2017-16

‘Paardebloemgeel'

Het is een feest om over de tuin te lopen - frisgroen gras wat aan de groei is, versierd met banen van paardebloem en langzaam meer rijtjes groen op de teeltbedden en zichtbare ruggen waar de aardappelen onder liggen. De berkenbomen hebben al hun groene tooi waar zo mooi het zonlicht op kan schijnen - soms fel afstekend tegen het helderblauw of donkergrijs van wolken in de lucht…deze twee kunnen zich overigens ook in korte tijd afwisselen. Zo schijnt volop de zon, het moment daarna is het donker en komt er regen of hagel naar beneden vallen.

De gewassen zijn goed afgedekt tegen neerslag, koude en vraat (mn van hazen) en hebben vorige week allemaal een kunstmatige regenbui gekregen van ons. De winterprei is goed aan de groei geweest. Deze week mooie flinke preistengels in het pakket, mals en fris - eet er lekker van! We hebben nog een voorraad en jullie zullen deze de aankomende weken nog vaker in de samenstelling van het pakket vinden.

In de kas is alles heerlijk aan de groei, hoewel de koude (nacht)temperaturen maken dat het gestaag groeit en een ‘holletje’ niet zichtbaar is. Vorige week zijn de nodige lege perspotten gezaaid met bloemenzaad voor onze bloembedden tussen alle groenten in. Ook de aardappelen zijn gepoot waarmee gelijk een oppervlakte van een halve hectare gevuld is. De bruine teeltaarde laat hier een mooi lijnenspel zien van kleine ruggetjes en lang lijnen.

Met het saneren van de oude ‘spoel- en witlofschuur’ voor de Pasen is er nu echt ruimte ontstaan voor iets nieuws. Langzaam laten touwtjes met latten en het graafwerk van een gat de plek zien waar in de loop van het verdere voorjaar en zomer een nieuwe schuur gebouwd wordt - een lang gekoesterde wens. Spannend en leuk tegelijk. Een drukke tijd komt ons tegemoet, tezamen met de opstart van het seizoen waarin we de komende tijd in eerste instantie veel aan het planten zullen zijn - de oogst laten nog even op zich wachten.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Rode biet - Prei - Witlof - Komkommer - Wilde rucola - Sla eikeblad groen
fruit Appel Evelina - Mango - Aardbeien (voor combi appel Evelina en Mango)
Verwacht:
groente Peen - Raapsteel? - Misome? - Trostomaat - Aardpeer - Slamix
fruit Appel Topaz - Sinaasappel of Banaan - Blauwe Bes

Bietenhummus van Ineke

250 gr gedroogde kikkererwten - 1 gr ui - 500 gr rode bieten - 1,25 dl tahin - 3 teentjes knolflook - 0,5 dl citroensap - 1 el gemalen komijn - 0,5 dl olijfolie

Erwten met ui gaar koken en daarna afgieten en af laten koelen. 2,5 dl kookvocht bewaren. Bieten gaar koken, afgieten, afkoelen en schillen. Hak en pureer de bieten in een keukenmachine met het kikkererwten/uimengsel, tahin, knoflook, citroensap en komijn. Langzaam kooknat en olijfolie toevoegen. Alles goed mengen en druppel er nog wat olijfolie over. Evt serveren met Turks brood.

Bietencarpacio

2 gekookte bieten - 1 el citroensap - 125 ml cr fraiche - 1 el mierikswortel - zout/peper - 10 gedroogde tomaatjes op olie, in reepjes - 2 el kappertjes

Pel bieten en schaaf ze in plakken. Leg ze dakpansgewijs op 1-2 borden. Sprenkel er citroensap over. Meng cr fraiche met mierikswortel en zout en peper. Verdeel tomaatjes en kappertjes over de bieten en schep er een toef mieriks -wortelcreme op.

Gestoomde prei met pijnboompitjes

2 à 3 preistengels - groentebouillon - scheutje witte wijn - verse kruiden - pijnboompitten - geraspte parmezaanse kaas

Bak dunne preiringen in een beetje olie goudbruin. Voeg zoveel groentebouillon en witte wijn toe dat de prei net onder staat. Laat het geheel koken tot de prei zacht is, en voeg daarna lek­ker veel verse kruiden toe. Bestrooi de prei met geroos­terde pijnboompitten en geraspte parmezaanse kaas. Eet lekkerrr!

Roergebakken witlof met honing en geitenkaas

4 struikjes witlof door de helft gesneden - 2 el vloeibare honing - peper uit de molen - geitenkaas, verkruimend (evt. feta)

Smelt de boter in de pan en roerbak/smoor hierin de witlof (eerst een paar minuten aanbakken, dan ca. 10 min de deksel op de pan). Voeg de honing toe, en strooi vlak voor opdienen de geitenkaas erover en doe nog enkele minuut de deksel op de pan. Lekker bij opgebakken aardappelen of quinoa.