2017-28

’Regentijd'

Met de schoolvakantie in het verschiet … is een constante stroom van komkommers opgang gekomen. Met hun heel eigen smaak vinden ze met regelmaat een plek in het pakket. Zo na de langste dag start ook voor veel andere teelten de rijke oogsttijd op de tuin. Een tijd waarin ook velen van jullie op vakantie gaan … en het even zonder onze groente moeten stellen. Mochten jullie mensen kennen die graag met onze verse geoogste groente kennismaken, bij deze de uitnodiging aan jullie om hun dan op ons ‘logeer-pakket’ te wijzen: www.hoogekamp.nl/logeerpakket.

Maak met een mooie korting kennis met ons product.

De tuin kent geen ‘komkommertijd’, dank!

Regen, regen allerwegen….deze week een echte weersomslag. Maar de oogsttijd zet zich voort. Met het verzorgingswerk hebben we veel in de kas gedaan, waar de oogst van komkommer in volle gang is en de eerste tomaatjes rood kleuren! Blad is geknipt zodat de ‘oogst’ vrij hangt en er is nog eenmalig gewied in de stroken onder de planten voor de druppelleidingen voor de watergift liggen. Buiten kunnen we momenteel alleen oogsten en wieden, een handmatig karweitjes. We richten ons deze week op het wieden van de gezaaide bedden peen, gele/rode/chioggia biet en de zoete bataat/aardappel als nieuwe teelt. Deze laatste begint nu te ranken, dus het moment van wieden mag nu plaatsvinden.

Nu de bouw vordert en er delen van het werk worden of zijn afgerond, wordt het erf en bouwplek opgeruimd. Fijn voor onszelf en ook de volgende deelpartijen welke aan de slag gaan voor elektra en koeling.

In beeld dit keer ook een chinese kool met de aardvlo - een klein kevertje, die bij droge omstandigheden graag kleine hapjes van de koolgewassen neemt. Wanneer dit in jong stadium gebeurt, groeien de gaatjes groter uit wat er minder fraai uitziet. Nu gelukkig een mooi chinese kool, waar veelal alleen in het omblad wat we niet meeoogsten ‘gesnoept’ is...

Zonnedelen, het dak is vol!

De zonnedelen zijn op, het dak is vol. Deze week is de extra dikke kabel om de stroom van het dak het net op te krijgen van de schuur naar huis gelegd. Er was nog wel een kabel van de vorige schuur. Deze zou echter bij volle productie van de panelen te warm worden, iets wat de wormen ons niet in dank af zouden nemen. Zodoende een nieuwe extra zware kabel. We hebben de kans meteen waargenomen om er een kabeltje naast te leggen waarmee we de productie van de panelen via onze website met jullie kunnen delen.

Dank aan allen die een hebben deelgenomen en dank aan alle warme harten die ons iedere week weer bij staan om ons werk te doen.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Prei - Chinese kool (niet combi's) - NZ spinazie - Palmkool - Ratatouille courgette (zappalito, courgette geel en groen) - Komkommer - IJsbergsla/Frillici (combi’s niet) - voor royaal: Batavia sla groen, voor combi: bosje Peterselie.
fruit Appel Jonagold - Peer Bartlett - fruitpakket: Galia Meloen - fruit NL: Appel Idared - Appel Jonagold - Kruisbes
Verwacht:
groente Knolvenkel - (Bos)biet - Spitskool ? -? - Eikeblad/batavia sla groen
fruit Appel ? - ? - ?
aardappel nieuws Beide zakken aardappelen kruimig en vast hebben vanaf deze week de vulling van nieuwe oogst Frieslanders van eigen tuin en lekker dat ze zijn! Jaarrond hebben we dit jaar wederom met eigen aardappelen gedaan, met de noot dat we volgende voorjaar de mogelijkheid bieden om bij beschikbaarheid nieuwe oogst uit Italie daar vervroegd op over te stappen voor wie daar de voorkeur aan geeft.

Roergebakken Chinese kool met wortel en walnoten

1 Chinese kool, gesneden - 1 wortel, grof geraspt - 1 knoflookteentje, gesnipperd - 500 g gepelde walnoten, grof gehakt - 3 el zonnebloemolie - 2 tl vers geraspte gemberwortel -4 el ketjap manis - 0,5 dl slagroom - zout en peper

Verhit de olie in een wok en roerbak de wortel, knoflook en de gember 3'. Roer de ketjap, slagroom en Chinese kool erdoor en bak nog circa 3' tot de kool geslonken is. Breng op smaak met zout en peper en roer de gehakte walnoten erdoor.

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Prei met rijst (Prassorizo – Grieks recept)

900 g prei - 100 g risottorijst - 1,2 dl olijfolie - 1- 1,5 tl zout - versgemalen zwarte peper - 2 el citroensap

Snijdt de prei in de lengte doormidden en daarna in kleine stukjes, goed wassen. Doe prei in 7,5 dl water en breng aan de kook, zet laag en kook tot de prei zacht is. Voeg rijst, olie, zout, peper, citroensap en 0,5 dl kokend water toe. Laat dit koken totdat de rijst gaar is en dien op. Eet lekker!

Tzatziki

1 lt uitgelekte volle yoghurt (1 nacht uit laten lekken in vergiet met theedoek) - 1 komkommer (geraspt en uitgelekt) - 1 tl zout - 4 teentjes knoflook - 5 blaadjes munt - 1 el olijfolie - peper – zout

Leg een theedoek in een grote zeef en giet daar de yoghurt in. Zet deze op een schaal en laat minimaal 8 uur (1 nacht) in de koelkast uitlekken. Gooi het lekvocht weg en doe de dikke yoghurt in een schaal. Rasp de komkommer boven de zeef en bestrooi met het zout. Laat minimaal een uur uitlekken en druk dan het resterende vocht uit de komkommer. Doe de komkommer, de geperste knoflook, de in stukjes gehakte munt, de olijfolie bij de yoghurt en meng deze goed. Laat de saus een uurtje staan en doe er naar behoefte nog zout en peper bij.

Variaties: dille (vers of gedroogd), komijnzaad (geroosterd), peterselie.