2017-20

’Zomerstek en avondzon...'

Zondagavond - de kas op zijn zomerstek,
de kabellier trok deze voort,
nu boven een maagdelijke grond,
bevochtigd door een lentebui
en beschenen door avondzon;

Zo ligt de kasgrond er momenteel nog bij, inmiddels zijn de zijschotten dicht - de kopse kanten aangeharkt. Morgen volgen de lijnen, dan de plantgaten en hierop de planten vandaag gearriveerd. Deze zijn nu nog mooi en klein, straks tot ruim boven aan de gewasdraad en weelderig groeiend. Wij tomen de groei dan in en richten deze op het volgroeien van vruchten…

Steen op steen op steen,
spierkracht, betonlijm, cement.
de muur groeit gestaag.

We lopen in en uit, ook met alle werkmannen bij elkaar…

NOOT: ivm uitval van onze vaste kracht op vrijdag om de pakketten rond te brengen - brengen we deze week donderdagnamiddag en begin avond rond; de pakketten staan dus vanaf vroeg op de afhaaladressen in Apeldoorn!

Pakket inhoud

Deze week:
groente Rode biet - Prei - Andijvie (niet combi 1-pp) - Spinazie - Paprika rood - Sla eikeblad rood (groente)/Slamix (groente royaal)
fruit Appel Evelina - Watermeloen - Citroen
Verwacht:
groente Waspeen - Raapsteel? - Koolrabi? - Bosknoflook - Aardpeer - Sla volle grond
fruit Appel - ? - ?

Slaatje van rode bieten met carpaccio van tonijn

400 g gekookte rode bieten - 400 uiterst verse tonijnfilet - 1 busseltje bieslook, gesnipperd - 1 ui - 2 el olijfolie - het sap van 1 citroen - zout & peper

Snijd de bieten in staafjes en de ui in ringen. Vermeng de ui met bieten en breng op smaak met olie en citroensap. Snijd de vis in zo dun mogelijke plakjes. Smeer de borden in met ci­troen­­sap en verdeel de plakjes tonijn over de borden. Verdeel de bietensla over de borden. Verdeel de bieslook over de to­nijn. Giet een beetje olie over de tonijn en kruid met peper en zout.

Gepofte bietjes met knoflookroomkaas 2 personen

1 eetl honing - 2 eetl zonnebloemolie - 4 voorgekookte bietjes - 1 potje roomkaas met knoflook 150 gram - 4 vellen aluminiumfolie - gemalen zwarte peper - zout

De oven voorverwarmen op 200 graden. In een kom de honing, olie, peper en zout mengen tot een marinade. De bietjes door de marinade wentelen en per stuk verpakken in een vel aluminiumfolie. Van de overgebleven marinade 1 eetlepel in het pakketje doen. Geheel 15 minuten in de oven warm laten worden. Pakketjes uit de oven halen en openen, de bietjes in V vorm uitsnijden en de roomkaas verdelen over de bietjes. Pakketjes weer dichtvouwen en terug in de oven doen en deze 10 minuten laten warm worden.

Andijvietaart met paprika en tuinkers

1,5 ui - 1 rode/groene paprika - 1 krop andijvie - 1 el boter - 3 eieren - 1dl room - peper - ½ bakje tuinkers - 40gr Parmezaanse kaas - 2 el bieslook - 1 bladerdeeg - 500 g aardappels, in dunne schijfjes gesneden

Verwarm de oven op 225 °C. Snipper ui, snij halve in ringen.

Snijd paprika in stukjes en andijvie in dunne reepjes, wassen en laten uitlekken. Verhit de boter in een pan. Fruit de gesnipperde ui ca 3'. Bak paprika en andijvie ca 2' mee. Laten afkoelen. Eieren loskloppen met room en peper. Helft van tuinkers erboven fijn knippen. Andijvie, kaas en bieslook door mengsel roeren. Springvorm (24cm) invetten. Bekleden met bladerdeeg. Groentemengsel in taart schenken. In midden van oven ca. 25' goudbruin en gaarbakken. Garneren met uiringen en de rest van de tuinkers.