2017-18

’Spelen in de bouw...'

De paardebloemen met zaadpluis sieren de rand van de bouwplaats. Na gedane arbeid en huiswaarts keren van de werkmannen, een heerlijke speelplaats voor de kinderen. De bouwplaats krijgt nu vorm, naast de uitgezette lijnen is afgelopen dinsdag de fundering gestort. En goed gereedschap verlicht het werk - een kraan heeft de stenen op pallets verplaatst binnen het bouwblok en de beton uit de betonmolen lokaal gestort.

De oogst in de kas is nu in volle gang, deze week misome en een krop eikebladsla. En asperges uit het zuiden. Met de aanhoudende koude en nog geen piekoogst gekozen om deze dit keer al wel in het pakket jullie toe te laten komen - gezien de prijsstelling nu een mooie tweedeklas (met variatie van kort of krom, maar wel lekker en vers!). Met een luxe groente als asperges in het pakket nu vijf groente met als toegift van ons nog een zakje aardappelen als cadeau erbij.

Naast het oogsten en schoffelen tussen de regenbuien door (niet ideaal helaas), zijn er deze week de nodige zaadjes door onze vingers gegaan.

Deze week zijn de pompoenen gezaaid - een heel scala aan soorten uit de familie van pompoenachtigen waaronder een 3-tal rassen oranje pompoen, de groene hokkaido, van de musquee pompoenen de butternut en sweet dumping en dan nog wat nieuwelingen: een grijze pompoen, geliefd in Azie, een musquee pompoen die in plakken gesneden mag worden voor op de markt en uitbreiding van de courgette-soorten met witte en ronde of bolcourgette. And last but not least: de Trombetta di Albenga. Deze wordt door stagiaire Herman Jan hier geïntroduceerd…benieuwd zijn we.

Al deze soorten worden deze week op perspot voor gezaaid en mogen na het kiemen in de warmte in de kas uitgroeien tot hun eerste blad, het moment dat het hopelijk buiten voldoende is opgewarmd om deze uit te planten.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Misome - Prei - Asperge - Aardappel (cadeau) - Rucola wild (combi 1 pp niet) - Sla eikeblad blond
fruit Appel Evelina - Peer Packham- Nectarine (voor combi appel Evelina en Peer Packham)
Verwacht:
groente Spinazie - Paksoi - Pastinaak - Courgette - Bosui - Sla eikeblad blond
fruit Appel Topaz - ? - ?

Gebakken asperges met bosuitjes en amandelen

6 asperges - 6 bosuitjes - 25 gr boter - 2 eetlepels slaolie - 25 gr geschaafde amandelen -zout, peper

Schil de asperges en snijd ze schuin in zeer dunne plakjes van ± cm. Snijd de bosuitjes in stukjes van 3 cm. Verhit de boter met de olie en bak de asperges hierin met de bosuitjes op hoog vuur omscheppend 4 minuten. Voeg de geschaafde amandelen toe en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Asperge kaastaartje

4 plakjes bladerdeeg - 200 gram dunne asperges - 125 milliliter crème fraîche - 1 eierdooier - 2 eetl. droge witte wijn - 30 gram geraspte belegen kaas - zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg in ca. 10 minuten ontdooien. Was de asperges, snijd de onderkantjes eraf en schil ze goed van net onder het kopje naar onderen. Kook ze ca. 1 minuut in een pan met ruim water en een klein beetje zout. Laat ze daarna goed uitlekken.

Klop de eidooiers los met de crème fraîche, wijn, kaas, zout en peper. Vet de taartvormpjes (4 kleine of 1 grote) in met wat olie of boter en bekleed ze met het bladerdeeg. Snijd het overtollige deeg langs de randen weg. Verdeel de asperges over het bladerdeeg.

Schep de crème fraîche erover en zet de taartjes dan in het midden van de voorverwarmde oven. Bak ze in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

Gegratineerde kruidenaardappelen met prei

800 gram in schil gekookte aardappelen - 300 gram prei, schoongemaakt en gewogen - 1 eetl olie - 1 dl bouillon

½ theel zout - 150 gram pittige fijn geraspte kaas - 30 gram zachte boter - 1 eetll meel - 2 eetl peterselie of bieslook (fijn geknipt) - ½ eetl gedroogde dille - ½ eetl dragon - 2-3 theel karwijzaad - 1-2 eetl melk - platte vuurvaste schaal

Snijd terwijl de aardappelen koken de prei in ragfijne ringetjes. Verwarm de olie met de prei en smoor de prei glazig. Houd het vuur laag en laat de prei vooral niet verkleuren. Blus met de bouillon en voeg het zout toe. Breng alles weer aan de kook, doe het deksel op de pan en haal de pan van het vuur af. De prei wordt nu vanzelf bijtgaar. Vermeng de kaas met de overige ingrediënten; prak daarbij zoveel melk erdoor dat er een zeer stevige, maar toch nog smeerbare pasra ontstaat. Bij jonge kaas heeft u eventueel geen melk nodig. Verwarm de oven voor.