2017-33

‘Nog steeds (geen) komkommertijd… nah ja een beetje dan...’

Week na week vliegt voorbij..., wat is dit seizoen toch snel gegaan tot nu toe.

Hoe komt dit toch vraag ik me af? Tja, ik wordt ook weer een jaartje ouder op korte termijn deze herfst, is vast 1 van de redenen ;-) Maar ook bouw van de nieuwe schuur heeft zo nu en dan veel extra tijd, aandacht en zo nu en dan ook zorg(en) gevraagd. Daarnaast de tuin met alle teelten, een erg droog voorjaar met veel extra beregenen ging niet altijd helemaal zo als we het ons graag zouden wensen.

Maar toch kijk ik met veel tevredenheid terug op dit alles! We hebben het toch maar mooi gedaan met zijn allen! Er staat een prachtige nieuwe schuur, de meeste teelten zijn over het algemeen goed en snel gegroeid door het warme voorjaar. En ook nu staan er veel grotere teelten zoals o.a. de knolselderij, de najaarskolen voor in onze nieuwe bewaarcel zoals chinese kool, spitskool en rode en witte kool mooi schoon en beginnend te kroppen / vullen. De eerste zijn met 2-3 weken oogstklaar om een plekje in de nieuwe koelcel te krijgen.

Ook de boerenkool, herfst- en winterprei en nieuw voor ons koolraap, staan er mooi bij. Benieuwd ben ik naar deze laatste…?! De eerste spinazie is alweer gezaaid, en ook de raapstelen en pittige slamix zullen snel volgen. En voor ons een mijlpaal, deze week exact half augustus alle aardappelen gerooid! Nooit eerder hadden we ze zo vroeg binnen, mooi net voor het wisselvallige weer. En het zijn mooie aardappelen, niet van elk ras perse een hoge opbrengst maar wel hele mooie maatse knollen en meteen goed gesorteerd. Het gras-klaver mengsel welke we in de vruchtopvolging zaaien na de aardappels staat al klaar, in enkele weken wordt dit ingezaaid, september is daar een mooie maand voor. De daglengte wordt al snel korter, hoe eerder hoe beter een mooie zode om mee de winter in te nemen streven we naar.

En nog steeds komkommers, en hele mooie! Het gewas is nog steeds erg gezond! We kunnen nog een aantal weken door blijven oogsten. Inmiddels lopen we wel met de oogstkar over de koppen van de planten; 'Van de grond af tot aan de gewasdraad, oversteken naar een andere gewasdraad en dan langs je buurplant weer naar beneden, ook al wil je dat van nature niet, maar het gewicht van de de komkommers maakt dat je toch wel gaat hangen’. Inmiddels dus weer aangekomen bij de grond.

En dan toch nog een beetje ‘komkommertijd' nieuws.

Een aantal weken terug alweer, begon onze koffiemachine ineens wat storingen te geven. Ik zocht en vond een leuk klein bedrijfje in Apeldoorn waar hij in een weekend terecht kon voor een onderhoudsbeurt. Bij uitlezen van het apparaat (ik wist niet dat ik dat zelf ook kon inzien!) kwamen er wat leuke getallen naar buiten.

De volgende aantallen verschillende koffie’tjes heeft de Jura voor ons gemaakt de afgelopen jaren t/m juli:

Totaal bijna 16000 kopjes
waaronder 224 ristretto
338 dubbele ristretto
959 espresso
1227 dubbel espresso
2543 gewone koffie
2927 dubbele koffie
6036 cappucino
1659 latte macchiato
1817 warme melk

Bij onze manier van groenten telen, hoort op zijn tijd ook een lekker kopje koffie!

Groetjes, Roel

Pakket inhoud

Deze week:
groente Rode biet - Komkommer - Snijboon (royaal) Cobraboon (groente) Spekboon (combi’s) - Suikermais - Palmkool - Knolvenkel (royaal en groente) - Sla eikeblad (royaal, groente en combi klein) Little gem (combi)
fruit Appel Collina (nieuwe oogst Nederland!) - Ananas - voor de fruitpakketten Witte druif, voor fruitpakket NL wegens bestelfout geen tweede soort fruit beschikbaar, wordt komende week gecompenseerd!
Verwacht:
groente Bonen varia - Sla - Bospeen? - Suikermais? - Mangold - Spitskool
fruit Appel Collina - ? - ?

Roergebakken palmkool

een paar flinke palmkoolbladeren, 2 eetlepels pijnboompitten, scheut olijfolie, 1-2 knoflooktenen, wat verse bieslook/ chinese look en/of lenteui, stukje harde schapenkaas (of oude Hollandse kaas) 1/2 deciliter groentenbouillon

Rooster de pijnboompitten even in een droge koekenpan of in de wokpan, tot ze mooi bruin zijn. Was de palmkool en sla de bladeren droog. Snij de nerf eruit en snij de palmkool in dunne repen( 2 cm). je kunt de nerf in stukjes snijden en als hierboven beschreven 10 min. voorstoven. Snij de knoflook grof en meng ze met de verse bieslook / chinese look / lenteui. Verwarm een grote (wok)pan op hoog vuur, verwarm een scheut olijfolie en doe er alle gesneden palmkool door. Na 5 min. goed bakken en roeren wordt de palmkool zacht en voegt men de gesneden knoflook (combinatie met bielook/lente ui) toe. Nog 3 min. doorbakken en daarna de geroosterde pijnboompitten toervoegen. Aan het eind de groentebouillion toevoegen, doorroeren en op smaak brengen met versgemalen peper en zeezout. palmkool serveren met de geraspte kaas en eventueel serveren met verse pasta.

Venetiaanse venkel met rijst

200 gr rijst - 1 knolvenkel - 4 tomaten - 100 gr groene en/of zwarte olijven - 100 gr zachte (kruiden)kaas - verse basilicum

Rijst gaarkoken. Venkelbladen losmaken en in laagje water beetgaar koken. Tomatenstukjes, kaas en olijven toevoegen en nog 5 min goed doorverwarmen. Serveren met de rijst, basilicum en eventueel extra geraspte kaas.

Gesmoorde biet met appel & citroen

1 bos bietjes - 1 ui, gesn. - sap van ½ citroen - 1 appel in blokjes - 15 g boter- peper en zout - 2 kruidnagels - garnering: 2 el peterselie

Blad en stengels afsnijden, bieten schoonboenen en in ruim water in ong. 20 min. beetgaar koken. Vel verwijderen en de bietjes in blokjes snijden. Ui fruiten in de boter, dan citroensap, stukjes appel en kruidnagels toevoegen en 5 min. stoven. Bieten toevoegen en nog 5 min. stoven. Lekker met gierst.Het blad van de bosbiet kunt u ook meestoven, of maak er een salade van. De stengels fijnsnijden, mooi voor garnering sla of lekker knapperig in een roerbakschotel.

Suikermaïs

4 takjes peterselie - 1/2 ui - 75 gr. boter - 1 teentje knoflook - zout & peper - 1/2 eetl. citroensap - 4 kleine maïskolven of 2 grote

In kopje 3 takjes peterselie zeer fijn knippen. Ui pellen en boven peterselie raspen. In kom boter zacht roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ui en peterselie erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Een stuk aluminiumfolie (20 cm x30 cm) uitspreiden. Hierop peterselieboter leggen. Tot rolletje vormen. In koelkast in ongeveer 15 min. laten opstijven. Van maïskolven bladeren en draden verwijderen en koken voor 15 min. Smeer de boter over de kolven en kluiven maar!