2017-32

’Oranje goud - ook op de tuin ;-)'

De meeste genieten nog volop van zomerdag/vakantie, maar duidelijk merkbaar wordt al dat de langste dag gepasseerd is en de nazomer begonnen is met een daaropvolgende herfst.

Paddestoelen die opduiken, ochtenddauw met koelere morgens, bij het afgaan van de wekker op marktdagen een schemering die nog mag inzetten, de eerste spinnen... en felle kleuren van de groenten die nu een voor een oogstbaar worden: rode tomaat, oranje peen, goudgele suikermais, oranje pompoen en straks ook al rode kool met dan ook opnieuw het frisgroen van de raapsteel-herfstteelt. De geur van volle pallets pas gerooide aardappelen die staan uit te wasemen in de schuur voordat ze de aardappelopslag worden ingereden - zo kenmerkend en ‘eigen' aan de tijd.

De bladmassa van het pompoenenveld die over zijn hoogtepunt van vitaliteit heen is - nu geler van kleur wordt en zakt waardoor de vruchten eronder plaatselijk zichtbaar worden…de vruchten op kleur komend, afrijpend in zomerzon en stelen die langzaam gaan verkurken. De week toch nog geen suikermais om volgende week vol op smaak te zijn!

De aannemer Gertie van de Beek rond deze week zijn werk af - de roldeur volgt dan snel samen met de elektra. De deuren van de koeling en de de zonnepanelen worden dan de puntjes op de I. Met een beetje geluk lukt de bestrating als overbrugging tussen beide schuren ook nog... met 10 september dan open erf/schuur!

Zomerestafette Mirthe

Deze week aan mij de taak om de mee lever te schrijven, ik ben op de Hoogekamp geboren en heb er tot mijn achtste gewoond. Nu heb ik heb veel leuke herinneringen aan de tijd dat ik hier als klein meisje over de tuin huppelde en tomaatjes snoepte in de kas, maar dat doe ik nu nog steeds. Ik rij om de week met mijn broer Sven mee naar de markt om te helpen achter de kraam maar deze vakantie ook drie dagen op het land.

Deze week onder andere bospeen in het pakket naast de tomaatjes ook een favoriet van mij - een echt oranje feestje.

Niet alleen om te zien maar ook om te oogsten. Eerst worden ze los gestoken met de riek zonder dat de wortels afbreken want anders moet je trakteren op taart. Daarna worden ze uit de grond gehaald, met het loof richting het erf is groot en met het loof richting de maïs is klein, daarna maken we er bosjes van. En de laatste worteltjes die niet meer in het bosje paste die worden opgegeten, in de pauze mmm smullen.

Groetjes, Mirthe

Pakket inhoud

Deze week:
groente Bospeen - Prei - NZ Spinazie - Cobra (royaal)/Sperzieboon (groente)/Cobraboon (combi’s) - Cherry mix - met Courgette/Zappalito als toegift
fruit Appel Collina (nieuwe oogst Nederland!) - Pruimen Zoete Blauwe (geel vruchtvlees) - voor de fruitpakketten Blauwe druif/voor fruitpakket NL Framboos
Verwacht:
groente Bonen varia - Biet - Palmkool - Suikermais - ? - Sla?
fruit Appel Collina (nieuwe oogst) - ? - ?

Gesmoorde wortel en spekboon

125 gr wortels - 125 gr spekboon/sugarsnaps/peulen - 60 gr boter - 2 teentjes knoflook - 1 el limoensap - reepjes schil van 1 limoen - ½ tl br suiker

Was de wortels en snijd ze in schijfjes. Smelt de boter en voeg de uitgeperste knoflook samen met limoensap en suiker toe. De wortel en bonen kunnen in dit mengsel in ca 2-3 minuten gaar gesmoord worden (evt deksel op de pan). Garneren met de limoenschilletjes.

Bonensalade

Een gewenste hoeveelheid spek- en/of snij en/of sperziebonen schoonmaken en in stukken van ca 5 cm snijden. Deze kort blancheren, ca 5-8 min. totdat de bonen beetgaar zijn. De bonen afspoelen met koud water en uit laten lekken in een vergiet. Een kleine rode ui of sjalot fijnsnijden samen met zongedroog­de tomaat. Dit mengen met de bonen, op smaak brengen met olijfolie, peper en zout.

Variatie: ipv zongedroogde tomaat garneren met verkruimelde feta.

Prei met cherrytomaatjes en knoflook uit de oven

2 prei (of 1grote) - 2 el olijfolie - 2 teentjes knoflook - cherrytomaatjes - geraspte kaas - peper - zout - water (met evt. bouillon)

Maak de prei schoon en snij hem in (schuine) stukken. Ver­warm de oven vast voor op 150 ºC. Doe de prei in een ovenschaal samen met de cherrytomaatjes en de (klein gesneden) knoflook. Schenk de olijfolie over het groente mengsel in de ovenschaal. Voeg nog een bodempje water toe zodat de prei een beetje gaar kan stoven en bestrooi daarna met de geraspte kaas voor de krokante korst. Breng op smaak met peper en eventueel een weinig zout.

Simpel te bereiden maar erg lekker!!

Bonensalade

Een gewenste hoeveelheid spek- en/of snij en/of sperziebonen schoonmaken en in stukken van ca 5 cm snijden. Deze kort blancheren, ca 5-8 min. totdat de bonen beetgaar zijn. De bonen afspoelen met koud water en uit laten lekken in een vergiet. Een kleine rode ui of sjalot fijnsnijden samen met zongedroog­de tomaat. Dit mengen met de bonen, op smaak brengen met olijfolie, peper en zout.

Variatie: ipv zongedroogde tomaat garneren met verkruimelde feta.

Preitaart

Voor het deeg: 250 gram gebuild meel – 125 gr boter – 50 ml water – mespunt zout – springvorm diameter 24 cm

3 a 4 dikke preien – zout en peper – 2 tl oregano – 2 knoflookteentjes – 250 gr pittige kaas – evt. olijven, olie of boter

Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar. Kneed het mengsel tot een soepel deeg en bekleed hiermee de springvorm.

Voor de vulling: snijd de prei in ringen en was deze. Stoof de prei heel even in wat olie of boter en doe hier de kruiden en de knoflook door. Schep het mengsel op het deeg en bedek het met olijven en de kaas. Bak de taart in het midden van een oven op 180 C ca 30 minuten.

Nieuwzeelandse spinazie op Italiaanse wijze

400-500 g NZ spinazie - een pasta naar keuze - beetje foelie of kruidnagel geraspt - peper en zout - een (varia) aan geraspte Italiaanse kazen

Gebruik van de spinazie al het blad en de koppen, de stelen kunnen ook klein gesneden goed verwerkt worden. De spinazie spoelen en stomen of wie niet op dieet staat kan ze klaarmaken met een beetje boter. Kruiden met peper en zout en een beetje foelie. (dit mag ook kruidnagel zijn). Deegwaren afkoken zoals men gewoonlijk doet. Rasp de Italiaanse kazen. (deze zijn ook te koop in zakjes reeds op voorhand gemalen). Een bechamelsaus maken en er de verschillende kazen indoen. Meng de deegwaren eronder als de saus klaar is. De spinazie afzonderlijk op het bord leggen.