2017-21

’ ’t Spant erom...'

De week is nog maar halverwege, maar wat een werk is hier al verzet op de tuin en op de bouw. Volop beweging, af- en aanrijden van vrachten van plantgoed, product van collegateler en bouwmaterialen…

Vorige week donderdag is de kas vol geplant - in een dag tijd met alles goed voorbereid hebben we in etappes de komkommer- en tomatenplanten geplant. De komkommerplanten mooi klein van formaat, wat het aanslaan en wortelen ten goede komt. De tomatenplanten mogen wel wat ‘plant stress’ krijgen, des te lager in de plant beginnen deze met bloeitrossen (generatieve groei) en dus lager al vruchten in de plant. Na het planten is er gelijk een kunstmatige regenbui gegeven, deze week zelfs gevolgd met een tweede bui.

Met de kraan die hier vorige week donderdag gearriveerd is en zaterdag op locatie gekeurd, heeft de bouw een stroomversnelling gekregen. Dinsdag zijn de spanten omhooggetild en op zijn plek gezet - met twee regenbooglinten en piratenmuts in de nok van de drie kinderen die hier opgroeien ;-) De schuur wordt in omvang zo al zichtbaar, menig moment lopen we in en uit...

Achter de schuur is firma J. Janssen ook hard bezig geweest, met grondverbetering en straatwerk zodat we deze ruimte functioneel kunnen inzetten voor opslag kuubskisten en oogstkisten op termijn. Jan zelf heeft in zijn jeugd hier de nodige tijd doorgebracht, de verhalen hierover kleuren dan ook de gezamenlijke koffiepauzes. Een extra leuk aspect aan het werken met een lokale aannemer die veel samenwerkt is dat menig ‘werkman’ deze plek van vroeger kent. De spanten o.a. gemaakt door de zoon van onze buren voor aan het pad, die in zijn jeugd ook zelf hier rondgelopen heeft en reden van een bezoekje van de buren met inmiddels kleinkinders op de dag dat de spanten omhoog zijn gegaan.

Naast de bouw, ook volop bedrijvigheid op de tuin. De peulen, doperwten en kapucijners groeien hard, touwtjes spannen we dat ze goed aan de draad blijven volgen. Deze week de eerste oogst van de volle grond: raapstelen en kroppen sla. Ook de aardappelen groeien nu mooi uit de gefreesde ruggen en afgelopen vrijdag stond na een middag planten het hele vak (1/2 ha) vol met voor gezaaide pompoenen. Het plantgoed van drie weken aansluitend op rij heeft ook zijn plek op de tuin gevonden, waarbij gelijk beregening mag volgen voor dit tere, nog niet gewortelde plantgoed. Soms staan we daarbij voor een dilemma, want beregenen wil je als tuinder pas graag wanneer alle teelten in het desbetreffende vak schoon ofwel vrij van onkruid zijn. De kleine buitjes hebben voor voldoende ontkiemend onkruid gezorgd. Voor de geplante bedden zetten we mechanische onkruidbestrijding in met de trekker met schoffels, wiedeg of aanaarders en onder de droge, winderige omstandigheden met goed resultaat. Voor de zaaibedden geldt echter nu dat het erom spant - nu mag er aan onkruidbestrijding gedaan worden, maar een intensief en tijdrovend karwei want gedeeltelijk handwiedwerk. Dit naast de bouw en het meerwerk van kunstmatig water geven…maar we hebben goede moed!

Pakket inhoud

Deze week:
groente Waspeen - Raapsteel - Koolrabi - Bosknoflook - Aardpeer (niet combi 1 pp) - Sla volle grond - Krulandijvie (alleen groente royaal) - Rucola bos (alleen groente)
fruit Appel Natira - Watermeloen - Citroen
Verwacht:
groente Spinazie - Asperge ? - Paksoi - Tomaat tros ? - Sla volle grond
fruit Appel Evelina - Peer Packham - Abrikoos

Aardperensoep

800 g aardperen - 1 kleine prei of bosknoflook - 1 lts groente- of kruidenbouillon - 1 el roomboter - 1 el olijfolie - 1 tl tijm - 0,5 tl rozemarijn - 0,25 tl oregano - 0,25 tl lavendel (optioneel) - zout & peper

Schil de aardperen dun en snijd ze in grove blokjes. Was de prei en snijd ze in dunne ringen. Fruit de prei zachtjes, 3 tot 5 minuten, in de olie. Doe de aardperen en alle kruiden erbij en bak ze even mee. Giet de bouillon erover. Breng het aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Als je hem iets te dik vind, kun je eventueel nog wat water of bouillon toevoegen. Als de soep helemaal glad is voeg je (tijdens het pureren!!) de roomboter toe. Blijf mixen tot de boter is opgelost. Garneer met ringetjes bosknoflook. Eet smakelijk!

Koolrabi-salade

Koolrabi - kwark - kruidenzout - peterselie of bieslook - knoflook

Schil de koolrabi en snijd deze in zeer dunne reepjes of rasp de koolrabi grof. Geef er een sausje bij van kwark, kruidenzout, peterselie of bieslook en evt. wat knoflook.

Omelet met gesmoorde koolrabi (2 pers)

1 koolrabi - 2 bosuitjes - 4 eieren - 30 g boter - 4 eetl. melk - eetl. bloem - 1 theel. marjolein - 3 theel. kerriepoeder - zout - peper

Verwarm de oven op 225 °C. Snipper ui, snij halve in ringen.

Geschilde koolrabi in kleine blokjes snijden. Smelt helft van de boter in een pan en schep de koolrabi, stukjes bosui en marjolein erdoor. Smoor de koolrabi in gesloten pan in ca. 10 min zachtjes gaar. Klop de eieren los met melk, zout en kerriepoeder. Verhit rest van de boter in een koekenpan en laat het eimengsel over de bodem uitvloe­ien. Laat dit op een zacht vuur stollen. Verdeel de gesmoorde koolrabi over de omeletten. Opdienen met tomatensaus en bruin brood.