2017-29

’Zomertijd'

De tomaten kleuren volop met voor jullie al een voorproefje van dit ‘rode goud’ deze week, ook de staakbonen dragen ‘vrucht’ en hierin zijn we voorzichtig met de pluk begonnen. In de kas wordt het na gewied en blad geplukt te hebben onderin - steeds overzichtelijker, buiten op de tuin groeien de bonen en suikermais de hoogte in en leveren nu het ‘oerwoud’ gevoel.

Het pompoenen veld is een grote groene bladervlakte, waarin volop bloemen zichtbaar zijn en ook al de eerste pompoenen vruchten in de groei te vinden zijn. Van de varia aan courgettes zijn we volop aan het oogsten en laten jullie om toerbeurt van de verschillende soorten meegenieten. Het aardappelveld laat inmiddels de ruggen weer zien. Het veld is kaal, het aardappelloof is afgebrand en daarmee is de phytopthera/aardappelziekte als schimmel en groei (de raja’s zijn groot in formaat!) tot een halte geroepen. De aardappelknollen kunnen nu mooi afrijpen in de grond - ze kunnen op smaak komen en de schil kan afharden (dikker worden, zodat de aardappel goed bewaarbaar wordt).

De geplante knoflook en uien zijn uitgetrokken en liggen nu te drogen, ook de sjalotten zijn nagenoeg klaar - het loof sterft nu af en de buitenrokken drogen langzaam in waardoor ze bewaarbaar worden.

In de bouw vordert het ook - de mobiele kraan is verhuist naar een nieuwe bouwplek en heeft plaats gemaakt voor een verrijker. De voorkant van de schuur is betimmerd en de puntjes op de I volgen in de vorm van een goot die door Roel zijn vader geplaatst wordt. Binnenin wordt de indeling ook meer en meer zichtbaar met een wc-hok dat is gemetseld en de kozijnen met ramen die geplaatst zijn. Volgende week starten ze met de bouw van de koelcellen waarvan de panelen eind deze week worden geleverd…

Met hieronder een zomerestafette bijdrage van Sven:

Beste mensen,

De jonge valken zijn druk bezig met hun vlieglessen boven het land, met veel lawaai land een van de jongen nog net in de elzenhaag. Met de eerste aardappels die van het land af komen doet mijn maag rommelen met heerlijke gerechten: met de frieslanders uit de oven, in September een heerlijke puree met veel boter en kaas; de raja’s met de prachtige rode schil die heerlijk is dubbel gefrituurd of gewoon gekookt. Het water loopt mij nu al in de mond, we gaan weer een heerlijke tijd tegemoet.

Hierbij sluit ik mijn bijdrage af

Eet Smakelijk Sven

(noot van Reni….en zoals Sven op de markt veelal laat klinken: pas op je vingers! de frieslanders zijn zo lekker, dat je deze er bijna bij op eet met het aflikken…!; wekelijks reist Sven met de kleine bus mee af met de vrachtauto met Roel of Reni op zaterdag, om gezamenlijk de marktkraam op te bouwen, de pakketten-ronde aldaar te rijden en dan met een bus vol leeg(verkocht) fust rond het middaguur weer richting Apeldoorn af te reizen)

Pakket inhoud

Deze week:
groente Knolvenkel - Bosbiet - Spitskool (royaal en groente)/Paksoi (combi’s) - Komkommers (2 stuks want komkommertijd!!!) - Eikeblad sla groen/Sla-mix (combi’s) - Tomaat cocktail (royaal en groente) of Tomaat cherry (combi’s) - Courgette varia - extra Royaal: Bospeen
fruit Appel Cripps Pink (buitenlandse appel, nieuwe oogst voor de fruitpakketten)/Jonagold (combi’s) - Nectarine - Banaan (niet combi’s)
Verwacht:
groente Prei - Snijbiet? - NZ spinazie - Chinese kool? - Tomaat cocktail/cherry? - Eikeblad sla rood
fruit Appel nieuwe oogst (buitenland of NL??) - Blauwe bes - ?
aardappel nieuws Beide zakken aardappelen kruimig en vast hebben vanaf deze week de vulling van nieuwe oogst Frieslanders van eigen tuin en lekker dat ze zijn! Jaarrond hebben we dit jaar wederom met eigen aardappelen gedaan, met de noot dat we volgende voorjaar de mogelijkheid bieden om bij beschikbaarheid nieuwe oogst uit Italie daar vervroegd op over te stappen voor wie daar de voorkeur aan geeft.

Venkel uit de oven

1 à 2 venkel - ½ liter bouillon - 1 eetl tomatenpuree - 1 ui - 1 wortel - 25 g bloem - zout, peper - 50 g boter

Ui pellen, wortel schrapen en allebei in blokjes snijden. Fruiten in de boter. Tomatenpuree en bloem toevoegen, goed doorroeren en fruitten tot de bloem bruin wordt. Dan de bouillon toevoegen, peper en zout naar smaak en 20 min. zachtjes koken. Stronkje en groen afsnijden, venkel schoonmaken, in vieren snijden en wassen. 2 min. in kokend water blancheren en onder de koude kraan afspoelen. De stukken venkel in een beboterde ovenschaal leggen, saus door een zeef over de venkel gieten. 20 min. in een oven op 220° C bakken. Lekker met gekookte aardappelen en een vegaburger of tartaartje.

Zomerkool-schotel

1 Chinese of spitskool - 1 eetl kerriepoeder - 1 zacht zure appel - 1 ui - ½ kopje cashewnoten - 2 dl groentebouillon (van half blokje) - 2-3 eetl. santen (kokoscrème) of gemalen kokos - peper en zout naar smaak - olie om in te bakken

Kool in dunne reepjes snijden, wassen en uit laten lekken. Ui snipperen en appel schillen en in blokjes snijden. In een wok de ui en appel een paar min. in wat olie roerbakken, kerrie toevoegen en even meebakken. Daarna de kool in porties toevoegen en al omscheppend meebakken. Na ca. 5 min. is de kool beetgaar, dan de bouillon toevoegen en hierin de santen of de kokos oplossen. Goed doorverwarmen. Tenslotte de cashewnoten toevoegen. Lekker met zilvervliesrijst.

Komkommer- paprika salade (Indiaas)

1 komkommer, 1 ui fijngesnipperd, 1 kleine groene paprika fijngehakt, 1,5 dl yoghurt, 1 tl geraspte gember, 60 g boter of ghee, dit is geklaar-de boter uit India verkrijgbaar bij de Indiase toko’s.

Was de komkommer, niet schillen. Rasp de komkommer boven een zeef op een grove rasp. Bestrooi met zout (minstens 1 hele theelepel) en laat de komkommer boven een kom een ½ uurtje staan. Smelt de boter of ghee (niet bruin laten worden!), en smoor ui, paprika en gember op laag vuur gedurende een kwartier. Druk nog wat vocht uit de komkommer en vermeng met de iets afgekoelde gesmoorde groenten. Roer de yoghurt erdoor en zet afgedekt nog minstens 1 uur in de koelkast.

Gestoofde zalm met komkommer en dille

1 komkommer - 250 gram zalmfilet - 15 gram boter - 1 deciliter room - zout - versgemalen peper - 2 eetlepels gesnipperde dille - partjes citroen

Was de komkommer, halveer hem overlangs en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd de helften in smalle boogjes van ca. 1/2 cm. dik. Snijd de vis in stukjes van 3 à4 cm. Smelt de boter in de pan en bak de komkommer ca. 4' zonder ze te laten kleuren. Voeg de stukjes vis toe en schep die voorzichtig door de komkommer. Laat de vis, afgedekt, zachtjes in ca. 5 minuten gaar worden. Roer de room door het vismengsel en laat het geheel op een matig hoog vuur door en door warm worden. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en strooi de dille erover. Garneer het gerecht met partjes citroen.