2017-19

’Rood, groen en wind...'

Deze aankomende drie weken elke week plantgoed op rij. In de oneven weken krijgen wij vanaf week 11 tot week 35 tweewekelijks plantgoed voor de volle grond aangeleverd. Volgende week - week 20 - arriveert daartussen het zomerplantgoed voor de kas: komkommer, cherry en cocktailtomaat, stengelui, basilicum…volop plantwerk daarmee.

Deze planten wij deels met de rode Lauwers of rode Ferrari plantmachine, groene rijtjes levert dat op en we hebben de wind in de haren… de wind van de afgelopen weken en het uitblijven van regen van betekenis maakt ook dat alles schraal en droog is; kortom we zijn een hele ronde aan het beregenen!

Met deze week palmkool en knolselderij maken wij voordat het zomer is, en nu net de eerste eigen oogst hebben al verbinding met de rijkdom van de herfst.

De pompoenen kiemen in de kas - genietend van de warmte; opgegroeid in de kas en nu buiten verder gegroeid nu voor het pakket mooie, grote en zoete spinazie; zaad en oogst gevangen in een beeld.

Daarnaast volop schik met zoveel buitenwerk en al oogst die nu al uit de kas komt en de bouw welke vanuit het platte vlak nu daadwerkelijk vorm begint te krijgen de hoogte in.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Spinazie - Paksoi - Pastinaak - Courgette - Bosui - Sla eikeblad blond
fruit Appel Topaz - Ananas - Blauwe bes (combi: Appel Topaz - Nectarine)
Verwacht:
groente Rode biet - Prei - Andijvie - Aardpeer - Paprika rood of punt - Sla eikeblad rood (groente)/Slamix (groente royaal)
fruit Appel Evelina - ? - ?

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zout naar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).

Feta-paksoi

1 Paksoi – 1 ui, gesn. – 100 g feta – 4-6 eetl. crème fraîche – peper – 1 teen knoflook, geperst

Paksoi in reepjes snijden, wassen en uit laten lekken. Ui fruiten in wat olie. Kool even mee-fruiten en dan met het deksel op de pan 10 min. smoren onder regelmatig omscheppen. Feta in stukjes snijden en met de crème fraîche door de kool roeren. Nog een paar min stoven tot de feta gesmolten is. Knoflook erdoor en op smaak brengen met peper. Lekker met rijst.

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Salag Tamatar (Indiase spinazie met tomaat)

600 g spinazie - 100 g ghee (geklaarde boter) - 1 ui - 1 teentje knoflook - 100 g gemberwortel - 1 tl chilipoeder, kurkuma, garam masala & korianderzaad - ½ tl gemalen koriander, komijnzaad, zout & zwarte peper - 400 gr tomaat

Was de spinazie en schud de blaadjes droog. Snijdt ze in reep­jes van 2 cm breed en verwijder dikke steeltjes. Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem, voeg uien en knoflook toe en fruit ze op een laag vuur in 4 à 5 min. zacht. Schil intussen de gember en snijd hem in reepjes van 3 mm dik. Doe de gem­ber ook in de pan en bak 5 à 6' zachtjes verder. Voeg chilipoe­der, kurkuma, garam masala, korianderzaad en -poeder, komijn, zout en peper toe. Roer goed om en bak nog 1 minuut. Voeg de spinazie toe en schep om. Voeg de tomaten en breng al roerend aan de kook. Roer goed om en laat 5 à 10' stoven tot zowel spinazie als tomaten gaar zijn.