2017-35

‘Kortende dagen’

De zon die zich steeds wat later meldt, vochtige lucht, eerste pompoenen van het land en een grote hoeveelheid kool in de nieuwe koelcel. Het seizoen is aan het veranderen, ook weer een heerlijke tijd. Alhoewel ik het eten van de eerste pompoensoep altijd zo lang mogelijk uit probeer te stellen.

De nieuwbouw zit nu wat de oplevering betreft echt in de laatste fase. De aannemer Van de Beek heeft het laatste stukje dicht gemetseld, er zijn nu nog een paar kleine te doen voor hem. Wat betreft de draden wachten we op de verlichting. En de koelcel draait, hier hebben we nog een vervelend probleem met de deuren. En de eerste zonne-energie is heeft via de Liander aansluiting het erf verlaten.

Het was ook nog wel een warme week, de thermometer linksboven getuigd ruim 30 graden! De groene blaadjes in de Jongerius bakken is de veldsla. Een week die de brug tussen zomer en winter slaat. De heerlijke bietjes zijn er ook weer klaar voor.

Op de onderste rij foto's een indruk van het laatste werk. De schuren staan nu rond een echt plein. De meest rechtse schuur gaat nog verdwijnen. Al met al geeft dit al heel veel ruimte. En we kunnen met vrijwel ieder weertype met de heftruck naar buiten. En dan rechts wederom het duo wat de koelcellen heeft gebouwd. Ze hebben weken moeten wachten voor de deuren er waren.

Tot slot zijn we druk met de voorbereidingen van de open dag. Er komen twee prachtige tenten, als tegenhanger van de nieuwbouw. Je kunt je daar van de aardse krachten losmaken. Gewoon bij een vuurtje, of laat je meevoeren op de klanken van het leven, het is er al. We hebben er erg veel zin in! Het is ook een afsluiting van een periode van drukte op het erf. Die wordt weer gevolgd door andere drukte. Er is nog veel schilder- en inricht werk te doen, waar we ook nog hulp bij zoeken. En het wordt natuurlijk vreselijk wennen, al die veranderingen.

Tot op de open dag, Saco

Pakket inhoud

Deze week:
groente Chinese kool - Pompoen oranje - Chioggia biet (groente royaal + combi’s) of Spek/cobraboon (groente) - Suikermais - Cherry tomaat (niet combi 1-pp) - Eikeblad/batavia sla rood
fruit Appel Alkmene (nieuwe oogst Nederland!) - Peer Triumph de Vienne - Pruim Reine Victoria
Verwacht:
groente Bosbiet/bonen - Prei - Andijvie - Knolvenkel - Knolselderij - Krop sla of slamix
fruit Appel Alkmene - ? - ?

Gemengde bonensalade (salade à la Luit)

115 gr sperzieboon - 2 st bleekselderij - 2 sjalotten - 3 tomaten - 425 gr gemengde bonen, uitgelekt - 3 el peterselie - Dressing: 3 el olijfolie - 1 el rodewijnazijn - 1 knoflookteen - 1 el tomatenchutney - peper & zout

Snijd de sperziebonen in stukken, en blancheer ze tot ze beetgaar zijn. Afspoelen onder koud stromend water. Kook 400 gr (ca 250 gr in de week gezette) bonen en spoel ze af, bv zwartoogbonen. Er zijn ook gemengde blikken bonen in de natuurvoedingswinkel te koop. Snijd de tomaten, sjalotten en snipper de peterselie. Meng de afgekoelde ingrediënten met elkaar en schep met de dressing door elkaar heen. Een voedzame salade die ’s zomer prima als maaltijdsalade geserveerd kan worden.

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijd de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Pittige maïssoep

1 ui - ½ rode peper - 20 gr boter - 1 theel komijnpoeder - 1 theel geelwortel (kurkuma) - ½ ltr bouillon - ½ ltr melk - 300 gr maiskorrels - zout, peper, nootmuskaat

Kolven ca. 30 min. koken. Maïskorrels met een scherp mes eraf schrapen. Snipper de ui en de rode peper. Verwarm de boter en bak hierin enkele minuten de ui en de peper. Voeg de komijnpoeder en geelwortel toe en bak deze al roerend mee. Giet nu de bouillon en de melk erbij en breng de soep aan de kook. Doe de maïskorrels erbij. Pureer de helft van de soep en maak het geheel op smaak af met zout en peper.

Pompoen

Pompoen wordt verwerkt in een breed receptenspectrum van hartig tot zoet en van hoofd, bij- en nagerechten: in soepen en sauzen, in ovenschotels hartige taarten & curries, in vlaai en crumble, in jam en chutney. Bij deze een smaakreis in de verschillende mogelijkheden die pompoen biedt.
Algemene bereidingswijze: De vruchten worden gewassen, steel en navel verwijderd evenals kurkplekken op de schil die zijn ontstaan in de groei door beschadiging. Bij verwerking in stukken de pompoen in parten snijden waarbij pitten en draden (tip: met een lepel) verwijderd worden. De schil kan in veel gerechten - zowel van de groene als de oranje pompoen - mee de pan in, zeker bij soepen en sauzen. In curries en puree’s kan er voor gekozen worden om te schillen.

Pompoensoep - bereid met kokosmelk

ca. 500 gr pompoen - 1 ui, in ringen gesneden - ½ tl verse gember, fijngehakt - 2 el boter of margarine - 600 ml bouillon - 480 ml kokosmelk - 1 el verse peterselie of koriander - peper en zout

In veel recepten uit het zuidelijk deel van de Stille-Oceaan­eilanden en Zuid-India komt kokosmelk voor, zo ook dit recept. Laat de boter of margarine in de pan smelten. Fruit al roerend gedurende enkele minuten de uitjes met de gember in de boter, voeg de pompoen toe en blijf nog 2-3 minuten roeren. Voeg nu bouillon of water toe. Laat dit aan de kook komen en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Pureer de pompoen met de staafmixer. Voeg de kokosmelk toe en laat de soep doorwarmen, maar zorg dat hij niet meer aan de kook komt. Voeg peper en zout toe en garneer de soep met kruiden.