2017-26

’Van de drup in de regen'

En daar was dit weekend al in de zondagnacht de eerste regen van betekenis - met het storten van de vloer maandagmorgen vroeg gelijk ook de check of de geponste gaten voor de prei de regen goed doorstaan hadden; gelukkig wel, nu ook mooi stevig zonder kans op instorten.

Deze week is na het tropenrooster en droogte met beregening met de vochtige grond en de voorspellingen van flinke regenval, alles op alles gezet om het plantgoed wat we niet eerder durfde uit te planten ivm de felle zon en droogte er in te krijgen voordat dit niet meer zou kunnen. ipv een oogstdag is er bijna geheel de maandag en dinsdag gewas verzorgd, geschoffeld en geplant. We kijken heel tevreden terug.

Wat een weeromslag dan ineens en wensen om geheel in regenkleding in de fikse regenbuien aan het werk te zijn…dat er ruim 40 mm in korte tijd zou vallen hadden we natuurlijk niet verwacht. Het erf en land stonden blank, niet berijdbaar of begaanbaar. Menig maal naar kas en schuur uitgeweken…

De aannemer en wij kijken ook blij terug naar de omdraaiing van de werkzaamheden - eerst het dak erop en daarna pas de vloer storten. Deze ligt er nu nog steeds mooi glad en maagdelijk bij ;-) Langzaam voorzichtig te betreden terwijl het drogen nog dag bij dag doorgaat.Met het dak afgelopen vrijdag dag ook tijd voor ‘pannenbier’.

Deze week ook een knipoog naar Herman-Jan en Eva die afgelopen jaar hier beiden een grote bijdrage hebben geleverd als stagiaire. Zij krijgen aankomende vrijdag hun diploma en hebben een nieuwe plek in het vooruitzicht waar we hun veel inspiratie en plezier wensen.

Vooraankondiging:

zondag 10 september houden wij ‘open tuin en erf’,
de oogsttijd is dan ten volste en de nieuwe schuur dan in gebruik genomen - dit willen we graag met jullie vieren!

Pakket inhoud

Deze week:
groente Broccoli - Bosbiet - Andijvie - Knolvenkel - Capucijner/Peul - Batavia sla rood (basis) - Eikenblad sla groen (royaal en combi) - Little gem (combi 1-pp)
fruit Appel Evelina - Kiwi - Galia meloen (+ kers voor royaal); Nederlands: Appel Evelina - Kers
Verwacht:
groente Tuinboon - Prei - Bloemkool - Spitskool/Chinese kool - Komkommer? - Eikeblad sla rood
fruit Appel Idared - Peer Bartlett - ?

Swjokla s orechami (Russische bietjes met noten)

500 gram rode bieten; gekookt - 2 teentjes knoflook; geperst - zout en peper naar smaak - 1 bakje zure room - 100 g gemengde noten; geroosterd en gehakt

Rasp de bietjes en meng de knoflook, de peper, het zout en de zure room er doorheen. Voor het opdienen bestrooien met de noten en de peterselie.

Broccoli- en wortelreepjes met sesam-crème

500 gr broccoli - 300 gr wortelen - 50 gr sesamzaad - 10 gr suiker - 2 el olie - 1 stuks limoen - 1 bekertje (zure) room - (cayenne)peper en zout naar smaak

Maak de broccoli schoon en schrap de wortelen. Snij de groenten in de lengte in dunne schijfjes. Spoel de limoen even met warm water en rasp er de schil af. Schik de groenten op een bord en bestrooi ze met de geraspte limoenschil. Pers het sap uit de limoen en meng 1-2 eetlepels sap met wat zout, een snufje cayennepeper, suiker en olie en giet de dressing over de groenten. Rooster het sesamzaad met een snuifje zout in een pan zonder vetstof gedurende 2 minuten goudbruin. Hou een koffielepel zaadjes apart en maal de rest fijn. Roer de crème met 2-3 eetlepels water glad. Voeg er de gemalen sesamzaadjes aan toe en kruid met zout en cayennepeper. Strooi er de rest van het sesamzaad over. Dien de groenten met de sesamcrème op.

Broccoli met amandel

1 theel. Korianderzaad - 500 gr broccoli - 3 eetl. olijfolie - 2 el geschaafde amandelen - 1 teentje knoflook, uit de pers - 1 theel. geraspte verse gemberwortel - 2 el rode-wijn azijn - 1 eetl. ketjap - 2 theel. Sesamolie - 1 theel. geroosterd sesamzaad

Stamp het koriander zaad fijn in een vijzel. Snijd de broccoli in roosjes. Verhit de olie in een wok of roerbak het korianderzaad en de amandelen hierin 1 minuut op middelhoog vuur; de amandelen mogen goudgeel worden. Voeg de knoflook, gember en broccoli. Roerbak ze 2 minuten op hoog vuur. Haal de pan van het vuur. Giet de gemengde azijn, ketjap en olie in de pan. Schep om tot de broccoli goed bedekt is. Bestrooi het gerecht met geroosterd sesamzaad en serveer het direct.

Andijvietaart met paprika en tuinkers

1,5 ui - 1 rode/groene paprika - 1 krop andijvie - 1 el boter - 3 eieren - 1dl room - peper - ½ bakje tuinkers - 40gr Parmezaanse kaas - 2 el bieslook - 1 bladerdeeg - 500 g aardappels, in dunne schijfjes gesneden

Verwarm de oven op 225 °C. Snipper ui, snij halve in ringen.

Snijd paprika in stukjes en andijvie in dunne reepjes, wassen en laten uitlekken. Verhit de boter in een pan. Fruit de gesnipperde ui ca 3'. Bak paprika en andijvie ca 2' mee. Laten afkoelen. Eieren loskloppen met room en peper. Helft van tuinkers erboven fijn knippen. Andijvie, kaas en bieslook door mengsel roeren. Springvorm (24cm) invetten. Bekleden met bladerdeeg. Groentemengsel in taart schenken. In midden van oven ca. 25' goudbruin en gaarbakken. Garneren met uiringen en de rest van de tuinkers.