2017-17

’Bosje geluk'

Feest! Het is zover, nieuwe eigen oogst van seizoen 2017.

Deze week sla-mix met een pittig accent van rucola en mooie bossen raapstelen uit eigen kas. Aan de koffie-tafel de vraag/opmerking of de pakketten nog een feestelijke tintje hebben met Koningsdag; toeval of niet, jawel een zakje mooie frisoranje waspeen van collega-bedrijf De Lepelaar (NH). Gearriveerd op woensdag met de bestelling van biologische groothandel Odin/Estafette - donderdag in de pakketten - vrijdag op ronde naar jullie toe; om na te genieten. Daarnaast een echte seizoensgroente van de lente in de vorm van rabarber van Het Eikelenhof in het Belgisch-Limburgse plaatsje Neerglabbeek, met een voorbode van de zomer met de trostomaat die uit de kas komt van de gebroeders Verbeek uit Limburg, gelijk aan de komkommer van vorige week.

Nu de zon al goed van kracht is en de oostenwind niet guur waait, wanen we ons al in een volgend seizoen en lonkt de overvloed die het land dan veelal voortbrengt. De lente is echter nog de tijd van het land voorbereiden, klaarleggen, planten, zaaien, afdekken en verzorgen; van het kiemen & groeien van zaad en kiemplant…ondertussen mogen wij geduld hebben en ons verheugen op de oogst.

Deze zal eerst met de snelle groeiers van start gaan - de bladgewassen. In het voorjaar vult het pakket zich dan ook met een groter aandeel bladgewassen van eigen tuin. De worden aangevuld met wat nog goed bewaard is gebleven van vorig jaar (wortels, pastinaak, winterprei) en vroege groenten als rabarber, asperge en wat onze collega’s in zuidelijke landen wel al met de voorsprong van warmte kunnen leveren.

Wat heerlijk is het om weer zelf verse oogst van het land te halen. De sla-mix was dit jaar de eerste in rij, die we nu groter hebben neergezet in de kas en voor op loopt op de kroppen sla en zelfs op de raapstelen die eerder de eerste waren. De slamix was zo gesneden, voor de raapstelen hebben we langer op de knieën gezeten; iedereen (weer) het bossen in het lijf en ritme wakker geschud.

Deze week kwam ook BSO de Hoepel ons een bezoekje brengen - om te lente te beleven en te zien waar ons eten vandaan komt en wat daarvoor nodig is. Een kijkje in de kas als groene oase en op het kale, winderige land waar de knolvenkel geplant werd, hoorde daarbij.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Peen - Raapsteel - Trostomaat - Rabarber - Slamix
fruit Appel Topaz - Banaan - Blauwe bes (voor combi appel Topaz en Blauwe bes; combi 1 pp appel Topaz en Banaan)
Verwacht:
groente Misome - Prei - Pastinaak? - Knolvenkel? - Sla eikeblad blond
fruit Appel Evelina - Sinaasappel? - Nectarine

Romige raapstelensoep

400 g raapstelen - 1,25 dl crème fraîche - snufje zout en peper - 1 ui - 250 g aardappelen - 8 dl groentebouillon - 50 g boter of margarine - 100 g ham of tofu

Snij de wortels van de raapsteeltjes af en snij ze grof. Snipper de ui, schil de aardappels en snij ze in blokjes. Snij de ham in dunne reepjes. Bak de ui circa 4 min. in de boter. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze al omscheppend een paar min. mee op hoge bakstand. Voeg de bouillon erbij, breng geheel aan de kook, en laat dit ongeveer 10 min. koken tot de aardappelblokjes gaar zijn. Doe de raapsteeltjes erbij, laat ongeveer 3 min. meekoken. Haal nu de pan van de warmtebron af en pureer het raapsteeltjes-mengsel met de staafmixer. Voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg de crème fraîche toe. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer elke kom soep met wat reepjes ham of opgebakken tofu.

Raapsteel slaatje met sinaasappel

2 bosjes raapstelen - 1 sinaasappel - Voor het sausje: 1 eetl. magere kwark - 2 eetl. melk - 1 rode ui - 100 gr gemalen parmezaanse kaas

Was de raapsteeltjes zorgvuldig, snij er de worteltjes af en hak de steeltjes in stukjes en het groen fijn. Verdeel de gepelde sinaasappel in partjes en halveer ze. Roer voor het sausje de kwark los met de melk. Pel en rasp de ui zeer fijn. Werk de geraspte ui met de kaas door de kwark. Meng de raapsteeltjes met het sausje en versier het slaatje met de gehalveerde sinaasappel partjes.

Rabarber pie - Een overheerlijk toetje van rabarber onder kruimeldeeg!

500 gr rabarber in stukjes - 125 gr suiker - geraspte citroen of sinaasappelschil of gember - 3 eetl witte wijn of diksap voor het kruimeldeeg - 100 gr boter - 100 gr suiker - 175 gr bloem - zout - kaneel

Vet een ovenschotel in met boter. Maak kruimeldeeg. Doe de rabarber en overige ingrediënten in de ovenschotel. Verdeel het kruimeldeeg hierover. Bak de pie 45 minuten op 200 C. Heerlijk met vanille ijs!

Wortelen in roomsaus

500 g worteltjes, geschrapt en in plakjes - 1 eetlepel zonnebloemolie - 11/2 dl sinaasappelsap - ½ dessertlepel vers geraspte gemberwortel - 1 theelepel gemberpoeder - 1/2 dessertlepel sinaasappelschil

Verhit de olie op laag vuur, voeg sinaasappelsap, gember en reepjes sinaasappelschil toe en breng het sap aan de kook. Schep er de worteltjes door en laat ze zonder deksel op de pan 10 min. zachtjes koken tot de vloeistof vrijwel is verdampt.