2017-30

’Prei - blij in de prei'

Oogsten, verzorgen, planten….we beginnen in het voorjaar altijd omgekeerd, maar nu draait het accent zich langzaam om. De planttijd loopt aan zijn einde, met een dichtgegroeid pompoenenveld, inmiddels een kaal aardappelveld en gewassen die grotendeels de bedden bedekken, rest na nog een maand verzorgingswerk in de ‘jonge’ of nog te zaaien/planten gewassen met name voor de maanden september en oktober de oogsttijd.

De oogst gebeurd hier van alle gewassen met de hand, op de aardappeloogst na waar we een rooier voor hebben. Deze laatste wordt veelal met vier a vijf man bezet, om met onze ogen de voorbijkomende aardappelen te lezen en desgewenst nog verder te sorteren en evt slechte/kleine/groene eruit te halen - dus toch ook handwerk… En daarmee breekt nu ook een intensieve tijd aan.

Deze week reden om extra versterking in te roepen - welke deels ook ‘spontaan’ aan kwam….allemaal graag de handen uit de mouwen stekend om onze een helpende hand te bieden en tussendoor te genieten van het buiten bezig zijn - vele handen maken licht werk ;-) Er is dan ook heel wat werk verzet. Als grote klus is de winterprei (voor gezaaid op de volle grond) op gerooid en uitgeplant op een afstand waarop deze ‘groot’ kan uitgroeien. Daarnaast restte het plantgoed van de plantenkwekerij en waren de omstandigheden einde week droog genoeg dat alle voorbereidingen van de teeltbedden gedaan konden worden.

Na de komkommertijd - deze week nog een als toegift bovenop de pakketinhoud - volgt snel nu de bonentijd. De pluk is begonnen van onze staakbonen, cobra’s/lange spercieboon, spek- en snijboon en volgen volgende week in het pakket!

Ook de bouw vordert gestaag, de nokken zijn afgewerkt met op maat gemaakt profiel en met de hoogwerker gemonteerd; ook de koelcel panelen zijn begin deze week gearriveerd en de cellen staan - op de deuren na - ingebouwd in de schuur. Ook de tegelwand van de spoelplek is af - het stucwerk zal snel volgen...

Zomer-estafette Geert:

Sinds begin April loop ik via Warmonderhof stage bij De Hooge kamp. Net aan het begin van het seizoen kon ik nog over de kale bedden kijken, en stond er nog een oud schuurtje op het terrein. Daarna begon het planten/zaaien, onkruid wieden, oogsten, de nou van de nieuwe schuur en nog meer. Tijdens deze werkzaam heden zie je dat alles per dag verandert. Nu kan ik zeggen dat ik net een vakantie-week erop heb zitten, en daardoor een belangrijke les heb geleerd... De tuin staat nooit stil!

Terwijl ik langzaam weer uit me vakantie ritme kwam, begon de aardappeloogst alweer. Ook al voelde het als gisteren dat we ze gepoot hebben, kwamen er de mooiste en lekkerste aardappels naar boven (Helemaal met Svens recept!). Ook de tomatenpluk is weer volop bezig, terwijl ik de week voor vertrek nog enthousiast werd toen de eerste tomaat een rode gloed kreeg! Zo kan ik over ieder gewas op de tuin vertellen hoe snel het gaat, maar dan ben ik morgen nog niet klaar. Wel kan ik zeggen dat ik vanaf nu uitkijk over bedden vol heerlijkheid !

Op de foto midden boven, tussen de jonge prei en de volgroeide tuinboon, de telers van de Blauwe bes zoals je die in het combi- en fruitpakket vindt. Meer informatie op hun website: www.devrolijkenoot.nl

Pakket inhoud

Deze week:
groente Bloemkool - Prei (grote bundel) - NZ Spinazie - Courgette - Komkommer - Sla eikenblad rood
fruit Appel Cripps Pink - Watermeloen - Blauwe bes (met foto van de telers ;-) ) - fruit NL: Appel Idared - Appel Jonagold - Blauwe bes
Verwacht:
groente Knolvenkel - (Bos)biet - Spitskool/Chinese kool - Bonen - Krop sla
fruit Appel nieuwe oogst - Pruim - Rode bes

Perzik-komkommersalade

Een beproefd recept uit ‘de Trouw’ getipt door Jeanet die sinds kort ons team versterkt.

50 g pompoenpitten - ca. 60 ml extra vierge olijfolie - zout - 2 kardemompeulen - 2 kruidnagels - 1 tl korianderzaad - 1 tl komijnzaad - 1 serrano peper (of ander mild groen pepertje), in stukjes - 1 teen knoflook, in plakjes - 4 el grofgehakte peterselie - 6 el grofgehakte koriander - 3 a 4 el citroensap - 1 kleine, stevige komkommer - 3 rijpe perziken - 1 rijpe, stevige avocado, 2 el geroosterd sesamzaad

Anders dan in het recept heb ik de pompoenpitten gepureerd voor een ietwat grove, dikke dressing. Proef en oordeel zelf. Dit is de ultieme zomersalade. Heerlijk bij (gegrilde) kip en krokant (pita)brood.

Rooster de pompoenpitten licht goudbruin in een droge koekenpan. Schep er 2 tl olie en wat zout door. Rooster alle specerijen 1 minuut in een droge koekenpan. Neem het kardemomzaad uit de peulen en maal de specerijen fijn. Pureer 3/4 deel van de pompoenpitten met de serranopeper, knoflook, peterselie, 4 el koriander, 3 el citroensap, het specerijenmengsel en de helft van de resterende olie tot een grove puree. Doe over in een kom, roer de rest van de olie erdoor en breng op smaak met zout en evt. meer citroensap.

Schil de komkommer, halveer in de lengte en schep het zaad eruit met een puntige theelepel. Snijd de komkommer in stukjes en meng die door de pompoenpitdressing. Snijd de perziken en de avocado in stukjes en meng die door de komkommer. Bestrooi met sesamzaad, de rest van de pompoenpitten en 2 el gehakte koriander. Serveer meteen.