2017-22

’ 3x Jute touw en schoffelen...'

Buitenzijde stok, bovenover, achterlangs draad terug, onderdoor, bovenover en met de draadrichting mee…
en dan in spiegelbeeld ter afwisseling.

Nadat de staakbonen geschoffeld waren konden de bonen tenten geplaatst worden, tonkin/bamboestokken aan weerszijden om en om tegen een draad op palen; de stevigheid krijgt het geheel door de zg. bonenknoop waarbij de stokken aan de draad bevestigd worden met in dit geval jute touw. Mooi werk om te doen, en de tentjes een voorbode van de zomer die komen gaat (bonen-tijd)

Anti-clockwise draaien we hetzelfde jute touw van boven naar beneden om de stengels van de zomervruchtgewassen (komkommer en tomatenplanten) in onze kas om deze planten de steun te geven die ze nodig hebben, met een lus vast gemaakt aan de gewasdraden en onderaan met een paalsteek. De planten zelf draaien we stuk voor stuk ‘clockwise’ mee naar boven toe met het langer worden gedurende het groeiseizoen.

De peulen, doperwt en kapucijners zijn volop aan de groei, deels zich vastgrijpend aan het peulengaas omhoog…maar met extra ondersteuning van de dikke massa aan scheuten door horizontale juten draden aan beide zijden die we over de gehele lengte op de plekken van de palen en extra tonkinstokken naar elkaar toe trekken. Zo vallen de scheuten niet over het pad door het gewicht van de peulen of water in de vorm van hemelwater of beregening.

3x jute touw op rij - elk gewas zijn eigen toepassing en teeltverzorging

Voor allen geldt echter dat we deze met schoffelen vrij van onkruid proberen te houden. En dat hebben we gedaan deze week: schoffelen, schoffelen, schoffelen en oogsten en beregenen... De gewasdoeken gaan eraf en weer erop - bescherming tegen onweersbui - hazenvraat/duivenpikkerij - uitdrogende wind. We hebben daarmee met beregeningsbuis en gewasdoek voldoende gesjouwd.

NOOT: ivm uitval van onze vaste kracht op vrijdag om de pakketten rond te brengen - brengen we deze week donderdagnamiddag (tot afhaalnr 14 voor 18:00) en begin avond (de andere na 19:00) rond; de pakketten staan vanaf vroeg op de afhaaladressen in Apeldoorn!

Zonnedelen

Om in onze behoefte aan elektriciteit te voorzien hebben we de mogelijkheid om op het dak van onze nieuwe werkschuur zonnecellen neer te leggen. Groente is natuurlijk het schoolvoorbeeld van zonnevangen, maar deze variant van zonnevangen lijkt ons ook aantrekkelijk!

Wij zijn blij dat de eerste van jullie enthousiast hebben gereageerd, zeven zonnetjes is zeven van de vijfenzeventig panelen!.

De nieuwe werkschuur bouwen we om onze groente beter en goedkoper te koelen en als mens een beter werkklimaat te hebben. Zomers minder hitte en in de winter minder kou. In een groot deel van de kosten kunnen we voorzien. Voor de € 20.000 nodig voor de zonnecellen zoeken we deelnemers. Als deelnemer help je dit deel te financieren door zonnedelen van ons te kopen. Een zonnedeel kost € 50 en je krijgt er na 6 jaar € 60 voor terug, zie ook: www.hoogekamp.nl/zonnedelen. De inschrijving start je door een mail met je adresgegevens en het aantal gewenste delen, te sturen aan zonnedelen@hoogekamp.nl.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Spinazie - Asperge - Paksoi - Tomaat tros - Eikebladsla rood - IJsbergsla (alleen groente)/Rucola bos voor groente groot/combi/combi 1 pp)
fruit Appel Evelina - Peer Packham - Abrikoos
Verwacht:
groente Raapsteel - Koolrabi - Paksoi - Andijvie - Bosui - Batavia sla rood
fruit Appel ? - ? - Baby avocado?

Paksoi met tomaat en cashewnoten

2 paksoi - 2 uien, gesneden - 2 tl gem. komijn - 2 tl kerrie - 150 g cashewnoten grof gehakt - 1 bouillonblokje - 4 tomaten - extra lekker: 2 tl garam masala (Indiaas kruidenmengsel) - peper en zout - olie om in te bakken

Paksoi wassen, in dunne repen snijden en uit laten lekken. Ui, komijn en kerrie in wat olie fruiten. Cashewnoten toevoegen en even meebakken. Het bouillonblokje verkruimelen en toevoegen. Tomaten in stukjes snijden en toevoegen. Dan de groente erbij doen en al omscheppend in 5 minuten zachtjes beetgaar stoven. Desgewenst garam masala erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met basmatirijst.

Couscous met paddestoelen en asperges

Couscous - verse (Turkse) morilles of andere paddestoelen - 1 teentje knoflook - boter - 1 sjalotje – bouillon - asperges (groen of wit) - crème fraîche - waterkers - verse oregano en verveine (of peterselie) - Hollandse saus

Bereid de couscous. Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat boter. Doe er de kleingesneden paddestoelen bij en bak ze even mee. Giet er wat bouillon bij en laat zachtjes pruttelen. Kook de asperges beetgaar, snijd ze in kleine stukjes en laat die in crème fraîche met wat boter en het aspergevocht zachtjes doorgaren tot de massa begint te binden. Maak de Hollandse saus en vermeng die met een staafmixer met waterkerspuree. Maak met een lepel mooie bolletjes couscous op het bord, leg de aspergeragoût, de paddestoelen en de waterkerssaus eromheen en bestrooi met de fijngeplukte kruiden.

Gebakken asperges met bosuitjes en amandelen

6 asperges - 6 bosuitjes - 25 gr boter - 2 eetlepels slaolie = 25 gr geschaafde amandelen -zout, peper

Schil de asperges en snijd ze schuin in zeer dunne plakjes van ± cm. Snijd de bosuitjes in stukjes van 3 cm. Verhit de boter met de olie en bak de asperges hierin met de bosuitjes op hoog vuur omscheppend 4 minuten. Voeg de geschaafde amandelen toe en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.