2017-25

’Tropen-(sproei)rooster'

Het blijkt maar weer hoe onvoorspelbaar onweersbuien zijn, een enkele druppel hebben we gehad - net voldoende om het erf en land iets minder stoffig te maken voor korte tijd. Morgen zijn de sporen van deze druppels alweer verdampt en uitgewist.

De beregening heeft hier niet stil gestaan - ’s avonds bij het slapen gaan gaat deze uit, ’s morgens bij het vroege opstaan gelijk weer aan. We leggen hier handmatig beregeningslijnen uit met aluminium buizen, waarmee we per lijn 10-14 bedden kunnen beregenen afhankelijk van wind en of er enkele of dubbele lijn draait. Zo ver in het plantseizoen vaak een puzzel, want tegelijkertijd mag er in vakken zowel geplant, geschoffeld/gewied en (opnieuw) bedden zaai- of plantklaar gelegd worden. Water geven doen we graag pas aan ‘schone’ teelten en grondbewerkingen mogen voor het beregenen, want daarna de nodige wachttijd.

Deze week bepaalde de beregeningswens deels de volgorde van de werkzaamheden naast een vervroeging van de werkdagen ivm de hoge temperaturen: kortom tropenrooster met veel gesleep van beregeningsbuizen. De dagen beginnen in de vroegte van de rustige dageraad en eindigen daarmee ook eerder voor het team. Roel en ik als ondernemers nemen dan het verleggen van de beregeningsbuizen met evt nog bijkomende werkzaamheden in de avond er nog bij. Daarom dit keer een verlate meelever met recepten, met een knipoog naar gisterenavond waar Roel en ik hier op de Hooge Kamp met de meiden en een goede vriend de langste dag hebben gevierd - deze is er immers maar eenmaal per jaar!

De bouw vordert met rasse schreden - het leidingwerk in de vloer ligt er inmiddels in, zowel het vloerverwarmingssysteem door vader en oom van Roel en het elektriciteitswerk is gereed. Ook de vader van Reni helpt in het weekend waar kan, met maaien van het erf en paden met klepelmaaier en grasmaaier, hulp bij beregening verleggen en ook het straatwerk weer invegen. Fijn deze familiehulp! Naast de vloer die vordert in voorbereiding, is er ook het dak wat er inmiddels met behulp van dakplaten al halfweg op ligt. De schuur krijgt echt vorm nu ;-)

Deze week een pakket die de omwenteling die de tuin rondom de langste dag maakt, eer aan doet - geniet ervan! Met de oogst die er nu is een opsplitsing gemaakt in verschillende pakketten en verschil ook in het basis groentepakket. Dit paste dit keer niet anders. De eerste komkommers zijn geoogst, dus wellicht volgende week voor een ieder al een komkommer in het pakket...

Om hier helpende hand bij te zijn hebben we voor het overige deel van seizoen 2017 een vacature ‘open’ staan, mochten jullie iemand kennen die dit past…? Op onze site is een uitgebreide vacature-beschrijving te vinden; www.hoogkamp.nl/vacature2017

Om hier helpende hand bij te zijn hebben we voor het overige deel van seizoen 2017 een vacature ‘open’ staan, mochten jullie iemand kennen die dit past…? De vacature-beschrijving is hier te vinden: www.hoogekamp.nl/vacature2017

Vooraankondiging:

zondag 10 september houden wij ‘open tuin en erf’,
de oogsttijd is dan ten volste en de nieuwe schuur dan in gebruik genomen - dit willen we graag met jullie vieren!

Pakket inhoud

Deze week:
groente Tuinboon - Snijbiet - Eikebladsla rood - Peterselie (niet combi’s) - (Waspeen - Koolrabi - Peul) of (Spitskool - Capucijner) en bij royaal (Knolvenkel - Koolrabi - Capucijner)
fruit Appel Natira - Sinaasappel Valencia - Aardbei (combi Appel Idared en Aardbei)
Verwacht:
groente Tuinboon - Bosbiet - Knolvenkel/Spitskool - Bosprei? - Broccoli/Capucijner - Komkommer? - Krop sla
fruit Appel Evelina - ? - ?

Zomerse citroenrisotto met tuinbonen

1 liter groentebouillon - 50 gr boter - 2 sjalotjes - 300 g risottorijst - 1 glas witte wijn (of droge sherry) - rasp en sap van 1 citroen - 1,5 kg verse tuinbonen (450 gr gedopt) - 50 g pecorinp, geraspt - 2 eetl. blad- of gladde peterselie

Breng de bouillon aan de kook en houd hem warm. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalot. Voeg de rijst toe en bak de korrels 1 minuut mee. Roer goed, zodat alle korrels met boter bedekt zijn en glazig worden. Schenk de witte wijn in de pan en roer tot deze is opgenomen. Herhaal dit met het citroensap. Voeg nu al roerend steeds een scheut hete bouillon toe. Schenk er pas nieuwe bouillon bij als de rijst dreigt droog te vallen. Na een minuut of twintig zal alle bouillon op zijn en de rijst smeuïg en beetgaar. Kook intussen de tuinbonen in ruim water met zout in 8-10 min beetgaar. Giet ze af en roer de tuinbonen met het citroenrasp, de pecorino en de rest van de boter door de risotto. Leg een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat de risotto twee minuten staan. Roer als laatste de peterselie erdoor. Proef en breng de risotto op smaak met zout en versgemalen peper.

Tuinbonen met knolvenkel en appel

2 eetl boter - 500 gr tuinbonen (gedopt) - 1 venkelknol - 1 appel - zout, witte peper

De boter op laag vuur in een pan smelten. De bonen en wat water toevoegen en in 15-20 minuten gaar laten worden.De venkel in fijne reepjes snijden, de appel ontpitten en in kleine blokjes snijden. Venkel en appel bij de bonen doen en afgedekt nog 6 minuten zachtjes laten stoven. Vervolgens het deksel van de pan halen en het kookvocht laten inkoken tot er bijna niets over is. Op smaak brengen met peper en zout.

Koolrabi-crèmesoep

1 koolrabi - 1 el olijfolie – 1 klein teentje knoflook - ½ tl majoraan - ½ liter melk - 1 kruidenbouillontablet - zout & peper - 2 el kaascroûtons - 1 takje verse basilicum.

Schil de koolrabi en snijdt hem in kleine blokjes. Verhit de olijfolie en schep de koolrabi erdoor. Pers het teentje knoflook erboven uit, voeg de majoraan toe en bak de koolrabi op een heel zacht vuur circa 3 minuten. Voeg de melk en het bouillontablet toe en kook de koolrabi in ongeveer 5 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en breng haar op smaak met zout en peper. Schep de soep in 2 borden, strooi er de kaascroûtons in en knip de basilicum erboven fijn.

Verse kapucijners met tuinkruiden

750 g kapucijnerpeulen - 1 ui, gesneden - scheut olie of klont boter - peper en zout - 2 el crème fraîche - verse tuinkruiden, fijngehakt - 50 g geraspte, pittige kaas

Dop de kapucijners. Druk daartoe op de naad van de peul, totdat deze openspringt en rits de erwten eruit. Roerbak de ui met de kapucijners in wat olie of boter in 5 tot 10 minuten beetgaar. Voeg de crème fraîche toe en maak de groente op smaak met peper en zout. Breng het geheel weer aan de kook en doe dan het vuur uit. Roer de geraspte kaas erdoor en strooi de kruiden erover. Serveer met rijst.

Snijbiet

Snijbiet is ook bekend onder de naam warmoes, waarschijnlijk afgeleid van warm+moes, een soep of groente (denk ook aan moestuin) die warm gegeten wordt. Die tweede 'm' is er ooit bij ingeschoten. Snijbiet vormt een alternatief voor bladspinazie, waar één keer gezaaid meerdere malen van gesneden kan worden, Het oogsten kan tot in de herfst wanneer de eerste (stevige) nachtvors­ten hun intrede doen.

Quiche met snijbiet, wortel en geitekaas

bladerdeeg - 500 g snijbiet - 200 g wortelen - 250 g harde geitenkaas - 3 eieren - cashewnoten - olijfolie - peper

Bereid het bladerdeeg voor zoals aangegeven op de verpak­king. Was de snijbiet en snijd in stukjes en stoof deze in circa 5 min. in wat olijfolie. Stoom de jonge wortelen en snij ze in plakjes. Klop de eieren los en voeg de in blokjes gesneden geit­enkaas toe. Kruid met veel peper. Voeg de snijbiet en wor­telen toe. Bekleed een springvorm met het bladerdeeg en vul deze met het mengsel. Garneer de taart met wat cashew­noten. Bak de quiche op 210° gedurende +/- 20'.