2017-42

Oogst, oogst, herfstoogst

Opruimen, oogsten en winterklaar maken van de tuin - drie belangrijke ingrediënten van de werkweken nu de bladeren kleuren en met de koudere nachten de tuin geregeld gehuld is in ochtendnevel…dit is ook de tijd dat de kroppen sla plaats maken voor groene blaadjes als veldsla en winterpostelein; de wortelgewassen als pastinaak, wortelpeterselie, koolraap en knolselderij zijn intrede doen in het assortiment op de marktkraam en in inhoud pakket; marktklanten beginnen te vragen naar witlof en zuurkool… de eigen tomaten uit het assortiment verdwijnen en langzaam de warmte minnende gewassen bij de zuiderburen vandaan komen; er alleen nog herfst- en winterteelten op het land staan; het land steeds leger wordt en minder gelaagd… er nog de nodige zaadjes gezaaid worden zodat de aarde mooi bedekt (‘deken’) met groenbemester de winter in mag gaan en volgend jaar weer gewas en vrucht mag dragen.

Deze week volop oogst: koolraap, witte en rode kool, knolselderij…de bewaarcel begint behoorlijk vol te geraken!

Rechtsonder op de foto daggrafieken van onze zonnevangers. Blauw, de prachtige zondag, rood, de verjaardag van Sven en dan ... Hebben jullie het gezien, die wolkeloze dag dat je recht in de zon kon kijken. Stof hoog in de lucht maakte dat we dinsdag echt minder zon vingen.

Dan vandaag in het nieuws, de teruggang van insekten waar wij laatst over schreven (zie kopje "Terug naar de eieren"): Driekwart insecten verdwenen, landbouw mogelijk boosdoener

Pakket inhoud

Deze week:
groente Witlof - Waspeen - Pompoen groen - Koolraap - Witte kool - Veldsla
fruit Appel nr 251 - Peer Concorde - Druiven wit (combi: Appel nr 251 - Druiven wit)
Verwacht:
groente Groene kool - Pastinaak - Raapsteel - Trostomaat - Raapsteel - Pittige slamix/krop sla
fruit Appel Santana - ? - Mango

Koolraap

De laatste jaren is koolraap een beetje uit de gratie geraakt. Ten onterechte, want deze groente is weliswaar eenvoudig, maar een echte lekkernij. De zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten). Het vruchtvlees is oranjegeel en kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm .

Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)

1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)

Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op. Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.

Witte koolsalade à la famille Boots

300 à 500 g witte kool - 1 ui (gesnipperd) - 6 eetl olijfolie - 75 g suiker - eetl (kruiden)azijn -1 theel zout - theel peper - theel selderijzout - eetl mosterd

De kool snijden, schaven of raspen en mengen met de ui. Meng ook de rest van de ingrediënten en warm ze op in een pannetje tot het kookpunt of tot de suiker is opgelost. Het selderijzout is het geheim achter dit recept. Het in huis halen van dit kruiden-goedje verzekert een overheerlijke salade. Giet dit mengsel over de kool + ui en roer goed om. Laat de salade een nachtje staan om op smaak te laten komen. Garneer met verse bieslook en peterselie. Eet smakelijk !

Witte koolsoep met Indische currypasta

½ witte kool - 2 uitjes - 4 à 5 sl olijfolie- groentenbouillon naar smaak - peper & zout - 1 kl Indische currypasta (bijvoorbeeld Hot Madras’’)

Warm een ketel water op (2 à 3 liter). Stoof de ui in olijfolie goudbruin. Voeg de witte kool in stukken toe en bak tot het dreigt aan te bakken. Voeg nu rijkelijk water toe. Laat in 10’ gaar worden. Voeg groentenbouillon. zwarte peper en mis­schien (niet noodzakelijk) een tikkeltje zout toe. Mix grondig. Afwerken met een koffielepel Indische currypasta, eventueel ook een scheutje room.

Rauwkost van veldsla, druiven en noten

1½ à 3 ons veldsla - kleine tros druiven - enkele walnoten - 3 eetl olie - 1 eetll azijn - enkele blaadjes majoraan

De stronkjes kunnen er aan blijven. Blaadjes wassen en eventueel fijn snijden. Meng de sla met de druiven, halve walnoten en een sausjes gemaakt van olie azijn, honing en fijn geknipte majoraan blaadjes.