2017-43

Melle op de markt

De herfst is bij uitstek de tijd om de oogst binnen te halen, van de veelal steeds nattere en koudere weersomstandigheden de bewaring van koelcellen in waar de temperatuur gereguleerd wordt (en niet onder nul zakt). Het gaat hierbij om de producten die schade van de vorst opdoen: koolraap, knolselderij maar ook alle sluitkolen. Een aantal wintergewassen groeit echter nog door: denk aan herfst- en winterprei, boerenkool groen en rood en palmkool; groene kool en veldsla en winterpostelein. Een nieuwe oogstklus rest nog: de oogst van de proefteelt van stagiaire Herman-Jan van zoete bataat. Na de oogst mogen de knollen een warmte-boost krijgen waarbij de schil versterkt wordt en daardoor de knol (beter) bewaarbaar wordt.

De herfst is ook de tijd van opruimklussen en het schoonmaken en verplaatsen van de kas. De spoelhoek in de nieuwe schuur is al met een geïmproviseerde opstelling in gebruik genomen, zie de foto. Dit helpt om te kijken hoe we deze uiteindelijk ingericht willen hebben…ook een herfst/winterklus!

Deze week niet de beoogde raapstelen (die maar gestaag groeien), wel de laatste keer andijvie van eigen tuin dit seizoen en vermoedelijk ook de laatste (weliswaar kleine) kropjes batavia sla van de volle grond. In het fruitassortiment geven de druiven en de eerste groene mandarijnen nu het stokje over aan de clementines en de aantocht van nieuwe oogst citrusfruit van onze zuiderburen.

Op de ronde foto Melle op de markt! Even uitrusten met een stukje draaistok van de driekant, na een hele wandeling langs de broodkraam en de kaaskraam op de markt in Arnhem. Een plek waar vele trouwe klanten hun wekelijkse pakket groente zelf samenstellen. De stad om de markt heen wordt flink verbouwd. Iets wat zijn sporen in het bezoek nalaat. Het is niet altijd even gemakkelijk om bij ons te komen. Hopelijk is dat snel voorbij. Dan is er nog veel te doen met de gemeente. Waar we nu nog individueel een afspraak hebben met de gemeente over het innemen van onze plek op de markt, hebben we straks als kooplieden gezamenlijk een afspraak. Er is gelukkig een actieve groep die dit vorm gaat geven: Balanceren tussen overleg en slagvaardigheid, tussen regels en vertrouwen. Mooi te zien hoe je succes anderen inspireert om daar een stukje van te pakken.

Pakket inhoud

Deze week:
groente Groene kool - Pastinaak - Andijvie - Trostomaat - Uien rood - Batavia sla volle grond (de laatste wellicht!)
fruit Appel nr 251 - Clementines - Mango (combi: Appel nr 251 - Clementines)
Verwacht:
groente Groene kool - Pastinaak - Raapsteel - Trostomaat - Raapsteel - Pittige slamix/krop sla
fruit Appel Evelina - Banaan? - ?

VOK Apeldoorn, komende woensdag al!

Heel belangrijk in onze teelt aanpak is dat ieder gewas zich naar zijn eigen aard kan ontwikkelen, de smaak oppakt en de weg naar jullie borden vindt. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de ontwikkelingsweg van onze kinderen? Meer hierover door Annette de Graaf:

Wat is VOK [V.O.K. en niet fok] Apeldoorn?

Om de vrijeschoolpedagogie een impuls te geven en om interessante, inspirerende lezingen te organiseren voor ouders en pedagogen heeft school ons gevraagd een plaatselijke afdeling Vrije OpvoedKunst op te richten.

Wie zijn wij? Drie moeders met een liefde voor elkaar inspireren op het gebied van kinderen, vrijeschoolonderwijs en duurzaamheid. Regina Hartman, Anne Boekhoorn en Annette de Graaf. Op 1 november organiseren wij een workshop Empatisch communiceren met kinderen. Ook iedereen van buiten onze school is welkom.

Mocht je leuke, inspirerende onderwerpen of een geweldige spreker weten of zelf een lezing willen geven, dan horen wij dat graag. De onderwerpen hoeven niet per definitie antroposofisch zijn, maar wel aansluitend op kind en gezin. We zien je graag bij onze lezingen! Kijk voor meer informatie op de aankondiging van de lezing of op https://www.facebook.com/VOKApeldoorn/ Je kunt ons ook mailen op: vokapeldoorn@gmail.com Ook op de landelijke internetpagina van Vrije Opvoedkunst is veel leuke informatie te vinden!

Pastinaak

Pastinaak is een typische wintergroente. Vóór de komst van de aardappel was deze zetmeelrijke wortel basisvoedsel voor velen. Het grote voordeel van pastinaak is dat hij de hele winter in de grond kan blijven zonder schade, zodat je zelfs aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar nog verse pastinaak kan bereiden. Als de pastinaak eenmaal bevroren is geweest, is een deel van het zetmeel omgezet in suikers. Ook door bakken van de (geblancheerde) pastinaak wordt de zoete smaak duidelijker.

Hartige taart met pastinaak en ansjovis

250 g pastinaak - 50 g sjalot of ui - 2 eieren - 4 el gemalen pittige/oude kaas (vb. gruyère) - 100 g volle kwark -100 g gerijpte geitenkaas -1el olijfolie - olijven naar smaak - 1 blikje ansjovis - peper - bladerdeeg

Snipper de sjalot en snijd de pastinaak in kleine blokjes (ongev. ½ cm). Verwarm 1 eetlepel olie en fruit de sjalot zachtjes glazig. Voeg de pastinaak, een weinig water en een snuifje tijm toe en laat de groente beetgaar stoven. Roer intussen de eieren los met de kwark en twee eetlepels gruyère. Brokkel de geitenkaas bij dit mengsel en roer nogmaals goed. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer bij het eimengsel. Voeg hieraan de gesneden olijfjes toe en breng op smaak met peper. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Snijd de ansjovis in kleinere stukjes en verdeel over de vulling. Strooi de overgebleven gruyère over de vulling en plaats de taart onmiddellijk in de voorverwarmde oven (180° - 200° C) ongeveer 30 minuten.

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.

Rolletjes van savooiekool

Savooie kool - restje rijst of graan - ui - paprika - specerijen

Neem een paar mooie bladeren van de kool en blancheer ze kort, zodat ze wat soepeler te verwerken zijn. Maak van een restje rijst of een ander graan, wat gefruite ui, paprika en specerijen een pittig mengsel. Leg op elk blad een lepel van dit mengsel en vouw het dicht. Met een prikker vast steken. De rolletjes in een ovenschaal met een klein bodempje water leggen en nog 15 a 20 minuten goed doorverwarmen in de oven.

Groentesoep met groene kool en pastinaak

250 g pastinaak - 350 g aardappelen - 200 g savooiekool - 1 prei - 200 g knolselder - 1 ui - groentebouillon naar smaak - peper

Maak de groenten schoon, snij ze in grove stukken en kook ze gaar. Mix de soep fijn, voeg groentebouillon en meer heet water toe. Breng de soep verder op smaak.

Groene andijvie met rode ui (roerbak of salade)

1 krop andijvie – 1 rode ui, in ringen gesneden – 40 g boter – 2 theel. paprikapoeder – 1 dl bouillon ( van blokje of korrels) – 1 eetl. bloem – kruidenzout

Andijvie wassen en in dunne repen snijden. Ui en paprikapoeder in de boter fruiten. Bloem erdoor roeren. Dan de andijvie erdoor scheppen en af-blussen met de bouillon. Onder voortdurend omscheppen 5 min. zachtjes laten sudderen. Op smaak brengen met kruidenzout. Lekker met gemengde wilde en witte rijst en een bio-burger of pastinaak-rosti.

Variatie salade met kerrie-dressing:
rode ui fruiten in olie, kerriepoeder mee laten bakken. Aflaten koelen en yoghurt en mayonaise toevoegen, evt een beetje honing en peper en zout naar smaak. De fijngesneden andijvie serveren met de dressing en evt wat tomaat.