g volle kwark -100 g gerijpte geitenkaas - 1el olijfolie - olijven naar smaak - 1 blikje ansjovis - peper - bladerdeeg

Snipper de sjalot en snijd de pastinaak in kleine blokjes (ongev. ½ cm). Verwarm 1 eetlepel olie en fruit de sjalot zachtjes glazig. Voeg de pastinaak, een weinig water en een snuifje tijm toe en laat de groente beetgaar stoven.

Roer intussen de eieren los met de kwark en twee eetlepels gruyère. Brokkel de geitenkaas bij dit mengsel en roer nogmaals goed. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer bij het eimengsel. Voeg hieraan de gesneden olijfjes toe en breng op smaak met peper. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Snijd de ansjovis in kleinere stukjes en verdeel over de vulling. Strooi de overgebleven gruyère over de vulling en plaats de taart onmiddellijk in de voorverwarmde oven (180° - 200° C) ongeveer 30 minuten.

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zout naar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).

Koolrabi-salade

Koolrabi - kwark - kruidenzout - peterselie of bieslook - knoflook

Schil de koolrabi en snijd deze in zeer dunne reepjes of rasp de koolrabi grof. Geef er een sausje bij van kwark, kruidenzout, peterselie of bieslook en evt. wat knoflook.

Broccoli- en wortelreepjes met sesam-crème

500 gr broccoli - 300 gr wortelen - 50 gr sesamzaad - 10 gr suiker - 2 el olie - 1 stuks limoen - 1 bekertje (zure) room - (cayenne)peper en zout naar smaak

Maak de broccoli schoon en schrap de wortelen. Snij de groenten in de lengte in dunne schijfjes. Spoel de limoen even met warm water en rasp er de schil af. Schik de groenten op een bord en bestrooi ze met de geraspte limoenschil. Pers het sap uit de limoen en meng 1-2 eetlepels sap met wat zout, een snufje cayennepeper, suiker en olie en giet de dressing over de groenten.Rooster het sesamzaad met een snuifje zout in een pan zonder vetstof gedurende 2 minuten goudbruin. Hou een koffielepel zaadjes apart en maal de rest fijn. Roer de crème met 2-3 eetlepels water glad. Voeg er de gemalen sesamzaadjes aan toe en kruid met zout en cayennepeper. Strooi er de rest van het sesamzaad over. Dien de groenten met de sesamcrème op.