2017-40

Welkom veldsla en winterpostelein!

Het voelt inmiddels echt al herfst.

Regen, wind, mooie verkleuringen van blad, kastanjes die door de bestrating verder rollen dan anders ;-) nevel en ochtenddauw. We nemen van het ene na het andere groentegewas afscheid die volgend jaar pas terug zullen keren op eigen tuin: komkommer, basilicum, courgette, bospeen en nog een week mondjesmaat zomergoud in de vorm van tomaat en suikermais. Maar met het wegvallen van deze zomergroenten van eigen tuin, doen andere groente weer hun intrede: wortelpeterselie, pastinaak, knolselderij, groene kool, rode & witte kool… en benieuwd zijn we naar de eigen oogst zoete bataat! Ook is de veldsla en winterpostelein gearriveerd, en wordt binnenkort geplant op de kasgrond die klaar is gelegd (zie foto). Thuiskomend kijken we (de meisjes en ik) veelal uit of we ‘de werkmensen’ kunnen spotten, nu dichtbij erf op het kasstuk…de grond die er hier maagdelijk gespit bij ligt, wordt met korrels voorzien voor extra, gelijk opneembare voeding voor het eerste groeien wat deze plantjes straks mogen gaan doen.

Pakket inhoud

Deze week:
groente groene/savooie kool - pompoen butternut - wortelpeterselie - andijvie (niet combi 1pp) - paprika rood - ijsbergsla of batavia sla
fruit Appel nr 251 - Peer Concorde - Mango (combi: Appel nr 251- mandarijn Satsuma)
Verwacht:
groente Prei - Spitskool - Peen? - Knolvenkel - Groenselderij - (Pittige) sla (mix) - Bakaardappel
fruit Appel Alkmene - Kiwi - Satsuma mandarijn

Spiritualiteit en dagelijks leven in één zin

Enkele weken geleden op deze plek een aankondiging van de lezing van Jaap van de Weg. Spiritualiteit in het dagelijks leven, hoe loop je een innerlijke scholingsweg?

Wij (Reni, Roel en ik) zijn naar Vrije School de Vijfster afgereisd en ik maak van de gelegenheid gebruik een doorkijkje te geven. Het maakt wel nieuwsgierig, de woorden Spiritualiteit en dagelijks leven in één zin.

Jaap begon zijn inleiding dan ook met een heel dagelijks woord: menselijk. Een woord waar voor de mensheid een gezamenlijk beeld bij bestaat. Vaak wordt het in de ontkennende vorm gebruikt: "Overleveringen naar België aangehouden: situatie in gevangenissen 'onmenselijk'", om maar eens een willekeurige krantenkop te pakken. In de kennende vorm, menselijk, is het een gemeenschappelijk baken op de scholingsweg.

Navigatie vindt Jaap belangrijk, zo neemt hij ons mee naar de Egyptische tempel om uit te leggen wat je zoal kunt verwachten als je op stap gaat. Je op die innerlijke scholingsweg begeeft. Om zijn woorden kracht bij te zetten legt hij drie touwtjes op de vloer om de drempels van de eerste zalen te duiden. De rest van de voordracht is een duiding van het dagelijks leven uit die twee zalen.

Ja dat spreekt mij zo aan, dat er op die manier een heel eenvoudige handreiking ontstaat om van jezelf te leren. Veel leren gaat over het bestuderen van de wereld om ons heen. Wat je beschouwd wordt steeds kleiner en kleiner. Je begint met de dingen om je heen, hoe die zijn opgebouwd, welke stoffen daar een rol in spelen en zo verder naar de moleculen en nog kleiner. Kern is dat je steeds een vraag stelt en daar een antwoord bij zoekt.

Zo kun je ook de andere kant op gaan, naar je innerlijke. Je gaat dan de tempel in, de eerste zaal. In die zaal de vraag, wat doet het met mij? Wordt ik blij, boos, enthousiast, lusteloos, energiek, enz. Na de eerste zaal volgt de tweede zaal met de vraag, wat betekent het voor mijn leven? Door je in de deugden te oefenen help je antwoorden te vinden. Wat opvalt is het steeds groter en groter worden.

Om dat groter worden te illustreren haalde Jaap de spreuk over Oerzelf aan:

Oerzelf,
waarvan alles is uitgegaan,
oerzelf,
waarheen alles terugkeert,
oerzelf,
dat in mij leeft,
op jou richt ik mijn leven.

Zover even een terugblik op deze avond. Daarna op de fiets weer naar de Hooge Kamp, heerlijk in de avondlucht, en het verlichtte bakhuis was een mooi cadeau.

Mocht je niet geweest zijn, en wel interesse hebben in innerlijke scholingswegen, dan ben je welkom. We zoeken dan naar een volgende gelegenheid en invalshoek.

Saco Bekius

Pompoentaartje met groene kool en gorgonzola (een geliefd recept uit de keuken van Jeanet)

ongeveer tien plakjes bladerdeeg - ongeveer 450 gram pompoen - 450 gram fijngesneden groene kool - twee eieren en een eidooier - 2,5 dl slagroom 50 gram Parmezaanse kaas - snufje nootmuskaat - 200 gram gorgonzola

Snijd de pompoen in schijven, verwijder de pitten en bak de stukken 20 minuten in de oven op 180 graden. Laat de pompoenschijven afkoelen en snijd ze in kleine stukjes. Doe de groene kool twee minuten in kokend water en giet hem dan af. Meng de eieren met de room en de geraspte Parmezaanse kaas. Vet een pasteivorm in, of een paar kleine vormpjes, en bekleed die met het bladerdeeg. Knijp de kool goed uit, bestrooi hem met wat zout en nootmuskaat, en verspreid hem over de bodem van de taart. Verdeel de pompoenblokjes daaroverheen. Snijd de gorgonzola in blokjes en verdeel die ook over de taart. Giet ten slotte het ei-kaas-roommengsel erin en bak de taart 45 minuten op 180 graden. Laat de taart tien minuten buiten de oven staan voordat je hem serveert; op die manier wordt de taart wat steviger.

Wortelpeterselie

Heeft een heerlijk aroma en is zeer geschikt als aanvulling van soepen, bouillons, sausen en stoofgerechten. De wortel heeft het uiterlijk van pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van selderijknol en ook wel van... peterselie. Beschik je bovendien over het loof (= bladpeterselie) dan kan je dit gebruiken als gewone krulpeterselie