2017-15

’Lentekleuren van wit, geel en groen'

Even wennen was de overgang van een zonovergoten en warme zondag - die velen van ons volop buiten genoten hebben. Maandag liet een bedekte dag zien, waarop de wind maakte dat de warme jassen of vesten zeker weer aan mochten.

Deze week een week waarop wederom veel plantgoed geplant is en de aardappels gepoot zijn! Ook is al het zaad van onze bloemen bedden gezaaid die de tuin opsieren naast alle groentebedden. Deze mogen eerst kiemen op perspot om vervolgens uitgeplant te worden; twee rijen en uiteraard ook te schoffel met de schoffelbalk voorop de trekker ;-)

Maandag is als staart van de erfwerkzaamheden de nieuwe pompinstallatie aangesloten en is er proefgedraaid. Het duurde even voordat alle lucht uit de leidingen was en de waterkolom de lucht bereikte. Inmiddels draait de pomp op volle toeren: winterprei en alle nieuwe plantingen. Want droog is het land! De nieuwe pomp heeft een pompput die 1 meter ondergronds ligt en daarmee vorstvrij is. Met het einde vooralsnog aan de werkzaamheden is het deze week een stuk rustiger op het erf - het erf ligt weer dicht en er is nu geen lawaai van machines.

Juist daarentegen nu een gezellig samenzijn op Witte donderdag. Traditiegetrouw delen we gezamenlijk een witte (brood) maaltijd aan het einde van de dag. In beginne een eenvoudige broodmaaltijd, die in de loop der tijd met allerlei ‘witte’ salades en bijgerechten is uitgebreid. De kleuren variëren van wit (pastinaaksoep, knolvenkelsalade, aardappelsalade, witlof/selleriesalade) naar geel (eiersalade en de lichtgele narcissen op tafel) naar groen (daslookpesto van ‘eigen erf'); deze laatste een ‘knipoog’ naar de duitstalige buurlanden waar op Grüne Donnerstag Spinazie traditiegetrouw op het menu staat.

Voor de Hooge Kamp naast de verbinding met de Pasen ook de opening van het seizoen waarin (veelal) het nieuwe tuinteam op volle sterkte is en het buitenwerk al volop aan de gang is.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Kleurenpeen - Knolvenkel - Raapsteel - Radijs - Insalata mista - Bakaardappel ditto of connect (vast)
fruit Appel Evelina - Peer Williams - Kiwi (helaas waren de beoogde aardbeien afgekeurd) (voor combi appel Evelina en Peer Williams)
Verwacht:
groente Rode biet - Prei - Paksoi? - Komkommer - Wilde rucola - Sla eikeblad groen?
fruit Appel Topaz - Mango? - Aardbei?

Worteltagliatelle in Paassfeer

(gekleurde) peen - olijfolie - peper - zout - witte balsamico-azijn - bieslook/peterselie

Schaaf winterwortels of gekleurde wortels over de lengte doormidden. Schaaf vervolgens met een dunschiller of mandoline dunne linten van de wortels. Maak een dressing van olie, witte balsamico-azijn, peper, zout en fijngeknipte bieslook een dressing en marineer de wortels hierin minimaal 2 uur. (bron: smaakmakend)

Raapstelen

Raapstelen zijn er als eerste bij in het voorjaar. De zaden kunnen goed tegen de kou, ze kiemen snel en groeien vlot door. De raapsteel hoort dan ook bij de sterke familie van de Brassica en zijn in feite het jonge groen van diverse koolsoorten. Ook in de pittige smaak van de raapsteel kun je de verwantschap met de koolfamilie terugvinden. Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt. Het is een heerlijke frisse voorjaarsgroente die het nieuwe lenteseizoen inluidt en vaak ook in de herfst nog om de hoek komt kijken.

Bewaartip: Een natte theedoek om de bosjes wikkelen en in de koelkast leggen kan even bescherming bieden; maar hoe verser hoe beter om ze te bereiden en te nuttigen!

Raapsteeltjes in pasta met salsa verde

(voor 2 personen) 200 gram - raapstelen - pesto - 1 el olie - 1 ui - basilicumblaadjes - 2 dl crème fraîche - 250 g farfalle (vlinderpasta) - 1 teentje knoflook - snufje zout en peper.

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de wortelvoetjes van de raapstelen, was ze en laat ze met het aanhangende water op laag vuur enkele minuten slinken. Hak de raapstelen fijn. Snij de ui in dunne ringen fruit ze met de knoflook in wat olie. Voeg raapstelen toe en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak brengen met peper, zout en basilicum of pesto. Giet de pasta af, schep er een eetlepel olie door (tegen vastplakken) en serveer met de groentesaus eroverheen. Strooi er eventueel wat parmezaanse kaas overheen.