2017-23

’In de rij'

Wat een drukte op het erf woensdagmorgen vroeg - de ene naar de andere vrachtwagen kwam lossen voor de bouw, en om het compleet te maken kwam ook de bestelling van de plantenkwekerij op hetzelfde tijdstip. Drie grote vrachtauto’s hadden voor 8 uur ons erf al bezocht en toen ineens een wachtrij van drie wagens tegelijk. Gelukkig maar dat ook onze grasstroken goed begaanbaar waren door de droge periode tot nu toe…gelukkig is de tuin inmiddels ruim 5 mm rijker en is het hier niet zo stoffig meer.

Voor de echte aanvulling mogen er nog wel wat meer mm’s bijkomen; rest ons niks anders dan afwachten of deze nog komen deze week.

Deze week met name in beeld een aantal mooie sfeerbeelden van een tuin en gewas in ontwikkeling, oogstplezier en de vorderingen van de bouw.

De inhoud van het pakket is deze week geheel van eigen tuin. De droogte heeft gezorgd dat gewassen voortijdig ‘schieten’ = richting bloei gaan; de opeenvolging verdwijnt deels en lichtingen die bewust verspreid in de tijd geplant zijn tegelijkertijd oogstklaar terwijl de veldhoudbaarheid kort is. Kortom nu oogsten of niet meer. De bosui laat ook de richting naar bloei zien; met net het Pinksterfeest achter ons wordt op de Vrije School vanaf nu al toegeleefd naar het volgende feest op rij: Sint Jan…een oud verdwenen gebruik is om elkaar dan met de bloeiwijze van ui of prei aan te tikken. We zien de bloemen daarom graag als een knipoog naar het seizoensfeest op komst. Momenteel een bloei-vrij bed witte plantuien, benieuwd of dit zo blijft… overigens de bloemen eruit gehaald uit jullie bossen staan ze ook prachtig tussen een veldboeketje of solitair op een vaasje!

Vanwege de weersomstandigheden dit keer naast de eigen, sappige en malse koolrabi’s een assortie aan bladgewassen. Graag verwijzen we jullie naar de tips voor het bewaren te vinden op onze website. De gewassen zijn zorgvuldig door ons geoogst. De raapstelen lenen zich het minst voor bewaren, in een natte theedoek wikkelen in de koelkast vinden ze fijn; de paksoi, andijvie en de sla gaat langer. Eet lekker van deze variëteit aan groen!

Zonnedelen

Om in onze behoefte aan elektriciteit te voorzien hebben we de mogelijkheid om op het dak van onze nieuwe werkschuur zonnecellen neer te leggen. Groente is natuurlijk het schoolvoorbeeld van zonnevangen, maar deze variant van zonnevangen lijkt ons ook aantrekkelijk!

De start in de eerste week met zeven zonnetjes was prachtig, zijn we nu iets over het kwart in dit tempo krijgen we het dak zeker vol. 18 van de 75 panelen! We zijn dankbaar voor het vertrouwen wat hieruit spreekt.

De nieuwe werkschuur bouwen we om onze groente beter en goedkoper te koelen en als mens een beter werkklimaat te hebben. Zomers minder hitte en in de winter minder kou. In een groot deel van de kosten kunnen we voorzien. Voor de € 20.000 nodig voor de zonnecellen zoeken we deelnemers. Als deelnemer help je dit deel te financieren door zonnedelen van ons te kopen. Een zonnedeel kost € 50 en je krijgt er na 6 jaar € 60 voor terug, zie ook: www.hoogekamp.nl/zonnedelen. De inschrijving start je door een mail met je adresgegevens en het aantal gewenste delen, te sturen aan zonnedelen@hoogekamp.nl.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Raapsteel - Koolrabi - Andijvie - Paksoi - Bosui - Krop sla (alle pakketten) - Batavia sla rood (groente & groente royaal) - Little gem rood (combi)
fruit Appel Evelina - Baby Avocado - Aardbei (combi en combi 1 pp: appel Evelina en Platte perzik)
Verwacht:
groente Rode biet - ? - Peulen? - Tuinboon? - Pittige slamix/rucola - Krop sla
fruit Appel Natira - Banaan? - ?

Koolrabi-knoflooksoep

1 sjalotje - 1 koolrabi -1 aardappel -1 eetl olijfolie - 2 teentjes knoflook -1 (kruiden)bouillontablet - 1 theel (verse) tijmblaadjes - zout, peper - 1 eetl fijngeknipte bieslook - 1 eetl fijngehakte peterselie

Pel en snipper het sjalotje. Schil de koolrabi en de aardappel en snijd ze in kleine blokjes. Verhit de olie in een hoge pan en fruit het sjalotje, de koolrabi en de aardappel even aan. Pers de teentjes knoflook erboven uit. Voeg 1/2 liter water, het bouillontablet en de tijm toe, breng de soep aan de kook en kook het geheel in ? 8 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer tot ze glad en gebonden is. Verwarm de soep eventueel opnieuw en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de soep in 2 diepe borden en strooi het bieslook en de peterselie erin.

Pikante koolrabischotel met tomaten

2 koolrabi's - 1 el olie - ½ tl komijnzaad - een snuf asafoetidapoeder (ofwel 1 teentje hard gebakken knoflook) - 1 gedroogde rode peper - 3 tomaten, ontveld en fijngehakt - ¼ tl kurkumapoeder - ½ tl zout

Snijdt de koolrabi dik (ca 0,5-1 cm) schillen, onderaan is dikker schiller nodig dan bovenop. Snijdt de koolrabiknol in grove stukken (grootte van 1/8 stuk appel). Verhit de olie in een middelgrote pan op een middelhoge warmtebron. Voeg het komijnzaad toe. Voeg meteen daarna de asafoetida (vervanger van lookachtigen in de Indiase keuken) en peper toe. Roer dit kort tot de pepers donker worden - dit is een kwestie van seconden. Doe dan de koolrabi erbij. Roer een paar maal, voeg dan de tomaten toe. Doe er kurkuma, zout en 1 dl water bij. Roer dit door en breng het aan de kook. Sluit de pan, zet de warmtebron laag en laat dit alles 30 à 35 minuten heel zachtjes pruttelen, of tot de koolrabi zacht is (de punt van een mes moet er gemakkelijk in verdwijnen). Eet lekker!

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.