2017-24

’Sproeier-festijn'

Met de regen zijn we vorige week ontslagen van beregening, maar met pas geplant plantgoed en vruchtdragend gewas hebben we ten volle de draad weer opgepakt. En deze week sproeien we niet alleen op gewas en land, maar ook op nieuw gegoten betonnen vloer voor het langzaam uitdrogen… met droog en bedekt weer hier de optimale opstandigheden voor; evenals een goede verzorgingsbeurt van de vruchtgewassen komkommer- en tomatenplanten in de kas begin deze week!

Nu Sint Jan nadert - vindt op de tuin de omwenteling plaats van veel bladgewas welke veelal snelle groeiers zijn, naar ook stengel- en vruchtgewassen als peulen, kapucijners, tuinboon, koolrabi, knolvenkel etc. Ook de rode biet begint dik te worden en langzamere groeiers - want direct gezaaid op de volle grond - als snijbiet, beginnen naar een oogstklaar stadium te groeien. Heerlijk de diversiteit die dat brengt! Wel nemen we voor het zomerseizoen afscheid van bladspinazie, raapsteel en bladrucola. Deze week de eerste grote snede wilde rucola van de volle grond voor een welkome toevoeging bij de pasta (even fijnsnijden) of in de bladsalade of om de rode biet op te serveren…!

Deze week staat daarbij vooral in het teken van veel wieden: gezaaide winterprei, knolselderij rond de plant, groot onkruid in de bijna oogstklare snijbiet…waar mogelijke schoffelen we daarnaast nog - de oranje pompoenen kunnen nog 1x machinaal en groeien dan dicht met ranken over het gehele bed; de groene pompoenen zijn de oranje daarmee al voor…

Volgende week de eerste spruitplanten en samen met de reeds geplante knolselderij, zijn we dus voordat het ‘echt’ zomer is al volop met de herfstteelten bezig. Naast de mode, loopt ook de tuin in plantwerk ruim een seizoen voor op de groente die dan verkrijgbaar/van het seizoen zijn ;-)

Om hier helpende hand bij te zijn hebben we voor het overige deel van seizoen 2017 een vacature ‘open’ staan, mochten jullie iemand kennen die dit past…? De vacature-beschrijving is hier te vinden: www.hoogekamp.nl/vacature2017

Vooraankondiging:

zondag 10 september houden wij ‘open tuin en erf’,
de oogsttijd is dan ten volste en de nieuwe schuur dan in gebruik genomen - dit willen we graag met jullie vieren!

Zonnedelen

Om in onze behoefte aan elektriciteit te voorzien hebben we de mogelijkheid om op het dak van onze nieuwe werkschuur zonnecellen neer te leggen. Groente is natuurlijk het schoolvoorbeeld van zonnevangen, maar deze variant van zonnevangen lijkt ons ook aantrekkelijk!

Ook afgelopen week hebben we weer veel inschrijvingen voor de zonnedelen gehad. Komend weekend volgt weer een groot aantal bevestigingen van inschrijving. Degenen die al hebben betaald zullen binnenkort hun bewijs van inschrijving ontvangen. Al met al zijn we nu echt over de helft, 40 van de 75 panelen! Dit vertrouwen geeft ons het vertrouwen in een dak vol zonnevangers.

De nieuwe werkschuur bouwen we om onze groente beter en goedkoper te koelen en als mens een beter werkklimaat te hebben. Zomers minder hitte en in de winter minder kou. In een groot deel van de kosten kunnen we voorzien. Voor de € 20.000 nodig voor de zonnecellen zoeken we deelnemers. Als deelnemer help je dit deel te financieren door zonnedelen van ons te kopen. Een zonnedeel kost € 50 en je krijgt er na 6 jaar € 60 voor terug, zie ook: www.hoogekamp.nl/zonnedelen. De inschrijving start je door een mail met je adresgegevens en het aantal gewenste delen, te sturen aan zonnedelen@hoogekamp.nl.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Rode biet - Andijvie (niet combi) - Misome - Wilde rucola - Peulen - Eikebladsla rood
fruit Appel Evelina - Banaan (helaas aan de groene kant) - Platte Perzik (niet combi)
Verwacht:
groente Spitskool - Tuinboon - Snijbiet? - Waspeen - Peulen? - Slamix - Batavia sla rood
fruit Appel Natira - ? - ?

Door de grote drukte is het deze week niet gelukt recepten te verzamelen.